Ga naar de inhoud

Hoe saai is het Belgisch koningshuis?

Update:
belgisch-koningshuis-saai

Het Belgisch koningshuis is 1 van de oudste monarchieën ter wereld, met een geschiedenis die teruggaat tot 1830. Hoewel het koningshuis altijd een belangrijke rol heeft gespeeld in de Belgische politiek en cultuur, is er soms discussie over de mate van opwinding en betrokkenheid die het Belgische koningshuis met zich meebrengt.

Met andere woorden: veel mensen vinden het Belgisch koningshuis oersaai. Hoogste tijd om dit eens onder de loep te nemen.

1 op de 4 Belgen vindt hun koningshuis saai

Uit een enquête van het Antwerpse bureau Brandhome onder 1000 Belgen blijkt dat slechts 1 op de 4 zich verwant voelt met het Belgisch koningshuis. Een groot verschil met Nederland, waar meer dan de helft opkijkt naar hun koningshuis. De Belgische bevolking beschouwt hun koningshuis als ouderwets, bevoorrecht, afstandelijk en saai. De meeste Belgen geven dan ook de voorkeur aan een ceremonieel koningshuis zonder politieke macht.

Het onderzoek van Brandhome heeft ook gekeken naar de populariteit van de leden van de koninklijke familie. Koning Albert staat op de 1e plaats, gevolgd door prinses Mathilde en koningin Paola. Prins Laurent en prins Filip scoren aanzienlijk minder goed. Erik Saelens van Brandhome concludeert uit de studie dat de meeste Belgen niet enthousiast zijn over koning Filip.

Gapen op hun eigen nationale feestdag omdat het zo saai is

Tijdens de nationale feestdag van België, waarop traditioneel een saai defilé plaatsvindt, waren de Belgische royals behoorlijk verveeld. Ze werden zelfs betrapt op gapen en dutten tijdens de viering van de onafhankelijkheid. Prins Laurent, bekend om zijn rebelse gedrag, sloot zelfs zijn ogen tijdens de optocht. Wanneer hij niet aan het indommelen was, was hij druk bezig met telefoneren. Ook prinses Claire had moeite om de aandacht erbij te houden tijdens de lange zit. Fotograaf Patrick van Katwijk heeft haar gapend vastgelegd, zoals te zien was op zijn Instagram Stories. Oei!

Tekst gaat onder de video door >>

Video: Tuinfeest vanwege 10 jaar koningschap.

Zelfs kleding van het Belgisch koningshuis is saai

Blogster Jelka Van Duyse, die al 20 jaar nauwlettend de kleding van koningin Mathilde volgt, heeft haar teleurstelling geuit over haar kleding. Van Duyse bekritiseert dat de koningin voornamelijk jurken van dezelfde ontwerpers droeg. Wanneer ze wel eens experimenteerde, koos ze voor kleding van buitenlandse merken. Dit betekende dat er geen nieuwe Belgische ontwerpers werden gekozen, wat Van Duyse betreurt gezien het talent dat in België aanwezig is. Volgens Van Duyse had koningin Mathilde het afgelopen jaar 157 openbare optredens, waarvan maar liefst 80 keer gekozen werd voor haar vaste modehuis Natan, dat overigens ook erg geliefd is bij koningin Máxima. Van Duyse stelt dat Mathilde niet echt op zoek gaat naar verrassende nieuwkomers, wat resulteert in haar saaiste modejaar. Het herhaaldelijk dragen van recente aankopen binnen een korte periode maakt haar stijl voorspelbaar.

Zijn Willem-Alexander, Maxima en hun dochters goede acteurs?

Het Nederlandse koningshuis wordt gezien als levendig en het Belgische koningshuis als dodelijk saai. Een Vlaamse royaltywatcher nuanceert dit standpunt en zegt dat de Nederlandse koninklijke familie gewoon betere acteurs zijn. Volgens haar genieten ze waarschijnlijk niet echt van evenementen zoals Koningsdag, zij doen gewoon alsof.

In België is er geen vergelijkbaar evenement waar de koninklijke familie zich zo prominent tussen de massa begeeft. Brigitte Balfoort, een vooraanstaande royaltywatcher in Vlaanderen, verbaast zich erover dat de Nederlandse koning en koningin op deze manier met het volk omgaan. In België gebeurt dit niet meer, vooral sinds de aanslagen in Brussel vorig jaar.

In België wordt op 15 november wel Koningsdag gevierd, koning Filip en koningin Mathilde zijn hierbij zelden bij aanwezig. Dit wordt verklaard doordat de koning zichzelf niet kan vieren. Men vindt dat het Belgische koningshuis niet dezelfde mate van interactie met het volk als in Nederland heeft.

Bij het Nederlands Koningshuis is het nooit saai!

Of het nou gaat om het badpak van Eloise, de vakantie naar Griekenland van Willem-Alexander en zijn gezin tijdens de coronacrisis, het geen houden van afstand, de feestende prinses Alexia (wist je al dat ze rookt?), het geheime Instagramaccount van Ariane of het welbekende feestje van Amalia – ons Koningshuis is nooit saai. Of je er nou altijd blij mee moet zijn? Maar ach, saai is het niet.

Meer over: