Ga naar de inhoud

De mooiste culinaire reizen: genieten van lokale gerechten

Update:
In samenwerking met:

Een van de leukste dingen van vakantie is het genieten van de lokale gerechten. Onbekende gerechten met de heerlijkste ingrediënten doen ons het water in de mond lopen. We snuiven de geur van bijzondere kruiden en specerijen graag op. Wij hebben onze favoriete landen voor een culinaire reis voor je op een rijtje gezet.

Frankrijk: culinaire reizen eredivisie

De Franse keuken is wereldberoemd. En de fantastische wijnstreken zorgen ervoor dat een goed glas wijn de maaltijd completeert. Wist je dat Lyon de culinaire hoofdstad van Frankrijk is? Lyon heeft de meeste restaurants per vierkante kilometer ter wereld. Zo kun je kiezen uit maar liefst meer dan 4000 eetgelegenheden. 

Wil je culinair en cultuur in Frankrijk combineren, dan is een kastelen- en wijnroute in het Loiredal een aanrader. Je bewondert de meest imposante kastelen tijdens je reis. En met de perfecte wijnen van het Loiredal is ieder glas wijn een feest.

Italië: la dolce vita in optima forma – culinaire reizen ten top

Genieten, dat kunnen de Italianen heel goed. Gerechten blinken vaak uit in eenvoud, maar de pure smaken van de verse ingrediënten brengen je smaakpapillen in vervoering. Iedere streek kent zijn eigen specialiteiten en heeft de meest bijzondere wijnen. 

Zelf vinden we de relatief onbekende streek Le Marche een aanrader. De oude stad Ascoli Piceno is geweldig om te bezoeken. Het centrale plein noemt men een van de mooiste van het land. En hier kun je genieten van een lokale specialiteit: gefrituurde olijven.

Portugal: onbekend maar niet onbemind

Culinaire liefhebbers komen in Portugal niets tekort. Over de Portugese keuken kun je per regio boeken vol schrijven. Op de menukaart vind je met name de lekkerste visgerechten, zoals bacalhau: gezouten kabeljauw. Dit gerecht wordt per regio op een andere manier bereid. Maar ook vleesgerechten van geit, schaap of varken staan op de kaart. Doorgaans heerlijk op smaak gebracht met kruiden die de Portugezen al vele eeuwen gebruiken.

In Portugal is wijn de absolute favoriet bij de maaltijd. Niet verwonderlijk, want er worden erg goede rode, witte en zelfs groene wijnen geproduceerd. Daarnaast staat Portugal wereldwijd bekend om de portwijnen. 

Mexico: zoveel meer dan alleen taco’s en guacamole

Dankzij de Mexicaanse restaurants in ons land zijn de meeste mensen hier al bekend met de Mexicaanse keuken. Wat is nu precies de Mexicaanse keuken? Met een land zo groot als Mexico zijn er grote verschillen in regionale gerechten. 

Wil je de Mexicaanse keuken goed leren kennen, trek er dan op uit. Eet niet alleen in de badplaats waar je verblijft maar maak een rondreis door de regio of het land. Vraag in elke stad naar de “platillo tipico”: de lokale specialiteit. Je leert dan verrassend veel meer heerlijke gerechten kennen dan alleen enchiladas, taco’s, tortillas, tostadas en guacamole.

Zuid-Afrika: niet alleen vlees op de skottelbraai

Niet alleen voor de natuur, de wildparken en de “big five” is Zuid-Afrika een geliefde bestemming. Het land kan zich op culinair gebied meten met de top van de wereld. Vooral in de provincie Westkaap kom je de meest bijzondere restaurants tegen met verrassende gerechten op de kaart.

In de regio Stellenbosch vind je de meest bijzondere wijnen van het land. Een wijnrondreis langs de mooiste wijnhuizen van het gebied brengt je natuurlijk langs de bekende plaats Stellenbosch. Maar ook minder bekende streken als Franschhoek en Paarl zijn belangrijke wijngebieden in de regio.

Thailand: culinair paradijs

Loop in een willekeurige straat in Thailand en de heerlijke geur van verse kruiden en gewokt vlees komt je tegemoet. Overal vind je marktstalletjes en kleine eettentjes waar de lokale bevolking op kleine krukjes zich te goed doet aan een noedelsoep of een schaaltje rijst met kruiden. Pittig, dat is het eten in Thailand zeker. Men is verzot op de chilipepers en gebruikt deze in ruime mate.

De Thaise keuken is zeer divers. Iedere regio kent zijn eigen specialiteiten en gerechten. Een culinaire rondreis door Thailand laat je alle smaken van het land proeven. En tegelijkertijd kun je genieten van de meest prachtige tempels en de vriendelijke bevolking.

Meer inspiratie nodig? Er is nog meer dan culinaire reizen

Het platform grijsopreis.nl is een blog voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Naast inspirerende verhalen over vele bestemmingen en de hoogtepunten die je niet mag missen, vind je er veel praktische informatie.

In samenwerking met:

Meer over: