Ga naar de inhoud

Hoe gevaarlijk is schimmel? Candida auris symptomen!

Update:
Hoe gevaarlijk is schimmel? Candida auris symptomen.

Schimmel lijkt misschien onschuldig, maar de realiteit is verontrustend. De recente opmars van Candida auris in de Verenigde Staten heeft de aandacht getrokken van Nederlandse onderzoekers bij het Radboudumc (CWZ Expertisecentrum Schimmelinfecties) en het RIVM. Hoe gevaarlijk is schimmel?

Ze belichten de eigenschappen van schimmels en de specifieke dreiging die Candida auris vormt voor mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals na een orgaantransplantatie, waarbij de schimmel in de bloedbaan een fatale afloop kan hebben.

Wat is er zo gevaarlijk aan schimmel?

Schimmels vormen een potentieel gevaar voor de gezondheid om verschillende redenen.

  • Ten eerste kunnen sommige schimmels ernstige infecties veroorzaken, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Deze infecties kunnen zelfs fataal zijn, vooral wanneer ze in de bloedbaan terechtkomen.
  • Wat schimmels extra zorgwekkend maakt, is hun vermogen om resistentie tegen antischimmelmedicatie te ontwikkelen, waardoor behandeling bemoeilijkt wordt. De toename van resistentie tegen medicijnen zoals azolen en echinocandines is een zorgelijke trend. Hierdoor komt de effectiviteit van behandelingen in gevaar.
  • Bovendien benadrukt de complexiteit, van het vinden van nieuwe behandelmethoden zonder schadelijke effecten op menselijke cellen, de uitdagingen die schimmels vormen voor de medische wetenschap.

Candida Auris: een wereldwijde opkomst sinds 2009

De ontdekking van Candida auris in 2009 heeft geleid tot een wereldwijde verspreiding gedurende de laatste 15 jaar. Hoewel Nederland slechts enkele gevallen registreerde, voornamelijk bij asymptomatische patiënten overgebracht vanuit buitenlandse ziekenhuizen, rapporteren landen zoals de VS, India en delen van Afrika aanzienlijke infecties. Volgens CDC-gegevens overlijdt bijna de helft van de patiënten binnen 90 dagen.

De tekst gaat onder de video verder >>

Wereldwijde impact en resistentie

In Europa wordt Candida auris aangepakt door aanpassingen in de protocollen voor onderzoek naar resistente bacteriën. De schimmel vertoont vaak resistentie tegen antischimmelmedicatie, met percentages zoals 90% resistentie tegen flucanozol en 50% tegen liposomaal amfotericine B.

De VS laat ook een zorgwekkende toename zien van ongevoeligheid tegen echinocandines, cruciaal voor de behandeling van ernstige Candida-infecties.

Meer Candida auris meldingen in de VS in 2024

In de VS werden in de eerste week van 2024 meer Candida auris-infecties gemeld dan in heel 2021 en 2020 samen.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Alarmerende situatie met aspergillus fumigatus

Een andere alarmerende schimmel, Aspergillus fumigatus, blijkt vooral gevaarlijk bij influenza-patiënten (griep) op de intensive care, met een sterftecijfer van meer dan 50%. Dit benadrukt de dringende behoefte aan vroegtijdige behandeling, zelfs zonder duidelijk aangetoonde co-infectie.

Uitdagingen in behandeling en klimaatinvloeden

Het vinden van gerichte behandelingen, zonder schadelijke effecten op menselijke cellen bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, is complex.

Klimaatverandering kan evolutionaire veranderingen in schimmels veroorzaken door extreme hitte, maar dit leidt mogelijk niet direct tot massale schimmelinfecties bij mensen.

Voorbereiding op opkomende schimmels

Het Radboudumc-CWZ Expertisecentrum Schimmelinfecties en het RIVM fungeren als een referentie- en surveillancelaboratorium voor opkomende schimmels zoals Candida auris. Ze richten zich op het analyseren van infectie-ernst, het monitoren van resistentietrends tegen antischimmelmedicijnen en het actief surveilleren voor een snelle en effectieve reactie op mogelijke uitbraken.

Video: gevolgen van een resistente schimmel

Bekijk hieronder de video terug waarin Stefani haar verhaal doet >>

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: