Ga naar de inhoud

Ernstig zieke Celine Dion bij Grammy Awards

Update:
Celine Dion bij Grammy Awards Taylor Swift

Onverwacht verscheen de Amerikaanse zangeres Celine Dion dit weekend op het podium van de Grammy Awards 2024. De popdiva die leidt aan een ernstige neurologische ziekte ontving een overweldigend applaus van het publiek. Maar waar leidt Celine aan? Je leest het in dit artikel.

Zangeres Celine Dion lijdt aan het stiff-person syndrome

Celine Dion had afgelopen zondag de eer om Taylor Swift de felbegeerde prijs voor beste album van het jaar te geven voor het album ‘Midnights’. Celine’s aanwezigheid op het podium was – ondanks dat haar eigen muzikale carrière momenteel op pauze staat vanwege haar gezondheid – een belangrijk moment tijdens de ceremonie.

Duidelijk was te zien dat mensen haar niet zijn vergeten sinds ze niet meer optreedt. Celine dankte na afloop het publiek die duidelijk liet merken haar niet te zijn vergeten en met het applaus haar een steun in de rug gaven.

Chronische ziekte zangeres openbaar sinds december 2022

Dion maakte in december 2022 openbaar dat ze lijdt aan de zeldzame neurologische aandoening stiff-person syndrome (SPS), het in het Nederlands genaamde stijve mensen syndroom. En sindsdien is ze het gezicht van deze vreselijke aandoening. Google de naam van deze ziekte en je komt uit bij Celine.

In een aflevering van HLF8 is het fragment te zien waarin Celine bekend maakt dat ze ziek is >>

Wat is het stiff-person syndrome?

Het stiff-personsyndroom (SPS) is een zeldzame neurologische aandoening die de spieren en het zenuwstelsel beïnvloedt. Mensen met SPS ervaren ernstige spierspanning, wat resulteert in stijfheid en pijn, vooral in de rug en benen. Patiënten met deze ziekte krijgen meer symptomen als ze blootstaan aan stress, angst of externe stimuli. SPS gaat vaak gepaard met spierkrampen en onvrijwillige spiercontracties. Celine heeft spasmes die onder andere haar stembanden beïnvloeden, waardoor ze niet meer kan zingen, laat staan optreden.

De exacte oorzaak is niet bekend, maar artsen veronderstellen dat er sprake is van een auto-immuunreactie waarbij het immuunsysteem de zenuwcellen aanvalt die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de spierspanning. De ziekte komt vaker voor we denken.

Het vroeg identificeren van SPS is van cruciaal belang

SPS ontstaat door een verstoring in het centrale zenuwstelsel, resulterend in stijfheid die zich verspreidt van de benen naar andere delen van het lichaam. Vaak wordt het eerst opgemerkt door moeilijkheden bij het lopen.

  • Het Erasmus MC schat dat ongeveer 50 Nederlandse patiënten aan SPS lijden.
  • Veel SPS patiënten krijgen laat of nooit de juiste diagnose.
  • Het identificeren van SPS is cruciaal omdat tijdige behandelingen het verschil maakt tussen leven in een rolstoel of zelfstandig lopen.

Celine’s optreden zorgt voor bewustwording van de ziekte

Hoewel het mysterie rond SPS nog niet is opgelost, biedt lopend onderzoek hoop op een dieper begrip en betere behandelingen. Het is van essentieel belang dat bewustwording toeneemt om patiënten de kans te geven een normaal leven te leiden. Het optreden van Céline Dion bij de Grammy Awards draagt daar zeker aan bij. Ze gaf niet alleen erkenning aan de prestaties van artiesten in de muziekwereld, ze wierp tijdens de uitreikingen ook licht op de urgentie van bewustwording rondom deze neurologische aandoening.

Ondanks de uitdagingen die Celine Dion doormaakt, blijft ze vechten en haar fans verrassen met haar aanwezigheid. Haar woorden en acties tonen duidelijk haar liefde voor de muziek en haar bewonderaars wereldwijd.

Bronnen: bndestem, Erasmus MC.

Meer over: