Draai voor klassieke weergave

Wat is Black Friday en waar moet je deze dag op letten?

Black Friday is dé kortingsdag van het jaar. Winkels hebben deze dag een unieke uitverkoop met spectaculaire kortingen. Veel mensen wachten daarom met hun aankopen voor de feestdagen tot Black Friday. Maar wat is Black Friday precies en waar moet je deze dag op letten?

Black Friday: wat is het?

Black Friday valt op de vrijdag na Thanksgiving en staat bekend om zijn gigantische kortingen. Dit koopjesfeest vindt zijn oorsprong in Amerika. Veel winkels proberen met exorbitante kortingen en lage prijzen aan te zetten tot zoveel mogelijk aankopen. Inmiddels is Black Friday in bijna alle Amerikaanse staten een officiële vakantiedag. Niet heel gek dus, dat het op Black Friday ontzettend druk is in de winkels. Elke koopjesjager is er in ieder geval te vinden.

Wanneer is Black Friday in Nederland?

Ondanks dat we in Nederland geen Thanksgiving vieren, hebben we wel Black Friday. Dit jaar valt Black Friday in Nederland op vrijdag 27 november, net als in de Verenigde Staten. Extra handig voor ons, omdat het vlak voor de feestdagen plaatsvindt. Hierdoor kun je al je sinterklaas- en kerstcadeaus bemachtigen met hoge kortingen. Maak van te voren een cadeaulijstje, zodat je op Black Friday gericht en succesvol kunt shoppen.

Wat is Cyber Monday?

Cyber Monday is de eerste maandag na Black Friday. Ook deze kortingsdag is uit Amerika over komen overwaaien. Op Cyber Monday geven, net als op Black Friday, veel winkels en webshops uitzonderlijk hoge kortingen. Deze goede deals staan ook wel bekend als Cyber Monday Deals. Wat het verschil is met Black Friday? De kortingen kunnen nog hoger zijn. Dit verschilt per winkel, bekijk daarom goed welke aanbiedingen er wanneer geldig zijn.

Tip: Wil je een duurder product aanschaffen of heb je al langer een product op het oog? Dan is het verstandig om de verkoopprijs de dagen voor Black Friday goed in de gaten te houden. Zo kun je precies berekenen wat de uiteindelijke ‘echte’ korting is.

Welke winkels doen mee met Black Friday?

Sinds 2015 doen er elk jaar meer winkels in Nederland mee met Black Friday. Naar verwachting zullen in 2020 bijna alle winkels meedoen aan de kortingsdag. Wil je zeker weten of jouw favoriete winkel meedoet? Kijk dan bij jouw favoriete merk of winkel of ze deelnemen; meestal staat dit vermeld op hun eigen website. Bekijk hier een selectie van deelnemende winkels en warenhuizen.

Moet ik uren in de rij staan op Black Friday?

De aanbiedingen op Black Friday zijn vaak scherp geprijsd. In Amerika staan op deze dag vaak lange rijen voor de winkeldeuren voordat ze opengaan. Soms zelfs al om middernacht. Sommige Amerikanen zetten hun auto al een week van tevoren in de buurt van de betreffende winkel, zodat ze niet ver hoeven te lopen met hun aankopen. In Nederland beginnen we te houden van Black Friday, maar de gekte van Amerika zul je hier niet zo snel tegenkomen. Toch zal het behoorlijk druk zijn in de winkels die meedoen. Zie je op tegen volle winkelstraten en lange rijen? Kies er dan voor om online je aankopen te doen.

Hoe bereid ik me voor op Black Friday?

Laat je vooral niet gek maken door aanbiedingen en gigantische kortingen op producten die je eigenlijk niet nodig hebt. Bedenk van tevoren wat je graag zou willen aanschaffen. Ben je bijvoorbeeld toe aan een nieuwe laptop, jas of mobiele telefoon? Zoek uit of het betreffende merk, retailer of webwinkel meedoet aan Black Friday en maak een lijstje met producten die je graag met korting zou willen kopen. Als je gericht zoekt en online vergelijkt, heb je de meeste kans op hoge kortingen.

Met alle feestdagen in aankomst, is het dus slim om op Black Friday veel cadeaus in te slaan. Omdat je je cadeautjes al op tijd in huis hebt, kan dat veel stress schelen. Het blijft natuurlijk lastig om het perfecte cadeau voor iemand te kopen. Bekijk daarom hier onze cadeautips voor een vrouw en onze cadeautips voor een man.

Auteurs: Sarah Saarberg & Ilse Bloemendal