Ga naar de inhoud

Goedkope feestdagen: 10 tips om te besparen tijdens de kerstdagen


De feestdagen staan bekend om gezellig samen zijn, heerlijk eten en mooie cadeaus. December is daardoor een fijne, maar ook een dure maand. Al die uitgebreide etentjes, feestelijke versieringen en cadeautjes moeten ergens van betaald worden. Met deze tips kun je besparen op je uitgaven tijdens de feestdagen.

1. Van ruilen komt geen huilen, ruil je kerstversiering 

Heb je zin in wat nieuws, zonder de hoofdprijs ervoor te betalen? Begrijpelijk. Elk jaar nieuwe kerstversiering kopen is erg kostbaar, maar elk jaar dezelfde decoratie kan saai zijn. Ruil daarom je kerstversiering met een vriend(in) of familielid of via een (online) prikbord in jouw omgeving. Dan heb je allebei wat anders en je kunt het altijd weer terug ruilen. Zo geniet je helemaal gratis van nieuwe kerstdecoratie. 

2. Kringloopwinkels liggen rond de feestdagen vol met kerstdecoratie 

Ben je rond de kerst wel eens een kringloopwinkel binnengelopen? Tijdens de feestdagen vind je hier allerlei soorten kerstversiering. Van ‘antieke’ kerstversiering tot niet gebruikte kerstballen: uniek én goedkoop. Maak er gelijk een gezellig dagje uit van en neem rustig de tijd om de kringloopwinkel te bekijken. 

3. Haal kerstgroen en decoratie uit tuin of bos

Kerststukjes staan ontzettend gezellig in huis tijdens de feestdagen. Deze kun je ook makkelijk én voordeliger zelf maken. Gebruik hiervoor je eigen (wat oudere) kerstversiering en wat spullen uit de natuur. Die kun je tijdens een mooie winterwandeling vinden of goedkoop inkopen doen op de markt, een budgetwinkel of bij een plantenhal. Hulst en dennenappels geven een extra feestelijk effect. En, wat dacht je van (bewaard) lint en glitterspray? Maak het af met gezellige kaarsjes. Scheelt ook weer op je energierekening.

4. Koop slim (en het hele jaar door) cadeaus 

Bij feestdagen horen cadeaus, daar kun je niet omheen. Als je slim bent, begin je op tijd met het kopen van deze cadeaus. Als je de cadeaus voor de feestdagen al in huis hebt, kan dit je een hoop stress én geld schelen. Als je wat leuks voor iemand ziet, wat in de aanbieding is, koop het dan het hele jaar door. Zorg er wel voor dat je dit goed verstopt én weet waar je het hebt opgeslagen. Sla vooral je slag tijdens de week van Black Friday. Deze week zijn er spectaculaire aanbiedingen vanwege de goede kortingscodes.

5. Vergelijk, bespaar en kies 

Deze tip is misschien wat voor de hand liggend, maar als je geld wil besparen: vergelijk. Ga langs verschillende tuincentra en kijk ook bij budgetwinkels. Je komt er al snel achter dat je hierdoor erg veel geld bespaart. Daarnaast koop je ook nog eens de allermooiste, want door te vergelijken ontdek je de optie met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

6. Besparen feestdagen: Scoor voor een prikkie een kerstboom

Zonder een kerstboom is de decembermaand niet compleet. Helaas is een kerstboom best aan de prijs, gelukkig zijn er verschillende manieren om goedkoop een kerstboom te kopen. Zo bestaan er acties bij warenhuizen of groothandels waarbij je een gratis kerstboom krijgt of mag je op bepaalde dagen jouw eigen kerstboom zagen onder toezicht van Staatsbosbeheer. Leuk om te doen met je (klein) kinderen. 

7. Koop je kerstdecoratie na de feestdagen en bespaar tot wel 75%

Op de dag na kerst is het Boxing Day, oftewel de start van de winteruitverkoop. Als je slim bent koop je op deze dag je kerstdecoratie voor volgend jaar. Vooral bij grote aankopen, zoals een goede kunstboom, is dat aan te raden. Dit kan je tot wel 75% schelen. Tel uit je winst. Volgend jaar ben je jezelf dankbaar. 

8. Draag hetzelfde als vorig jaar terwijl niemand het door heeft 

Elk jaar wil je er weer mooi uitzien met kerst. Hetzelfde dragen als vorig jaar? Ho maar. Begrijpelijk, maar als je er goed over nadenkt, is dit een dure gewoonte. Waarschijnlijk is je kerstoutfit zo feestelijk dat je hem op andere gelegenheden niet draagt. Zonde toch? Los dit probleem op door iets toe te voegen aan je outfit van vorig jaar. Draag er wat anders onder, of wat anders overheen. Een blazer over je outfit, een glittershirt onder je wikkeljurk en combineer met een feestelijke panty, stropdas of mooie accessoires. Niemand heeft door dat je hetzelfde draagt als vorig jaar als je het slim aanpakt! 

9. Een gratis nieuwe kerstoutfit? Dat doe je zo! 

Wil je toch echt een andere outfit dragen tijdens de feestdagen? Ook kleren kun je ruilen. Zoek iemand met dezelfde maat en stijl. Wie niet vraagt, wie niet wint. Zo draag jij die prachtige jurk waar je zus op uitgekeken is en schittert zij in jouw jurk van een paar jaar geleden. En het kost je helemaal niets. Besparen feestdagen – het is niet eens zo heel moeilijk.

10. Zet een goedkoop, maar feestelijk en luxe diner op tafel 

Bij de feestdagen hoort feestelijk dineren. Dit kun je zo kostbaar maken als je zelf wilt. Zonder dat je hoeft te minderen op luxe en gezelligheid, kun je op verschillende manieren geld besparen op het diner. Let op aanbiedingen of laat de gasten – in plaats van een bloemetje – zelf wat meenemen. Je kunt bijvoorbeeld de gangen verdelen: het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht door verschillende personen laten inkopen en bereiden. 

Een planning is belangrijk, want veel producten kun je (ver) van tevoren – in de aanbieding – kopen en invriezen. Van de restjes maak je een nieuw gerecht zoals soep of ga je mee gourmetten.

Ook interessant om te lezen:

Meer over: