Draai voor klassieke weergave

Wat kun je dieren buiten wel of niet voeren?

Bij iedereen is wel een kinderboerderij de buurt. Hier wonen vaak konijnen, herten, eenden, pauwen, en andere dieren. Erg leuk om met je (klein)kind heen te gaan en om de dieren te voeren. Meestal wordt er kleine stukjes brood gegeven, maar dit is een heel slecht idee. Waarom is dat eigenlijk zo en wat kun je wél geven? Dit zijn tips om diervriendelijk te voeren.    

Het voeren van (wilde) dieren is over het algemeen geen goed idee, om welke diersoort het ook gaat of op welke plek je dat ook doet:”Door het aanbieden van voer kunnen verschillende diersoorten zich op één kleine voederplek verzamelen, waardoor zo’n plek een broeinest van ziekteverwekkers en parasieten kan worden“ zegt Jeannine Fleegle, wildbiologe bij de Commissie voor Wildbeheer van de staat Pennsylvania. 

4x waarom je dieren geen brood moet voeren

Heb jij ooit dieren op de kinderboerderij brood gevoerd? Je bent niet de enige. Dit is een onverstandige keuze. Dieren, met name eenden, kunnen er zelfs door overlijden. Dat gebeurt meestal in de zomer, omdat dan het zwemwater van de eenden warmer is. Door het brood en de warme temperatuur kan botulisme ontstaan. Voor de mens is deze bacterie niet dodelijk, voor eenden, honden en watervogels wel.

De tweede reden is dat brood weinig aminozuren en vetzuren bevat, en vol koolhydraten en zout zit. Dat is te veel van wat eenden niet en te weinig van wat ze wel nodig hebben. Eenden die elke dag brood krijgen, hebben daarom vaak een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. 

De derde reden is dat het ongewenste bezoekers trekt: langs de waterkanten huisvest een grote groep ratten die graag mee aan de broodtafel schuiven. Bruine ratten jagen op eieren en kuikens van watervogels. Zo krijg je uiteindelijk minder fitte eendjes in de parkvijver.

GoeieVraag: waarom mag je eenden geen brood voeren

Ook dieren die in de wei of bij de kinderboerderij staan, moet je absoluut geen brood voeren. Deze dieren vallen onder de herkauwers. Herten, geiten en schapen zijn herkauwers en door het herkauwen kan het brood in de maag gaan gisten. Hieraan kunnen deze dieren zelfs overlijden.

Voeren op kinderboerderijen is wettelijk verboden

Uit onwetendheid voeren toch veel mensen brood aan beesten. Dieren zijn namelijk dol op eten, ze eten alles wat ze voorgeschoteld krijgen. Door het voeren zijn de laatste jaren meer eenden en herkauwers overleden dan ooit. Daarom is het sinds 2003 wettelijk verboden om meegebracht eten te voeren aan dieren op de kinderboerderij. Het voeren van eenden in de omgeving is daarentegen (nog) niet verboden, maar wordt wel afgeraden. Regelmatig zie je - om deze reden - borden bij vijvers waarop staat dat je eenden niet moet voeren.

Wat kan je dieren en eenden dan wel voeren?

Wil je die lieve hertjes, eenden, geiten en paarden toch wat geven? Dat kan zeker. Eenden maak je blij met doperwten, mais, ander graan of kippenvoer. Je kunt ook speciaal eendenvoer en watervogelvoer halen, te koop bij dierenwinkels. De dieren op de kinderboerderij kan je vaak voeren met voedsel uit apparaten die op het terrein staan. Staat er geen apparaat? Voer de dieren uit de kinderboerderij dan wortels, appel of bladeren van bloemkool. Konijnen maak je blij met wortels en paardenbloemen, kippen met groenvoer en regenwormen.

Succes en veel plezier!

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal