Draai voor klassieke weergave

De ultieme checklist en tips bij het inpakken van je koffer

Eindelijk: je hebt je vakantie geboekt. De voorpret kan nu beginnen! Alleen het inpakken zorgt vaak voor de nodige stress. Wat moet er allemaal mee in de koffer? En hoe zorg je ervoor dat de koffer niet te zwaar wordt? Met onze tips vergeet je niets en wordt het inpakken een eitje. Op deze manier houd je genoeg ruimte over voor souvenirs!

Maak een lijstje wat in je koffer moet

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak daarom ruim van tevoren een lijstje met alle benodigdheden. Steeds als je iets nieuws bedenkt, vul je dit aan op je checklist. Het is handig om hierbij te werken met rubrieken, dat geeft meer overzicht. Vind je dat lastig? Gebruik dan een van de vele beschikbare apps om een inpaklijst te maken.

Kleding in je koffer inpakken

Neem spullen mee die snel te drogen zijn en (transpiratie)vocht makkelijk opnemen. Dus geen katoenen shirts maar meer synthetische kleding. Gebruik “laagjes” kleding, en zeker ook wat met lange mouwen of pijpen (noodzakelijk voor in de jungle tegen insecten of bij het bezoek van een tempel). Zodra je het warm krijgt, trek je de buitenste laag uit, enzovoort. Ook afritsbare broeken zijn ontzettend praktisch. Zorg ervoor dat je kleding gemakkelijk te combineren valt met andere kledingstukken.

Pak je kleding georganiseerd in en gebruik daarvoor handige kledingzakken. Shirts bij de shirts, broeken bij de broeken, enzovoort. Dat geeft overzicht en op vakantie vind je zo alles gemakkelijk terug. Als je de kleding strak oprolt, kreukt het minder en neemt het minder plaats in. Houd de kleding die je in het vliegtuig aantrekt, alvast apart. Werk ook hier met laagjes. Zo kun je je gemakkelijk aanpassen aan de temperatuurverschillen in het vliegtuig en in het land van aankomst.

De juiste schoenen in je koffer doen

Goede wandel- of trekkingschoenen zijn altijd handig. Ook al ga je geen grote wandeltochten maken tijdens je vakantie, je loopt ook bij een bezoek aan een stad al snel veel kilometers. Comfortabele wandelschoenen zijn dan een must. Schoenen nemen wel veel plaats in. Doe je wandelschoenen daarom aan in het vliegtuig. Je pumps of sneakers kunnen dan, in een schoenenzak, in de koffer. Tip: stop zo veel mogelijk sokken in je schoenen, dat scheelt ruimte!

Reisapotheek meenemen in je koffer of handbagage?

Een EHBO-kit is altijd handig om mee te nemen. Daarnaast mogen de volgende artikelen niet ontbreken: diarreeremmers, ORS (een zoutoplossing om uitdroging bij diarree te voorkomen), pijnstillers, medicijnen tegen lucht-, wagen-, of reisziekte, insectenwerende middelen (DEET), zonnebrandcrème met een hoge factor, lippenbalsem, pleisters, verbandgaasjes, ontsmettingsmiddel en een tekenpincet. Je medicijnen kun je het beste in je handbagage meenemen. Mocht je koffer onverhoopt niet aankomen dan heb je deze toch bij je. Vergeet ook niet om oordopjes in te pakken. Niets is hinderlijker dan onderbroken nachten op je vakantie door bijvoorbeeld straatlawaai.

Handdoeken

Handdoeken nemen veel plaats in. Bedenk daarom of er handdoeken echt mee moeten. Vaak zijn ze namelijk al aanwezig bij je accommodatie. Een strandlaken kun je ook ter plekke kopen bij een verkoper op het strand. Of koop een zogenaamde hammamdoek. Deze zijn lekker licht van gewicht en snel droog.

Wat doe je in je handbagage en wat in je koffer

Stop in je handbagage alle waardevolle spullen zoals je fotocamera, sieraden, laptop of tablet. Neem daarnaast een klein toilettasje mee met daarin kleine varianten/mini’s van toiletartikelen zoals deodorant of tandpasta. Zo blijf je in ieder geval fris als de ruimbagage later aankomt. Om diezelfde reden kun je ook een setje boven- en onderkleding extra in de handbagage meenemen.

Extra tip: neem een persoonlijk fotomapje mee

De lokale bevolking op je vakantiebestemming is meestal geïnteresseerd in hoe je thuissituatie eruit ziet: dus of je kinderen hebt, hoe je woont, hoe je land en je eigen huis eruit ziet. Een klein mapje met wat persoonlijke foto’s van jou en je familie in Nederland, een foto van ons Koninklijk Paar en wat molens doen wonderen als je contact wilt leggen, succes verzekerd!

Meer inspiratie nodig?

Via Grijsopreis vindt je nog meer tips voor je vakantie en een overzicht van handige reisartikelen. Het platform grijsopreis.nl is een blog voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Naast inspirerende verhalen over vele bestemmingen en de hoogtepunten die je niet mag missen, vind je er veel praktische informatie.