Ga naar de inhoud

Kraken door chiropractor: de risico’s voor mensen én dieren

Update:
Nieuwe wetten en regels

Niet enkel mensen, maar ook onze trouwe viervoeters kunnen bij klachten aan hun rug of nek terecht bij een chiropractor. Het handmatig kraken van je wervelkolom valt onder alternatieve geneeskunde. Hoe het precies zit, vertellen we in dit artikel.

Opvallend genoeg krijgen online video’s van dieren die ‘gekraakt’ worden aanzienlijke aandacht. Maar de verbluffende knakgeluiden zijn vaak misleidend. Er schuilen diepgaande voordelen, nadelen en gevaren in de wereld van chiropractische behandelingen voor zowel mens als dier.

Lees verder om een goed geïnformeerde kijk te krijgen op de praktijk van chiropractie voor mens en dier.

Filmpjes waarin dieren gekraakt worden een hit op social media

Chiropractie, een alternatieve vorm van geneeskunde die zich richt op het handmatig aanpassen van de wervelkolom en andere gewrichten, heeft in de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen, zowel voor mensen als voor dieren.

TikTok, Facebook én Instagram staan er dan ook vol mee: allerlei filmpjes waarin dieren gekraakt worden. Het geluid van het knakken is echt wonderlijk en zorgt voor veel reacties. Echter is niets wat het lijkt: het knakken van dieren maakt geen geluid, alleen als je de rug kraakt.

Is het eigenlijk wel goed, dat kraken voor de dieren?

Op TikTok: het kraken van dieren

De tekst gaat onder het bericht verder >>

@boneshandsanimals Animals Chiropractic 💚💚💚 . . Bitte nicht nachmachen‼️/ Please, dont’t try that‼️ #catsoftiktok #catlover #cat #foryou #animals #köln #nrw #kiss ♬ Originalton – BONES HANDS Animals

De voordelen van chiropractie

1. Levenskwaliteit kan bij mensen aanzienlijk verbeteren door chiropractie

Voor mensen heeft chiropractie een aantal belangrijke troeven.

  • Allereerst biedt het aanzienlijke pijnverlichting, vooral bij veelvoorkomende problemen zoals rug- en nekklachten. Mensen die behandelingen ondergaan, melden vaak dat ze aanzienlijk minder pijn en ongemak ervaren, wat hun levenskwaliteit verbetert. Bovendien blijkt dat de mobiliteit en flexibiliteit van patiënten, na chiropractische sessies, ook verbetert. Dit is van bijzonder belang voor mensen die beperkt zijn in hun dagelijkse activiteiten als gevolg van lichamelijke ongemakken.
  • Een ander opvallend aspect van chiropractie is dat het sterk de nadruk legt op natuurlijke behandeling. Chiropractoren geloven in het vermogen van het menselijk lichaam om zichzelf te reguleren en te herstellen. In plaats van het gebruik van medicijnen of chirurgische ingrepen, richten chiropractors zich op het corrigeren van problemen in de wervelkolom en gewrichten, om het lichaam in staat te stellen zichzelf te genezen. Deze holistische benadering van de gezondheid spreekt veel mensen aan die op zoek zijn naar alternatieve behandelingen zonder afhankelijk te zijn van medicatie.

2. Dieren ervaren pijnverlichting door chiropractie

Ook bij dieren zijn de voordelen van chiropractie opmerkelijk.

  • Huisdieren die kampen met gewrichts- of rugproblemen kunnen aanzienlijke pijnverlichting ervaren door middel van chiropractische behandelingen. Dit heeft niet alleen invloed op hun welzijn, maar verbetert ook hun algehele levenskwaliteit. Chiropractie kan helpen bij het herstellen van de normale bewegingsmogelijkheden van dieren, waardoor ze weer actiever en gelukkiger kunnen zijn. Dit is met name belangrijk voor oudere dieren of dieren die herstellen van blessures.
  • Bovendien kan chiropractie bij dieren ook dienen als een vorm van preventieve zorg. Door regelmatig de wervelkolom en gewrichten van huisdieren te laten controleren en aanpassen, kunnen eigenaren potentiële problemen vroegtijdig identificeren en aanpakken voordat ze ernstiger worden. Dit draagt bij aan het voorkomen van toekomstige pijn en ongemak voor de dieren, waardoor ze een gezonder en actiever leven kunnen leiden.

De nadelen van chiropractie

1. Chiropractie heeft onbewezen effectiviteit bij aandoeningen bij mensen

Voor mensen brengt chiropractie enkele aanzienlijke nadelen met zich mee.

  • Een belangrijk punt van zorg is de onbewezen effectiviteit ervan bij veel aandoeningen. Hoewel sommige mensen aangeven baat te hebben bij behandelingen, ontbreekt vaak wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te ondersteunen. Dit roept vragen op over de mate waarin chiropractie een betrouwbare en effectieve medische benadering is voor verschillende gezondheidsproblemen.
  • Een ander aspect om rekening mee te houden zijn de risico’s die gepaard gaan met chiropractische aanpassingen, vooral wanneer ze worden uitgevoerd door onervaren beoefenaars. Deze risico’s variëren van het verergeren van bestaande pijn tot zenuwschade en zelfs beroertes in uiterst zeldzame gevallen. Het is cruciaal om een gekwalificeerde en ervaren chiropractor te raadplegen, om de kans op dergelijke complicaties te minimaliseren.
  • Ten slotte zijn de kosten van chiropractische behandelingen een belangrijke overweging voor velen. Deze behandelingen kunnen aanzienlijk prijzig zijn, vooral als ze niet worden gedekt door de ziektekostenverzekering. De financiële last kan een belemmering vormen voor mensen die baat kunnen hebben bij chiropractie, maar zich de behandeling simpelweg niet kunnen veroorloven.

2. Chiropractie bij dieren is onvoorspelbaar

Voor dieren zijn er ook zorgpunten met betrekking tot chiropractie.

  • Een beperkte regulering in veel landen betekent dat de kwaliteit van de zorg kan variëren, wat potentiële risico’s met zich meebrengt. Onjuiste aanpassingen of onervaren beoefenaars kunnen schade toebrengen aan dieren, wat kan leiden tot meer pijn en ongemak dan voorheen.
  • Bovendien zijn de resultaten van chiropractie bij dieren onvoorspelbaar. Niet alle dieren ervaren dezelfde voordelen, en het is vaak moeilijk te voorspellen hoe een specifiek dier reageert op de behandeling. Dit benadrukt het belang van het zorgvuldig overwegen van de risico’s en voordelen en het raadplegen van een gekwalificeerde dierenarts, voordat men besluit chiropractie als behandelingsoptie te overwegen voor hun geliefde huisdieren.

De gevaren van chiropractie

Chiropractie, zowel bij mensen als dieren, kan gevaren met zich meebrengen als het niet wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde en ervaren professional.

  1. Te beginnen met de verkeerde aanpassingen: Onjuiste aanpassingen kunnen leiden tot verergering van pijn, letsel aan spieren of gewrichten, en in zeldzame gevallen zelfs ernstige complicaties.
  2. Ook kan er sprake zijn van ontoereikende diagnoses. Chiropractors kunnen de onderliggende oorzaken van pijn of problemen niet altijd adequaat diagnosticeren, waardoor de echte oorzaak van het probleem mogelijk niet wordt aangepakt.
  3. Tot slot, ook niet geheel onbelangrijk: Het zoeken naar chiropractische zorg zonder duidelijke voordelen kan leiden tot verspilling van tijd en geld. Het is essentieel om bij zowel menselijke als dierlijke chiropractische behandelingen de juiste zorgverlener te kiezen. Voor dieren moet je een dierenarts raadplegen die gespecialiseerd is in chiropractie om ervoor te zorgen dat je huisdier de juiste zorg krijgt.

Video’s waarin huisdieren gekraakt worden

https://youtu.be/MLK0dJYW6fs?feature=shared

Meer over: