Ga naar de inhoud

Bed verschonen zo vaak is het beste voor je frisse slaapomgeving

Update:
bed verschonen

Na een nachtje slapen blijft er heel wat achter op je lakens. Zweet, dode huidcellen, make-upresten. Je bed wordt al snel een gastvrije omgeving voor bacteriën en andere ongewenste gasten. Wetende dat we gemiddeld een 3e van ons leven slapend doorbrengen, is het belangrijk om te begrijpen waarom je regelmatig je beddengoed moet verschonen.

In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over het verschonen van je bed, van de ideale frequentie tot handige tips voor een hygiënische slaapomgeving.

Hoe vaak moet je je beddengoed verschonen?

De frequentie van het verschonen van je bed hangt af van verschillende factoren, waaronder het seizoen en persoonlijke behoeften.

  • In de winter, wanneer vochtverlies minder is, volstaat het om je dekbedovertrek en hoeslaken om de 2 weken te wassen.
  • Maar in de zomer, waarin je meer zweet, is wekelijks verschonen aan te raden.
  • Voor mensen met allergieën is wekelijks verschonen, zelfs in andere seizoenen, een effectieve manier om allergenen op afstand te houden.

Wat als je je beddengoed niet vaak genoeg verschoont?

Benieuwd wat er zich allemaal in je lakens verstopt wanneer je je bed niet vaak genoeg verschoont? 

1. Huisstofmijten:

Deze kleine beestjes voelen zich thuis in warme, donkere en vochtige plaatsen, zoals je lakens, matras, vloerkleden en gordijnen. Ze kunnen allergische reacties veroorzaken. Regelmatig stofzuigen en wassen op minstens 60 graden houdt ze zoveel mogelijk op afstand. 

2. Vlooien en bedwantsen:

Vlooien kunnen via huisdieren in je bed belanden, terwijl bedwantsen vaak met je terugkomen van vakantie. Maak de slaapkamer verboden terrein voor huisdieren en inspecteer je bed na reizen om deze ongenode gasten te vermijden.

3. Bacteriën:

Naast ongedierte, kruipen er ook heel wat bacteriën in je beddengoed. Zweet, make-up resten of andere cosmetica zoals crème en bodylotion blijven in je lakens hangen en kunnen allergische reacties uitlokken.

4. Huisdieren:

Als je huisdieren de nacht met je delen, voeg dan een extra laag toe aan je schoonmaakroutine. Haren en huidschilfers kunnen zich snel opstapelen, dus overweeg om vaker te verschonen, misschien wel om de paar dagen.

5. Huidproblemen:

Ongewassen beddengoed kan bijdragen aan huidproblemen, zoals acne en andere irritaties. De ophoping van bacteriën en vuil kan de poriën verstoppen en de gezondheid van de huid nadelig beïnvloeden.

6. Verhoogd risico op infecties:

Een onhygiënische slaapomgeving kan het risico op infecties verhogen, vooral als er open wondjes of beschadigingen op de huid zijn. Bacteriën kunnen zich gemakkelijker vermenigvuldigen in een vuile omgeving.

De tekst gaat onder de video verder >>

@beddenleeuw

Hoe vaak verschoon jij je bed?🤔😵‍💫 #verschonen #beddenleeuw #slapen #slaap #vies

♬ origineel geluid – Beddenleeuw

Tips voor het wassen van je beddengoed:

Je bed verschonen doe je het best wekelijks in de zomer en tweewekelijks in de winter. Het regelmatig verschonen van je beddengoed is belangrijk voor verschillende redenen, waaronder persoonlijke hygiëne, gezondheid en het behoud van de levensduur van je matras en beddengoed. Hier zijn enkele richtlijnen voor het verschonen van je beddengoed:

  1. Hoeslakens en kussenslopen: deze moeten minstens één keer per week worden gewassen. Dit komt omdat ze direct in contact komen met je huid, haar en lichaamsoliën, waardoor ze snel vuil worden.
  2. Dekbedovertrekken en lakens: Deze moeten ook minstens één keer per week (of 2 weken) worden gewassen. Als je zweet tijdens het slapen, kunnen ze sneller vies worden. In warmere seizoenen of als je bijzonder veel transpireert, is vaker verschonen aan te raden.
  3. Dekbedden en kussens: deze hoeven niet zo vaak gewassen te worden als de hoeslakens, kussenslopen en lakens. Het wordt over het algemeen aanbevolen om ze elke 3-6 maanden te wassen. Dit varieert afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en gezondheidsomstandigheden. Regelmatig luchten en opkloppen kan helpen om de frisheid te behouden tussen wasbeurten door.
  4. Matrasbeschermers of molton: het wordt aangeraden om matrasbeschermers elke 2 maanden te wassen. Ze helpen niet alleen bij het behoud van je matras, maar ook bij het voorkomen van allergenen en het absorberen van lichaamsvocht. Zo blijft ook je matras in optimale staat.
  5. Apart wassen: geef je lakens de ruimte in de wasmachine voor een grondige reiniging. Was dekbedovertrek en hoeslakens apart voor een schonere was.

Houd er rekening mee dat deze richtlijnen algemeen zijn en dat individuele omstandigheden kunnen variëren. Als je bijvoorbeeld ziek bent geweest, kan het nodig zijn om je beddengoed vaker te verschonen.

De tekst gaat onder de pin verder >>

Katoen versus synthetisch beddengoed: wat is beter voor jou?

Beide materialen hebben hun voordelen. Katoen is natuurlijk ademend en absorbeert vocht, terwijl synthetische materialen zoals microvezel hypoallergeen kunnen zijn en gemakkelijk te onderhouden. Kies het materiaal dat het beste past bij je persoonlijke voorkeuren, comfortniveau en eventuele allergieën.

Heeft het type matras invloed op hoe vaak je je bed moet verschonen?

Het type matras kan invloed hebben op de vochtretentie. Bij traagschuim matrassen kan vocht langer worden vastgehouden dan bij binnenveringsmatrassen. Kies een matrasbeschermer die past bij het type matras om de levensduur te verlengen en de hygiëne te waarborgen.

Wat zijn de tekenen dat het tijd is om je beddengoed te verschonen?

Tekenen zijn onder andere onaangename geuren, zichtbare vlekken, allergieën of een algemeen gevoel van onfrisheid. Als je een van deze tekens opmerkt, is het tijd om je beddengoed te verschonen.

Welke rol speelt ventilatie in het behoud van een schoon bed?

Goede ventilatie is heel erg belangrijk. Regelmatig luchten van de slaapkamer kan vocht verminderen en de verschoon frequentie verminderen. Laat frisse lucht binnen en gebruik eventueel een ventilator om de luchtcirculatie te verbeteren. Of gebruik een luchtreiniger erbij. Een luchtreiniger kan de luchtkwaliteit verbeteren door allergenen en deeltjes te verminderen.

Lees ook: moet je wel of niet met het raam open slapen?

Door al deze stappen en tips te volgen, houd je je bed schoon en comfortabel, bevorder je een goede hygiëne en verleng je de levensduur van je beddengoed en matras.

Meer over: