Ga naar de inhoud

Aperol-Spritz bezorgt Campari recordomzet: ontdek 3 variaties

Update:
Aperol-Spritz

Een bruisende combinatie van Aperol, prosecco, ijs, en bruiswater heeft de Italiaanse drankfabrikant Campari een ongekende omzetgroei opgeleverd. De populariteit resulteerde in 2023 in een verkoopstijging van het oranje drankje met meer dan 24%. Waar komt de populariteit voor het zomerse drankje vandaan?

Met name in Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk slaat de Aperol-Spritz enorm aan. Het zomerse drankje is niet alleen een hit op het terras, er zijn inmiddels vele variaties waarmee thuis geëxperimenteerd wordt.

Waar komt Aperol-Spritz vandaan?

In 1919 richtten de Barbieri broers in het Noord-Italiaanse Padua Aperol op. Na 7 jaar van experimenteren met citrusvruchten en Alpine kruiden en planten hadden ze de juiste mix. Hoewel het begin simpel was, met een alcoholpercentage van slechts 11%, bleef Aperol lange tijd vooral populair in de noordelijke Italiaanse cafés.

Wereldwijd populair

Dit veranderde drastisch sinds de eeuwwisseling door de Spritz. Een mix met prosecco en bruiswater, waarmee Aperol niet alleen Italië, maar ook de rest van de wereld veroverde. Het aperitief, geliefd als pre-diner drankje, vond zijn oorsprong in de Oostenrijks-Hongaarse bezetting van Noord-Italië. Het werd met de term “Spritz” geëerd, wat ‘spritzen’ in het Duits is, oftewel ‘spuiten’. Dit verwijst naar de Weense gewoonte om witte wijn aan te lengen met bruiswater.

Aperol-Spritz maken, basisrecept en 3 variaties

Heel eenvoudig maak je dit populaire drankje zelf. Probeer ook eens deze 3 heerlijke variaties uit.

Bekijk het recept hieronder en lees verder onder de pins >>

@theetuindeneckermolen

Zo maken wij onze heerlijke Aperol Spritz 🤩 Wil jij deze uitproberen? #theetuin #theetuindeneckermolen #mooiweertje #aperolspritz

♬ origineel geluid – theetuindeneckermolen

De frozen Aperol-Spritz

@foodiebybibi

Quick, easy, refreshing and delicious 🥰 For two glasses: -150 ml aperol -150 ml processo -80 ml fresh orange juice -For garnisch: two slices of orange and a eatable flower -200 gr frozen mango chuncks #aperolspritz #frozenaperol #recipeideas #cocktail #hostingideas #aperitivo #mango #aperol

♬ Hurts Me (Alone At Prom) – Tory Lanez

De Lemon-Spritz

@paleoglutenfreeguy

The drink of the summer #limoncello #italian #summer #cocktail #cocktailrecipes #prosecco #3ingredientsrecipes #3ingredients #summerdrink #drinks #beverage #bubbly #refreshing #fizzy #easyrecipe #easycocktailrecipes #learnontiktok #foodontiktok #recipe

♬ original sound – Don Baiocchi

Winter Aperol

En niet alleen op het terras in de zomer, ook in de winter drinken we Aperol-Spritz.

https://www.tiktok.com/@karissallarue/video/7298386189692701995?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7167350341410457094

Internationale groei en recordomzetten

De overname van Aperol door Campari in 2003, van het Ierse Cantrell & Cochraine, bleek een gouden zet. Plotseling zag je in heel Italië, van terrassen tot aan kroegen, glazen met bruisend oranje drank naast de lekkernijen op de bar.

Wat begon als een Milanese aperitivo, een informele gelegenheid met hapjes en drank, groeide uit tot een landelijk en later internationaal fenomeen. Campari slaagde erin Aperol internationaal op de kaart te zetten. Hierdoor werd de Aperol-Spritz niet alleen een Europese, maar ook een Noord-Amerikaanse favoriete cocktail.

Dit resulteerde in een recordomzet voor Campari van bijna 3 miljard euro in het jaar 2023, een stijging van 8,2% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Bij ons op de redactie bestellen we het drankje het liefst op het terras, met wat heerlijke Italiaanse hapjes erbij! En jij?

Bron: ed

Meer over: