Ga naar de inhoud

Wat moet je niet doen met opladers

Update:
opladen-mobiel

Wanneer laad jij je smartphone, powerbank, tablet of laptop op? Het apparaat ligt bijna dagelijks urenlang te laden en we denken te weinig over de risico’s na. Het opladen van elektronische apparaten is namelijk niet geheel zonder gevaar.

Veel brand in huis ontstaat door oververhitte opladers. Apparaten die oververhit raken kunnen smelten, roken, vlamvatten of zelfs ontploffen. Wij geven tips om de risico’s te beperken.

Steeds meer brand door thuiswerken

In 2020 werden er een stuk meer woningbranden gemeld dan het jaar daarvoor, vermoedelijk doordat we meer thuis aan het werk waren. Algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars Richard Weurding: „Vanwege de coronamaatregelen werd er in 2020 veel thuisgewerkt, waardoor er vermoedelijk vaker brand ontstond.” Oververhitte laders is hier een groot onderdeel van. Ineens worden bepaalde stopcontacten de hele dag gebruik en moet iedereen met zijn laptoplader in hetzelfde verlengsnoer. Een brand ontstaat dan snel – tenzij je verantwoord met je opladers omgaat.

Toezicht tijdens het opladen

Vooral laptops en tablets laden we bij voorkeur op, als we het apparaat niet nodig hebben. Bijvoorbeeld wanneer je de deur uitgaat. Niet doen, zo waarschuwt Brandweer Nederland! Op deze manier kun je géén toezicht houden op de apparaten en merk je die smeltende lader, rook of vreemde geur helemaal niet op. Het ontstaan van een daadwerkelijke brand krijgt daardoor de kans. Apparaat aan de lader? Houd altijd een oogje in het zeil en blijf bij voorkeur in dezelfde ruimte.

Opladen in de nacht levensgevaarlijk

Je zult niet de enige zijn die ’s nachts z’n smartphone oplaadt. Wist je dat dit levensgevaarlijk is? Halverwege de nacht is je mobieltje namelijk al voor 100% opgeladen en de accu vol. Doordat het apparaat zich blijft opladen – de stekker zit nog in het stopcontact – kunnen zowel de oplader als het apparaat erg warm worden en zelfs ontploffen of smelten. Stel als regel in dat je alle apparaten van de oplader haalt, zodra ze 100% opgeladen zijn. Zo verklein je niet alleen de kans op brand en gaan de apparaten langer mee.

Tegenwoordig hebben bepaalde smartphones een functie dat ze automatisch stoppen met laden als de batterij vol is, of dat ze pas beginnen met laden 1-2 uur voordat de wekker gaat. Dat is een goede manier om een overvolle accu te voorkomen.

Apparaat opladen op veilige ondergrond

Een smartphone, mobiel, tablet en powerbank kunnen bijzonder heet worden. Leg zo’n apparaat nooit onder je kussen, onder dekens of in je bed. De kans dat die stoffen vlamvatten is enorm groot. Het zijn vooral jongeren die hun mobiel in bed opladen. Vaak gebruiken ze hiervoor ook nog een verlengsnoer. Misschien doe jij het ook wel? Voor het slapen gaan nog even een YouTube-filmpje of iets op Netflix kijken, waardoor je het apparaat mee naar bed neemt. Leg je mobiel, smartphone, tablet of ander apparaat tijdens het opladen altijd op een gladde, droge oppervlakte. Een plek waar het apparaat goed z’n warmte kwijt kan, waar voldoende ventilatie is en op materiaal dat niet snel vlamt vat. In ieder geval niet in bed of (tussen) de kussens op de bank.

Officiële opladers niet wisselen

‘Wie heeft mijn oplader gezien?’ Opladers raken heel vaak zoek. Ze gaan mee naar werk of school, verdwijnen in tassen, slingeren rond in huis. Het gevolg is dat we vaak even snel van snoertjes en laders wisselen. De lader van het digitale fototoestel past ook op de powerbank en die van de muziek box op je mobieltje, denk je dan. Dit kun je echter beter niet doen. Om brandgevaar te voorkomen gebruik je de lader die oorspronkelijk bij het apparaat hoort.

Originele opladers

Er zijn veel namaakopladers te koop. Ze zijn stukken goedkoper dan die van de originele, gerenommeerde fabrikanten en daarom voor veel mensen erg verleidelijk om aan te schaffen. Uit onderzoek blijkt dat bij het gebruik van nepladers de kans op brand of ontploffing vele malen groter is dan bij originele acculaders. Hoe dit komt? Powerbanks en telefoonaccu’s hebben een bepaald vermogen nodig, daarvoor is een juiste spanningsomvormer vereist. Als die spanningsregelaar niet goed werkt, wat bij niet originele laders vaker het geval is, kan er hitte ontstaan. Het Verbond van Verzekeraars adviseert niet voor niets originele opladers voor smartphones en tablets te gebruiken.

Niet originele opladers: gebruik deze niet!

Een goedkope iPhone-oplader lijkt misschien verleidelijk vanwege de hoge kosten van het origineel, wijzen recente gegevens op de gevaren ervan. Stichting Salvage meldt een alarmerende toename van woningbranden in Nederland als gevolg van goedkope imitaties. Deze imitatie-opladers, vaak gekocht via Chinese webshops, missen cruciale veiligheidskenmerken zoals stevige constructie en communicatiechips. Kies daarom altijd voor een originele Apple-oplader om risico’s te vermijden en de veiligheid te waarborgen.

Defecte opladers

Een (originele) oplader is prijzig, waardoor je bij een klein defect misschien niet meteen een nieuwe aanschaft. Het kwetsbare deel is meestal een knik in de kabel van het snoertje, vlak onder het kastje van de oplader. Bij veelvuldig gebruik en vervoer kan een scheurtje ontstaan in de rubberen coating van de kabel. Als dat eenmaal het geval is, gaat het vaak snel mis. Je kunt een klein scheurtje nog plakken met duct tape, toch is beter om de kabel zo snel mogelijk te vervangen. Kabels met een klein scheurtje vallen soms nog onder de garantie.

Reserveladers

Misschien herken je dit ook wel: extra opladers op de werkplek voor het geval je mobiel (bijna) uitvalt. Deze reserve opladers liggen continu in het stopcontact, ook als ze niet gebruikt worden, zelfs ’s avonds en in de weekenden. Doe dit niet, haal opladers altijd uit het stopcontact als je klaar bent met opladen. Dit geldt ook voor te veel opladers op één haspel. Hier kan te veel hitte en zelfs brand door ontstaan.

10 tips veilig opladen:

  1. Blijf in de buurt van je smartphone tijdens het opladen
  2. Laad je mobiel niet ’s nachts op
  3. Leg de oplader op een veilige ondergrond
  4. Gebruik de lader alleen voor het bijbehorende apparaat
  5. Gebruik originele laders
  6. Vouw snoeren van laders niet op
  7. Haal opladers na gebruik uit het stopcontact
  8. Laat een lader volledig afkoelen wanneer deze heet aanvoelt
  9. Leg een apparaat met batterijen nooit in de volle zon
  10. Gebruik laders volgens de gebruiksaanwijzing

Meer over: