Ga naar de inhoud

Dikkie Dik’s eerste bioscoopfilm: de verdwenen knuffel

Update:
Eerste film met Dikkie Dik de kat

Dikkie Dik, de meest beroemde kater van Nederland, staat op het punt zijn debuut te maken als hoofdrolspeler in de langverwachte animatie speelfilm ‘Dikkie Dik en de verdwenen knuffel’. Zo kondigen Phanta Animation en BosBros enthousiast aan. De rode kater, die zijn iconische status heeft verworven dankzij de prentenboeken van Jet Boeke, heeft gedurende meerdere generaties Nederlanders een speciaal plekje in het hart veroverd.

Wanneer komt de film uit?

De wereldberoemde oranje kater schittert vanaf 19 juni op het witte doek. Filmdistributeur In The Air deelt maandag de eerste beelden. Hierin is de stem van de overleden producent Burny Bos, die de film insprak, te horen. Dikkie Dik kwam 45 jaar geleden de Nederlandse huiskamers binnen via Sesamstraat.

Dikkie Dik en de verdwenen knuffel

Jet Boeke, de schrijver en illustrator van de Dikkie Dik-boeken, kijkt met enthousiasme uit naar de film: “De wereld van Dikkie Dik is herkenbaar en speels. Ik ben trots op het creatieve team waarmee ik met veel plezier heb samengewerkt aan deze eerste bioscoopfilm van Dikkie Dik. 

“Dikkie Dik en de verdwenen knuffel” vertelt het verhaal van Dikkie Dik die tot zijn grote schrik ontdekt dat zijn geliefde knuffel Beer plotseling verdwenen is. Gelukkig schiet Dikkie Diks vriendinnetje Poes Muis te hulp, want zonder Beer kan hij niet slapen. Samen starten ze een vrolijke zoektocht vol avonturen, waarbij een doodgewoon bed verandert in een trampoline en de waslijn fungeert als een circuskoord. Onderweg ontmoeten ze nieuwe dieren en ontdekken ze nieuwe plekken zoals het weiland en het strand.

Na een dag vol pret en avontuur komt alles gelukkig weer op zijn pootjes terecht. Niet alleen hebben ze Beer teruggevonden, maar hebben ze ook vele nieuwe vrienden gemaakt. Het creatieve brein achter de film, Burny Bos, mag het eindresultaat helaas niet meer aanschouwen; zijn overlijden in december 2023 laat een leegte achter. Desondanks blijft zijn vrouw nauw betrokken bij het project, en de film belooft een eerbetoon te worden aan de geliefde oranje kater die generaties heeft betoverd met zijn avonturen.”

Trailer: eerst film met Dikkie Dik

Bekijk de eerste beelden van de film hieronder. Dé kinderfilm van het jaar!

De tekst gaat onder de video verder >>

Scenario Dikkie Dik en de verdwenen knuffel

Het scenario voor de film is geschreven door Burny Bos, een sleutelfiguur in de Nederlandse filmindustrie. Hij staat zowel als producent als scenarist bekend om het op de kaart zetten van Nederlandse kinderfilms en series. Bekende kinderfilms van zijn hand zijn ‘Minoes de poes’, ‘Knofje’, ‘Paard van Sinterklaas’ en ‘Abeltje’. z

De regie van de animatiefilm is toevertrouwd aan Joost van den Bosch & Erik Verkerk van animatiestudio Ka-Ching Cartoons, bekend van ‘GEORGE & PAUL’.

1e boek over de beroemde oranje kater

In 1983 bracht Uitgeverij Gottmer het allereerste Dikkie Dik-boek uit, en sindsdien hebben deze kleurrijke avonturen een ongekende populariteit bereikt. Met miljoenen verkochte exemplaren is Dikkie Dik een fenomeen geworden dat bijna elk huishouden in Nederland heeft bereikt. De karakteristieke oranje kater, bedacht door Jet Boeke, heeft de harten van jong en oud veroverd met zijn charmante en herkenbare verhalen.

Het succes van de Dikkie Dik-boeken getuigt van de blijvende aantrekkingskracht van dit geliefde personage. Generaties lang is het een onmisbaar onderdeel geweest van de Nederlandse literatuur voor kinderen.

Personages in de boeken

De Dikkie Dik-boeken van Jet Boeke introduceren lezers aan een kleurrijke cast van personages. Elk personage met hun eigen unieke persoonlijkheden en charmes. Het middelpunt van alle avonturen is natuurlijk Dikkie Dik zelf, de ondeugende en nieuwsgierige oranje kater.

  1. Dikkie Dik: als hoofdpersonage is Dikkie Dik een speelse en eigenwijze kat met een levendige verbeelding. Zijn avonturen nemen de lezers mee op ontdekkingstochten door verschillende omgevingen. Zijn levendige karakter maakt hem geliefd bij zowel kinderen als volwassenen.
  2. Poes Muis: dit charmante personage is Dikkie Diks vriendinnetje en komt vaak te hulp wanneer hij in een lastige situatie verkeert. Poes Muis voegt een extra laag van warmte en vriendschap toe aan de verhalen.
  3. Beer: de knuffel van Dikkie Dik, Beer, is een belangrijk personage in het verhaal “Dikkie Dik en de verdwenen knuffel”. Zijn plotselinge verdwijning vormt de kern van het avontuur en leidt tot een zoektocht vol spanning en verrassingen.

De interactie tussen deze personages, samen met de kleurrijke illustraties van Jet Boeke, draagt bij aan de tijdloze aantrekkingskracht van de Dikkie Dik-boeken. De verhalen stimuleren de verbeelding. Ze benadrukken vriendschap en avontuur, en hebben een speciale plaats verworven in de harten van lezers over de hele wereld. Gelukkig hebben we binnenkort de animatiefilm van Dikkie Dik!

De verwachtingen en reacties van fans: hoe reageren jonge kijkers en nostalgische volwassenen op de film?

Fans hebben verschillende verwachtingen en reacties op de film, afhankelijk van hun leeftijd en achtergrond. Jonge kijkers kunnen enthousiast zijn over de visuele effecten, actievolle scènes en de aanwezigheid van hun favoriete personages. Ze kunnen ook geïntrigeerd zijn door het verhaal en nieuwe elementen die worden geïntroduceerd. Aan de andere kant kunnen nostalgische volwassenen een andere kijk hebben op de film. Ze kunnen gevoelens van herkenning koesteren en hopen op een eerbetoon aan de originele elementen.

Over het algemeen zijn fans nieuwsgierig. Ze zijn vol verwachtingen over hoe de film voldoet aan hun persoonlijke voorkeuren en herinneringen.

Vanaf 19 juni kunnen filmliefhebbers in heel Nederland genieten van Dikkie Dik en zijn avontuur op het witte doek.

Meer over: