Ga naar de inhoud

10 redenen waarom de boeren protesteren en wat merken wij daarvan?


Het is je vast niet ontgaan: de boeren protesteren. Waarom doen ze dat eigenlijk? Hoe kan het dat er er nu al zoveel lege schappen zijn in de supermarkt en klopt het dat er een miljoenenschade is? Lees de antwoorden en 10 redenen waarom de boeren het helemaal zat zijn. 

In Nederland staan 40 distributiecentra die goederen leveren aan de duizenden supermarkten in ons land. In totaal zijn dat er 6130. Die centra spelen een cruciale rol in de bevoorrading. De boeren hebben meerdere distributiecentra geblokkeerd en dat zie je meteen terug in de schappen van de supermarkt.

Als er iets fout gaat, bijvoorbeeld door een blokkade, leidt dat snel tot lege schappen. Hoe dat komt? Omdat elke dag, 24 uur per dag, honderden vrachtwagens van distributiecentra naar supermarkten vertrekken. Soms worden die wel 3 tot 4 keer per dag bevoorraad omdat er in veel supermarkten meestal geen ruimte is om zelf een grote voorraad aan te houden. Zeker niet als het gaat om verse producten als zuivel en groenten. 

Zo snel al een miljoenenschade, hoe kan dat? 

Als vrachtwagens niet kunnen rijden door een blokkade raken de schappen snel leeg. Al die zuivel en groenten blijven liggen in de distributiecentra. Die zijn dan niet vers meer en kunnen niet meer worden verkocht. Dat zorgt al snel voor vele miljoenen aan schade. 

Waarom protesteren de boeren? 10 redenen 

Verschillende boeren protesteren al een tijdje. Vorige week was er een massaal protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Maar er zijn meer redenen waarom de boeren protesteren. We zetten ze voor je op een rijtje! 

1.    Onteigening van boeren

De boerderijen die dicht bij stikstofgevoelige natuurgebieden staan, moeten weg. Als ze niet vrijwillig weg gaan, worden ze gedwongen door de overheid. Een gevoelig punt bij familiebedrijven vol kennis. 

2.    Kaalslag voor de plaatselijke economie

Naast de boeren, verdwijnt er dan ook gelijk een groot deel van het midden- en kleinbedrijf. Dit heeft grote gevolgen voor de plaatselijke economie. 

3.    Er is geen toekomstperspectief

Het toekomstperspectief voor boeren ontbreekt. De kosten worden hoger of het inkomen wordt lager. Dit zorgt voor een concurrentienadeel ten opzichte van andere, Europese boeren. 

4.    Innovatie is goedkoper dan de opkoop van landbouwbedrijven

Het kabinet wil 25 miljard euro uitgeven om landbouwbedrijven op te kopen. Zonde, vinden de boeren. Innovatie is namelijk veel goedkoper. 

5.    KDW-normen zijn niet haalbaar

De Kritische Depositie Waarde (KDW) is door de Nederlandse overheid in het leven geroepen om de natuur in Nederland te beschermen. De huidige KDW, die opgesteld is door het kabinet, is niet haalbaar. Zelfs als alle boeren zouden verdwijnen, wordt deze waarde in verschillende gebieden nog steeds niet gehaald. 

6.    Stikstofmodel is onbetrouwbaar

Het stikstofmodel Aerius is volgens de boeren onbetrouwbaar en daarmee ongeschikt voor beleid op lokaal niveau. In Nederland ontbreken verschillende metingen, zoals de depositiemetingen van de grond. Hierdoor is het onduidelijk waar de stikstof in de verschillende natuurgebieden vandaan komt en of de bodem er daadwerkelijk door verandert. 

7.    Geen ruimte voor alternatieven

Verschillende boeren hebben voorstellen gedaan om tot stikstofreductie te komen. Deze worden door de overheid niet overgenomen. Dit zorgt voor veel frustratie. 

8.    Boeren voelen zich niet serieus genomen 

Er is voor de landbouwsector weinig ruimte voor technische innovaties, terwijl dat bij de luchtvaart en industrie wel het geval is. Boeren voelen zich daardoor niet serieus genomen en ongelijk behandeld. 

9.    Hoge impact op het milieu

Door voedselproductie in Nederland af te bouwen, wordt er in de toekomst op andere plekken meer geproduceerd. Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse boeren zeer hightech en efficiënt zijn. Hierdoor zal de uitvoering op andere plaatsen, landen en gebieden veel groter zijn. Het probleem wordt dan eigenlijk verplaatst. 

10.    Natuurbeheer zou falen 

De boeren voelen zich slachtoffer van falend natuurbeheer. Er zijn de afgelopen jaren ontzettend veel verschillende natuurgebieden aangelegd. De kwaliteit van het beheer laat volgens de boeren te wensen over. Dit zorgt voor een toename van stikstof en dit wordt de boeren wél aangerekend.

Lees ook:

 

Meer over: