Draai voor klassieke weergave

Black Friday; dit moet je weten

Black Friday: je hebt er vast wel eens over gehoord. Wat is Black Friday eigenlijk en wat heb je er aan? Deze van oorsprong Amerikaanse traditie krijgt steeds meer voeten aan de grond in Nederland. Het is een dag waarop veel Amerikanen vrij hebben en al starten met de kerstinkopen. Niet in de laatste plaats, omdat veel producten met enorme kortingen worden aangeboden.

1. Black Friday wat is het?

Black Friday is een kortingsdag die op een vrijdag valt. Het gaat om de vrijdag na Thanksgiving. Dit koopjesfeest vindt zijn oorsprong in Amerika. Veel winkels proberen met exorbitante kortingen en lage prijzen aan te zetten tot zoveel mogelijk aankopen. In veel Amerikaanse staten is Black Friday zelfs een officiële vakantiedag.

2. Wanneer is Black Friday Nederland?

Wij vieren in Nederland geen Thanksgiving, maar Black Friday krijgt ook in Nederland steeds meer navolging. Black Friday Nederland is op vrijdag 29 november, net als in de Verenigde Staten. Extra handig voor ons, omdat het ook nog eens vlak voor Sinterklaas is.

3. Waarom geen Zwarte Vrijdag?

Verschillende winkels hebben in plaats van Black Friday de Nederlandse versie ‘Zwarte Vrijdag’ geprobeerd, meestal zonder succes. Zwarte Vrijdag klinkt een stuk minder feestelijk als Black Friday. Daarom houden de meeste bedrijven de Amerikaanse term Black Friday aan, hoewel je vast en zeker ook Zwarte Vrijdag kunt tegenkomen in Nederland.

4. Wat is Cyber Monday?

Black Friday wordt door veel winkels verlengd met ‘Cyber Monday’. Dit is oorspronkelijk de dag dat alles online met korting wordt verkocht en is begonnen als antwoord van de online retailers op Black Friday in de winkels. Inmiddels is de online korting vaak van vrijdag tot en met maandag ‘Cyber Weekend’ verkrijgbaar. Sommige winkels zoals; Coolblue, t-mobile en de Bijenkorf bieden de kortingen zelfs een volle week aan. Voor de echte koopjesjagers is het wachten op Cyber Monday, want veel retailers gooien de kortingen dan nog een tandje hoger. Dit verschilt per winkel, bekijk daarom goed welke aanbiedingen er geldig zijn en wanneer.

TIP! Heb je een duurder product of al langer iets op het oog om te kopen, dan is het verstandig om de verkoopprijs de dagen voor Black Friday ook goed in de gaten te houden, zodat je precies kunt berekenen wat de echte korting is.

5. Hoeveel winkels doen mee met Black Friday?

In Nederland werd Black Friday wel eens in de marketing van – met name – Amerikaanse bedrijven genoemd, pas in 2015 pikten veel meer retailers in Nederland het op. Dat aantal is per jaar behoorlijk gestegen, van 35 deelnemende winkels in 2015 tot 166 in 2018. Naar verwachting zullen in 2019 nóg meer winkels meedoen aan de kortingsdag.

6. Welke bedrijven geven korting?

Veel grote retailers en merken doen inmiddels mee met Black Friday. Je kunt het best even checken bij jouw favoriete merk of winkel of ze deelnemen; vaak staat het vermeld op de website. Drogisterijketens als Trekpleister, Kruidvat en ICI Paris XL doen mee. Sonos, H&M, C&A, Lidl, Puma, Adidas, HEMA, de Bijenkorf, Hunkemöller, Perry, Prénatal en zelfs de ANWB doet mee. En natuurlijk doet ook Apple mee: veel mensen wachten tot Black Friday met de aanschaf van hun nieuwe smartphone. Bekijk hier een selectie van deelnemende winkels en warenhuizen.

7. Moet ik uren in de rij staan op Black Friday?

De aanbiedingen op Black Friday zijn vaak scherp geprijsd. Denk aan kortingen van 20% tot 50%. In Amerika staan op deze dag vaak lange rijen voor de winkeldeuren tot ze open gaan; iets wat steeds vroeger gebeurt. Soms zelfs al om middernacht. Sommige Amerikanen zetten hun auto al een week van tevoren in de buurt van de betreffende winkel, zodat ze niet te ver hoeven lopen met hun aankopen. De kortingen in Amerika zijn een stuk hoger. In Nederland beginnen we te houden van Black Friday, maar de gekte van Amerika zul je hier niet zo snel tegenkomen. Toch zal het behoorlijk druk zijn in de winkels die meedoen, en zeker daar waar elektronica wordt verkocht, zoals bij de Media Markt, BCC en Coolblue.

8. Hoe bereid ik me voor op de Black Friday Sale?

De beste tip: laat je niet gek maken door de Black Friday aanbiedingen en gigantische kortingen op producten die je helemaal niet wilt hebben of nodig hebt. Bedenk van tevoren wat je graag zou willen aanschaffen. Ben je toe aan een nieuwe computer, nieuwe jas, een mobiele telefoon of lingerie? Zoek uit of het betreffende merk, de retailer of de website meedoet met Black Friday en schrijf op een lijstje welke producten je graag met korting zou willen kopen. Als je gericht gaat zoeken en online vergelijken, maak je vaak de beste kans om je slag te slaan!

Meer lezen over online shoppen? Lees hier waarom je beter online kunt shoppen dan in de winkel.

Auteur: Sarah Saarberg