Ga naar de inhoud

Big Bazar sluit 20 winkels en twijfelt over nog eens 20 filialen

Update:
Big Bazar sluit winkels

Koopjesketen Big Bazar zit financieel in zwaar weer en ziet zich genoodzaakt 20 winkels te sluiten. Over 20 andere filialen wordt nog getwijfeld. Directeur Jerke Kooistra wil voor nog eens 20 winkels een huurverlaging bedingen. Om welke filialen het gaat, zegt hij niet.

Het winkelpersoneel hoeft volgens Kooistra niet bang te zijn dat het de deur uit wordt gestuurd. Medewerkers kunnen in andere winkels aan de slag. Hij zegt dat de maatregelen nodig zijn om het bedrijf gezond te houden. Huurcontracten wil de directeur openbreken anders stopt hij met het overmaken van de huur.

Huurbazen stappen naar rechter

Huurbazen zijn om die reden al naar de rechter gestapt. Vanwege huurachterstand zijn in Alkmaar al winkels ontruimd. De rechtbank oordeelde dat Big Bazar stelselmatig de huur niet op tijd betaalt en veroordeelde de keten tot het betalen van 1 ton aan achterstallige huur, incassokosten en een boete.

Kostenstijgingen en minder klanten

Het zware weer waarin Big Bazar verkeert, wordt volgens de directeur veroorzaakt door grote kostenstijgingen waaronder energielasten en loonsverhogingen. “Het gaat om miljoenen per jaar.” Daarbij komt dat consumenten minder uitgeven door de prijsstijgingen van de afgelopen tijd. 

Onverantwoorde verliezen

Ook de toegenomen leegstand in winkelgebieden draagt niet bij aan de omzetten. Kooistra noemt geen cijfers, maar zegt dat de verschillen tussen filialen groot zijn. “We hebben 80 winkels die heel goed lopen, 20 zijn ‘twijfelwinkels’ en 20 zijn financieel ongezond.” Hij vindt het niet langer verantwoord om daar verliezen te accepteren. 

Geen Action, maar anders

Ondanks de moeilijke tijden ziet de de Bazar-directeur mogelijkheden voor de keten. “Wij zijn geen Action, maar anders. Wij proberen de consument te verrassen.” Het liefst opent hij nieuwe winkels. Zijn doel is in 2024 190 zaken te runnen. 

Bronnen: NOS, AD

Meer over: