Draai voor klassieke weergave

Tips om te besparen op je huishoudgeld

Vliegt het geld je portemonnee uit of houd je graag de hand op de knip? Een financieel overzicht is essentieel om meer grip te krijgen op je uitgavenpatroon, te weten wat je vaste lasten zijn en waar je geld op kunt besparen. Het bijhouden van een huishoudboekje kan je hierbij helpen. Gewoon op papier of digitaal via een onlineprogramma of een app, die je overal kunt openen en raadplegen. 

Geldstress voorkomen 

Weet jij exact welk bedrag er per maand binnenkomt en wat eruit gaat? Hoeveel ben je kwijt aan vaste lasten, aan boodschappen of kleding? Als het over het beheren van je financiën gaat, is ‘overzicht’ het toverwoord om geld te besparen. Voor veel mensen is het doen van geldzaken niet hun favoriete tijdsbesteding. Nuttig is het wel! Juist door inzichtelijk te maken hoeveel je te besteden hebt, maak je je niet onnodig zorgen. Misschien sta je er juist wel beter voor dan je denkt, of smijt je je geld niet roekeloos over de balk. Kortom, voorkom geldstress en regel je geldzaken goed. Op een manier die bij jou past. 

Zelf budgetteren

In het bedrijfsleven wordt er vaak vooraf geld gereserveerd voor te verwachten uitgaven. Budgetteren heet dat. Je kunt het runnen van een huishouden ook beschouwen als een bedrijfje. Ga er een keer goed voor zitten en zet op een rij welke grotere uitgaven je jaarlijks doet. Noteer daarbij ook je abonnementen, sportclubs en gemeentelijke belastingen. De rekening van de belastingdienst valt vaak in mei, als het vakantiegeld wordt uitbetaald, op de mat. Je kunt de gemeentelijke belastingen ook in maandelijkse termijnen betalen. Deel het bedrag van je betalingsafspraken door 12 en je weet precies wat je extra kosten per maand zijn, los van huur/hypotheekaflossing, energiekosten e.d. Zet het bedrag van de totale maandelijkse vaste lasten opzij om niet voor verrassingen komen te staan. 

Eigen risico zorgverzekering

Het (verplichte) eigen risico van je ziektekostenverzekering is € 385,-. In het gunstigste geval hoef je er maar een deel van te betalen. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van medicijnen, als je een keer bloed moet prikken of naar een specialist gaat. Het kan onverhoopt gebeuren dat je ten val komt en in het ziekenhuis belandt, of er gebeurt iets waardoor je ineens hoge medische kosten moet maken en het complete eigen risico in één keer van je rekening wordt afgeschreven. Het is daarom verstandig om een deel van dat bedrag maandelijks opzij te zetten en er vervolgens altijd voor te zorgen dat je die € 385,- paraat hebt als de nood aan de man komt. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je ook een regeling treffen, zodat je vanaf januari al je eigen risico in termijnen vooruitbetaalt. 

Kosten woningonderhoud

Heb je een auto of een eigen huis? Dan is de kans groot dat je een keer kosten moet maken voor onderhoud of reparaties. Denk aan het onderhoud aan je Cv-ketel, het ventilatiesysteem reinigen of de schoorsteen van het huis laten vegen. Zet daar een bedrag voor opzij, want aan woningonderhoud ben je jaarlijks gemiddeld 1% van de waarde van het huis kwijt. Is jouw huis € 300.000 waard? Reken dan op een bedrag van € 3.000 per jaar aan kosten. Een fors bedrag, dat je maar beter in gedeeltes per maand kunt opsparen. Houd ook de afschrijvingstermijn van duurdere (huishoud) apparatuur in de gaten. Er komt een dag dat je de wasmachine, afwasmachine, droger of laptop moet laten maken of vervangen. 

Impulsaankopen voorkomen

Het is verstandig om meerdere potjes te maken voor je spaardoelen. Denk bijvoorbeeld aan vakantie, een andere auto of bruiloft. Ook kun je een maandbedrag voor jezelf afspreken voor de boodschappen. Wat al enorm kan helpen, is eens per maand een vast bedrag voor de boodschappen te pinnen. Je merkt dan echt hoeveel geld er wordt besteed aan de dagelijkse boodschappen en voorkom je onbeperkt pinnen. Aan het eind van de maand kun je dan bepalen hoeveel je kunt reserveren voor die droomvakantie. Zet dat bedrag ook werkelijk apart. Bij veel banken kun je sub-rekeningen maken bij je spaarrekening en deze een naam geven; zo zie je precies waar je voor spaart en hoeveel je al hebt gereserveerd. Door in ‘potjes’ te denken voorkom je de misvatting dat er veel geld op je spaarrekening staat met geld dat al een bestemming heeft en waarmee je de kans op impulsaankopen aanzienlijk verkleint. 

Huishoudboekje app

Vroeger, toen men nog salariszakjes kreeg en er nog huishoudportemonnees waren, hielden veel mensen een huishoudboekje bij. Door te plussen en te minnen wist men precies waar het geld bleef, wat er al betaald was én welke kosten er nog aan kwamen. Wil je meer gemak en overzicht dan het notitieblok? Kies voor een offline of online huishoudboekje, waarin je alle kosten en baten kunt noteren. Bij een offline huishoudboekje installeer je een programma op je pc. Je betaalgegevens staan dan lokaal opgeslagen, alleen op je eigen computer. Maak je gebruik van een onlineprogramma, dan log je met een wachtwoord in op een bepaalde website of app, hoef je geen programma te downloaden en kun je overal je geldzaken doen en controleren. Zowel van de offline als online varianten bestaan er zowel gratis als betaalde versies. GRIP is bijvoorbeeld een app van ABN AMRO, waarmee je precies kunt zien hoeveel je waaraan uitgeeft. 

Het digitale huishoudboekje

Zoals gezegd zijn er verschillende varianten van het digitale huishoudboekje. Van een vrij simpel offline Excel bestand tot een geavanceerde versie die je kunt koppelen aan al je lopende rekeningen en bijvoorbeeld ook aan je creditcard, waardoor je jouw uitgaven kunt opdelen in verschillende categorieën. Pin je je boodschappen bij de supermarkt, dan komen die uitgaven bij de categorie boodschappen te staan. Dit leert je meteen al dat veel kleine en snelle boodschapjes tussendoor best aantikken. Omdat alle afschrijvingen keurig worden gelabeld, weet je precies op welke kostenpost nog wat te bezuinigen valt. Vind hier een overzicht van websites waarmee je digitaal een huishoudboekje kunt bijhouden.

Uitgavenpatroon

Allemaal losse bonnetjes in je tas of keukenla is met een digitaal huishoudboekje ook verleden tijd. Door in een handomdraai een foto van jouw betaalbewijs te maken, wordt deze niet alleen aan desbetreffende transactie toegevoegd, maar ook veilig bewaard. Dit is heel handig als garantiebewijs. Het is zelfs mogelijk om vooraf budgetten te bepalen. Hoeveel wil je bijvoorbeeld de komende maand aan kleding uitgeven? Ook is het soms mogelijk om jouw uitgavenpatroon te vergelijken met het uitgavenpatroon van mensen in een gelijksoortige gezinssituatie. 

Dure (feest)maanden

Het najaar en de winter worden als dure maanden gezien. Contributies en schoolgeld, nieuwe winterjassen en schoenen en als klap op de vuurpijl de feestdagen in december. Veel mensen hebben ‘meer grip op hun financiën’ als een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Door nù al te starten met slim geldbeheer en vooruit te kijken, sta je begin 2022 er al beter voor!  

Lees ook:

Auteur: Sarah Saarberg