Ga naar de inhoud

Blauwe kaart kan professioneel voetbal ingrijpend veranderen

Update:
Blauwe kaart voetbal

De voetbalwereld kan maar weer eens op zijn kop komen te staan. Een potentiële revolutie ligt op de loer met het voorstel voor de introductie van een blauwe kaart in het professionele voetbal, meldt The Telegraph. De FIFA trapt op de rem en zegt dat dit nieuws voorbarig is. Wat zijn de plannen?

Deze bron claimt dat de International Football Association Board (IFAB) wil inzetten op deze innovatie in de voetbalwereld als middel tegen overtredingen die het spel ontsieren. Echter FIFA trekt dit bericht zwaar in twijfel en ontkracht de vermeende plannen resoluut.

De blauwe kaart voor eerlijk voetbal

De tekst gaat onder de video verder >>

IFAB voorstel voor blauwe kaart

De IFAB wil, aldus The Telegraph, spelers strenger straffen voor negatief gedrag op het veld.

Regels blauwe kaart

  • Als dit voorstel wordt goedgekeurd, betekent dit dat spelers die een de kaart ontvangen, 10 minuten aan de zijlijn staan alvorens ze weer mogen deelnemen aan het spel.
  • Dit impliceert dat het team tijdelijk met een man minder speelt.
  • Een speler die 2 blauwe kaarten in één wedstrijd verzamelt of een gele en een blauwe kaart, krijgt rood en moet het veld verlaten.

Hoewel de maatregel in de zomer van start kan gaan, wordt het niet direct in de topcompetities geïmplementeerd om eventuele kritische punten tijdig te herkennen.

De Engelse voetbalfederatie zou wel interesse hebben getoond om het in de FA Cup te testen. In Engeland en Wales hebben amateurcompetities ook al geëxperimenteerd met het idee.

Gemengde reacties

Wereldwijd wordt intenser dan ooit gediscussieerd over scheidsrechterlijke fouten, ondanks de introductie van de Videoreferee Assistant Referee (VAR).

Pierluigi Collina, de Italiaanse scheidsrechtersbaas van de FIFA, staat achter het idee van de blauwe kaart. Volgens hem geeft het de scheidsrechters meer opties om de controle over de wedstrijd te behouden.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin deelt dit sentiment echter niet. Hij is resoluut tegen de introductie van de blauwe kaart en zegt dat deze niet zal worden gebruikt in UEFA-wedstrijden.

Het concept van een nieuwe kaart in de voetbalwereld is niet ongehoord. In Portugal wordt de witte kaart al gebruikt om sportief gedrag te belonen.

Of de kaart al geïntroduceerd wordt tijdens de EK 2024 is hoogstwaarschijnlijk. De meningen zijn duidelijk nog erg verdeeld.

Voorlopig doen we het nog even met de rode en gele kaart!

9 jaar geleden al ontstond het initiatief voor de blauwe kaart

Bij AFC in Amsterdam introduceerde voetbalcommentator Jack van Gelder de blauwe kaart. De kaart kun je geven aan je tegenstander, als je vindt dat het team zich sportief gedragen heeft. De intentie van de blauwe kaart was toen wel wat vriendelijker als de variant die nu in opspraak is.

Bekijk het interview van 9 jaar geleden in deze video terug >>

Bron van bndestem

Meer over: