Ga naar de inhoud

Pilot met gratis competentietest voor senioren

Update:

Werkzoekende senioren de kans bieden hun vaardigheden te laten zien voordat ze ergens solliciteren. Dat is de kern van een nieuwe pilot, waarbij senioren gratis een competentietest kunnen doen voordat ze reageren op een vacature. De pilot wil voorkomen dat werkgevers oudere werkzoekenden al bij voorbaat afwijzen, enkel vanwege hun leeftijd.

De pilot is een van de maatregelen die minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) neemt voor een ‘algehele herwaardering’ van senioren op de arbeidsmarkt. Lees wat het inhoudt.

Inclusiviteit: gratis competentietest

De minister streeft naar een inclusieve arbeidsmarkt, waarin iedereen – ook de senior – gelijke kansen krijgt. Zij vindt dat we de senioren weer op waarde moeten schatten. Dat schrijft ze in haar brief ‘Seniorenkansenvisie’ aan de Tweede Kamer in de 3e week van november. Van Gennip kondigt in de brief ook een brede praktijkverkenning aan en doet een oproep aan de groep werkgevers die senioren onterecht aan de kant laten staan. “Neem deze sollicitanten serieus. Nodig ze uit, leer ze kennen en laat je verrassen.”

55-plus vaker langdurig werkloos

Minister Van Gennip benadrukt in de brief dat senioren een belangrijke bijdrage aan onze samenleving leveren. Uit statistieken blijkt dat senioren door verschillende factoren, waaronder hardnekkige leeftijdsdiscriminatie, een grotere kans hebben op langdurige werkloosheid. Als senioren de juiste kansen krijgen en op waarde geschat worden kunnen ze volgens de minister meer betekenen. 

Herwaardering senioren, competentietest gaat helpen

Van Gennip kondigt een brede praktijkverkenning aan, waarin ze samen met werkgevers, maatschappelijke organisaties en de Sociaal Economische Raad (SER) op zoek wil gaan naar nieuwe beleidsinstrumenten die de baankansen van ouderen echt helpen. Daarnaast worden verschillende pilots ingezet en zet het ministerie van SWZ samen met UWV in op intensievere begeleiding van werkzoekenden. Er wordt gestart met publiekscommunicatie over het thema ‘doorwerken na AOW-leeftijd’.

Met dit plan van aanpak wil minister Van Gennip een betere arbeidsmarktpositie creëren voor werkzoekende en werkende ouderen. In samenspraak met de samenleving wil ze tot oplossingen komen en de negatieve beeldvorming over senioren bij werkgevers veranderen. 

Meer over: