Ga naar de inhoud

Je koffer inpakken? Met deze tips vergeet je niets

Update:
Koffer inpakken

Ga je lekker op vakantie? Mooi vooruitzicht! Alleen het inpakken zorgt vaak voor de nodige stress. Wat moet er allemaal mee in de koffer? En hoe zorg je ervoor dat de koffer niet te zwaar wordt?

Met deze 6 tips vergeet je niets en wordt het inpakken een eitje. Op deze manier houd je genoeg ruimte over voor souvenirs!

1. Maak een lijstje wat in je koffer moet

Je gaat op vakantie en moet je koffer inpakken. Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak daarom ruim van tevoren een lijstje met alle benodigdheden. Steeds als je iets nieuws bedenkt, vul je dit aan op je checklist. Het is handig om hierbij te werken met rubrieken (kleding/verzorging/papierwerk/medisch), dat geeft meer overzicht. Vind je dat lastig? Gebruik dan een van de vele beschikbare apps, zoals Google Keep of Evernote, om een inpaklijst te maken.

2. Kleding in je koffer inpakken

Neem spullen mee die snel te drogen zijn en (transpiratie)vocht makkelijk opnemen. Gebruik ‘laagjes’ kleding, en zeker ook wat met lange mouwen of pijpen (noodzakelijk voor bijvoorbeeld in de jungle tegen insecten, koele avonden of bij het bezoek aan een tempel). Ook afritsbare broeken zijn ontzettend praktisch. Zorg ervoor dat je kleding gemakkelijk te combineren valt met andere kledingstukken.

Pak je kleding georganiseerd in en gebruik daarvoor handige kledingzakken. Shirts bij de shirts, broeken bij de broeken, enzovoort. Dat geeft overzicht en op vakantie vind je zo alles gemakkelijk terug. Als je de kleding strak oprolt, kreukt het minder en neemt het minder plaats in. Houd de kleding die je in het vliegtuig aantrekt, alvast apart. Werk ook hier met laagjes. Zo kun je je gemakkelijk aanpassen aan de temperatuurverschillen in het vliegtuig en in het land van aankomst.

3. De juiste schoenen in je koffer doen

Goede wandel- of trekkingschoenen zijn altijd handig. Ook al ga je geen grote wandeltochten maken tijdens je vakantie, je loopt ook bij een bezoek aan een stad al snel veel kilometers. Comfortabele wandelschoenen zijn dan onmisbaar. Schoenen nemen wel veel plaats in. Doe je wandelschoenen daarom aan in het vliegtuig. Je pumps of sneakers kunnen dan, in een schoenenzak, in de koffer.

TIP: Stop zo veel mogelijk sokken in je schoenen, dat scheelt ruimte!

4. Reisapotheek meenemen in je koffer of handbagage?

Een EHBO-kit, of onderdelen eruit, is altijd handig om mee te nemen. Daarnaast mogen de volgende artikelen niet ontbreken:

  • Diarreeremmers
  • ORS (een zoutoplossing om uitdroging bij diarree te voorkomen)
  • Pijnstillers
  • Medicijnen tegen lucht-, wagen-, of reisziekte
  • Insectenwerende middelen (DEET)
  • Zonnebrandcrème met een hoge factor
  • Lippenbalsem met factor
  • Pleisters, verbandgaasjes en ontsmettingsmiddel
  • Tekenpincet (als je in de buurt van de natuur zit)

Je medicijnen kun je het beste in je handbagage meenemen. Mocht je koffer onverhoopt niet aankomen dan heb je deze toch bij je. Vergeet ook niet om oordopjes in te pakken. Niets is hinderlijker dan onderbroken nachten op je vakantie door bijvoorbeeld straatlawaai.

5. Handdoeken koffer inpakken

Handdoeken nemen veel plaats in. Bedenk daarom of handdoeken echt mee moeten. Vaak zijn ze namelijk al aanwezig bij je accommodatie. Een strandlaken kun je ook ter plekke kopen bij een verkoper op het strand. Of koop een zogenaamde hammam-doek. Deze zijn lekker licht van gewicht en snel droog.

6. Wat doe je in je handbagage en wat in je koffer

Stop in je handbagage alle waardevolle spullen zoals je fotocamera, sieraden, laptop of tablet. Neem daarnaast een klein toilettasje mee met daarin kleine varianten/mini’s van toiletartikelen zoals deodorant of tandpasta. Zo blijf je in ieder geval fris als de ruimbagage later aankomt. Om diezelfde reden kun je ook een setje boven- en onderkleding als handige onderjurkjes extra in de handbagage meenemen.

Meer over: