Draai voor klassieke weergave

7 tips voor de beginnende belegger

Heb je wat geld gespaard en wil je beginnen met beleggen? Gezien de rentestand van de banken kan dit een goed idee zijn. Wel moet je er rekening mee houden dat je het geld kunt verliezen. Begin daarom niet zomaar met beleggen. Lees je liever eerst goed in en laat je vervolgens adviseren. Met onderstaande tips helpen wij je al een beetje op weg om een goed begin te maken.

1. Steek niet al je spaargeld in aandelen

Zorg er altijd voor dat je investeert in bijvoorbeeld aandelen met een bedrag wat je zeker voor een paar jaar kunt missen. Het zou natuurlijk zonde zijn als jij je aandeel noodgedwongen moet verkopen, omdat je het ingelegde geld plots nodig hebt. Jouw aandeel kan dan flink in waarde gedaald zijn. Vervolgens houd je er geen winst aan over en leidt je misschien zelfs wel verlies.

2. Strategie aandelen bijstellen

Stel, je hebt verlies gemaakt op een aandeel. Ga dan voor jezelf na hoe dit kon gebeuren. Leer van jouw fouten en doe het de volgende keer anders. Een andere tip voor de beginnende belegger is om eens te kijken naar aandelen die in waarde al geruime tijd stil blijven staan. Overweeg dan om deze af te stoten. 

3. Verspreid financiële risico's

Het is natuurlijk niet verstandig om al jouw geld te beleggen op maar één of een paar aandelen. Zo heb je namelijk de kans dat je in één klap alles kwijt bent. Door in meerdere en verschillende aandelen te beleggen verspreid je het risico en loop je minder gevaar om veel te verliezen. 

4. Korte vs. lange termijn beleggen 

Veel beginnende beleggers maken de fout om te beleggen voor de korte termijn. Eigenlijk moet je er altijd vanuit gaan om voor de lange termijn te beleggen, omdat de markt fluctueert. Raak niet in paniek wanneer je aandelen ineens minder waard zijn geworden. Kijk het daarentegen nog even aan, want de markt kan ook in jouw voordeel veranderen.

5. Vraag om advies aan een beleggingsadviseur 

Vind je het toch best spannend om zelfstandig te beslissen waar je het beste aandelen kunt kopen? Vraag dan om advies aan een beleggingsadviseur. Een beleggingsadviseur kan je helpen om een risicoprofiel te maken. In dit profiel wordt aan de hand van een vragenlijst bekeken waar jij het beste in kunt investeren. 

Vragen voor startende beleggers: 

  • Wat is jouw doel van de belegging?
  • Hoe sta je er financieel voor?
  • Hoeveel ervaring heb je met beleggen?
  • Hoeveel risico ben je bereid te nemen? 

6. Iedere maand een klein bedrag investeren

Beleggen doe je voor op de lange termijn. Reserveer iedere maand een klein bedrag wat je kunt missen om te investeren. Trek met andere woorden niet al jouw geld eruit op het moment dat de waarde net is gedaald. Zo kun je bijvoorbeeld sparen voor jouw pensioen.

7. Lange termijn doel voor beleggen

Bij beleggen draait het dus niet om het behalen van snelle winsten. Stel een doel voor op de lange termijn en houdt dit voor ogen. Als het eenmaal zijn vruchten heeft afgeworpen, verkoop dan je aandelen en geniet van de winst! 
?
Dit artikel is in samenwerking met Blauwe Monsters tot stand gekomen.