Ga naar de inhoud

Bomen knuffelen: voor gekkies of gewoon gezond?

Update:
Bomen knuffelen

In de moderne wereld, waar technologie en drukte ons constant omringen (en met die eeuwige regen) is het contact met de natuur ver te zoeken. Wie het contact met de natuur niet snel verliezen zijn de mensen die regelmatig bomen knuffelen. Zijn ze gek? Wij denken van niet. Sterker nog: wij raden het aan om het ook eens te doen, gewoon omdat het gezond is.

Wat is bomen knuffelen?

Bomen knuffelen, ook wel bekend als ‘boomomhelzing’ of  ‘tree-huggen’ in het Engels, is een activiteit waarbij individuen letterlijk bomen omhelzen. Het idee erachter is om een diepere verbinding met de natuur tot stand te brengen, waarbij men zichzelf openstelt voor de helende energieën van bomen.

Hoewel sommigen het bomen knuffelen misschien als zweverig of zelfs gek beschouwen, weten ze niet dat er allang studies zijn gedaan die de voordelen van het bomen knuffelen ondersteunen. 

Gezondheidsvoordelen van bomen knuffelen:

Deze wetenschappelijke onderzoeken toonden deze voordelen aan van het omhelzen van groot groen:

  • Stress vermindering
  • Bloeddruk verlagend
  • Immuunsysteem versterkend
  • De stemming kan verbeteren

Dit komt door de aanwezigheid van zogeheten fytonciden, dat zijn natuurlijke chemicaliën die bomen uitstoten en die van positieve invloed zijn op ons lichaam en geest.

Ook beroemdheden doen aan bomen knuffelen

Het kan je nog verbazen hoeveel bekende mensen openlijk toegeven dat ze bomen knuffelen. De Amerikaanse actrice Gwyneth Paltrow bijvoorbeeld. Deze Oscar-winnende actrice is ook lifestyle-goeroe en staat bekend om haar interesse in alternatieve geneeswijzen en holistische benaderingen van gezondheid. Ze heeft toegegeven dat ze regelmatig bomen knuffelt om te ontspannen.

Prins Charles is misschien ook wel een bomenknuffelaar. We weten het niet, maar de Britse prins staat er in elk geval wel om bekend een fervent voorstander te zijn van milieubescherming. Hij gelooft sterk in de band tussen mens en natuur en daarom sluiten we het dus niet uit dat hij soms een boom knuffelt.

Shailene Woodley is een Hollywood-actrice en milieuactiviste. Woodley is ook geen onbekende in het omarmen van bomen. Ze heeft herhaaldelijk gesproken over haar liefde voor de natuur en haar overtuiging dat bomen een genezend vermogen hebben.

Shailene Woodley is hier te zien in een prachtige bladgroene jurk >>

En er is een Nederlandse prinses die bomen omhelst. Prinses Irene. Deze prinses gelooft ook in de bijzondere kracht van groen. In Alphen er zelfs een bos naar naar vernoemd: Het Prinses IreneBos.

Waarom vinden mensen bomen omhelzen gek?

Veel mensen vinden het nog steeds vreemd of belachelijk om bomen te omhelzen. Dit kan te wijten zijn aan diepgewortelde culturele overtuigingen. Wie zich in de Middeleeuwen te veel inliet met de natuur werd zelfs als heks bestempeld en belandde op de brandstapel. 

Gelukkig met een groeiend aantal wetenschappelijke studies die de effectiviteit van leven met de natuur ondersteunen, is bomen knuffelen niet meer alleen voorbestemd aan gekkies.

Bomenknuffelen is een routine die we nog moeten inbouwen met z’n allen.

Wij zien het al voor ons: je staat op, je doucht, poetst je tanden, kleed je aan, ontbijt en dan hup naar buiten. Je loopt naar de 1e de beste boom in je tuin of de straat en begint spontaan te knuffelen. Daarna stap je op de fiets of in je auto om fris opgeladen aan de dag te beginnen.

Zie jij het ook voor je? Nee? Probeer het gewoon eens voor de lol en ervaar wat het met je doet.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

 Wereldkampioenschap bomen knuffelen

Wist je dit? Er is zelfs een wereldkampioenschap voor bomen knuffelen in Finland, in het bos Halipuu. Hoe leuk zou het zijn om ook een zo’n kampioenschap in Nederland te beginnen.

  • Het eerste onderdeel is dan het ’snelknuffelen’ waarin boomknuffelaars binnen 1 minuut zoveel mogelijk bomen moeten knuffelen. x
  • Het ander onderdeel heet dan ‘toewijding’. In dit onderdeel moeten de knuffelaars met zoveel mogelijk liefde een boom knuffelen.
  • De laatste categorie noemen we dan net als bij het wereldkampioenschap van Finland het ‘vrij knuffelen’. In dit onderdeel mag je dan zelf een creatieve manier verzinnen om een boom te omhelzen.

Wie weet, misschien ben jij over een tijdje de 1e Nederlands kampioen bomen knuffelen!

Doe met deze video van het wereldkampioenschap bomen knuffelen inspiratie op >>

Lijkt het je wat en durf je serieus te gaan oefenen? Kies dan een boom uit die geschikt is. Bomen met zachte bast en een knuffelbare vorm zijn ideaal. Enkele voorbeelden van bomen zijn:

  1. Wilgenbomen: wilgen hebben meestal buigzame takken en een zachte bast, waardoor ze perfect zijn om tegenaan te leunen of zelfs te omhelzen.
  2. Lindebomen: lindebomen hebben een zachte bast en brede, knuffelbare bladeren die een aangename geur verspreiden, waardoor ze een favoriet zijn onder knuffelaars.
  3. Platanen: platanen hebben een gladde schors en grote, uitgestrekte takken die zich goed lenen voor omhelzingen.
  4. Berk: berkenbomen hebben een gladde, witte schors die comfortabel aanvoelt om tegen aan te leunen.
  5. Kastanjebomen: kastanjebomen hebben een ruwe, maar toch knuffelbare schors en grote, uitnodigende takken.

Het is wel belangrijk om respectvol met deze houtige planten om te gaan. Laat de lente maar komen!

Meer over: