Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Nudisme: wat moet je weten over naaktrecreatie

Ben jij wel eens op het naaktstrand of een nudistencamping geweest? Ruim 2,5 miljoen Nederlanders ontspannen regelmatig in hun blootje. Er zijn veel vragen over naaktrecreatie: waar komt nudisme vandaan, wat is er zo fijn aan en wat zijn goede tips voor beginners? In dit artikel lees je alles over naaktrecreatie, naturisme en nudisme.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Waar komt naaktrecreatie vandaan?

Naturisme is ontstaan in Duitsland aan het eind van de negentiende eeuw. Het naakt zijn zijn was een reactie op de verregaande verstedelijking, industrialisering en daarmee gepaard gaande milieuvervuiling. Men wilde meer bewustzijn creëren voor mens en milieu. Er ontstond een beweging, die destijds naturisten werden genoemd. Deze groep Duitsers zag naturisme echt als hun levenswijze. Langzamerhand ging de groep over de grens en zo maakt Nederland kennis met naaktrecreatie.

Pas in de jaren zestig wordt het echt populair. Taboes worden doorbroken en de schaamte verdwijnt. Sindsdien is naaktcreatie niet meer weg te denken uit deze hedendaagse maatschappij. Nu wordt naaktrecreatie minder als een levenswijze gezien, meer als een prettige ervaring. De meeste mensen beschouwen het dan ook als een vorm van vrijetijdsbesteding.

Wat is het verschil tussen nudisten en naturisten?

Nudisten en naturisten zijn twee begrippen die vaak met elkaar verward worden. Toch zijn er verschillen. Wat is het verschil tussen een nudist en een naturist? Een nudist loopt graag zonder kleding, een naturist heeft het echt als leefstijl. Nudisten zijn graag bloot voor het praktische gemak. Ze vinden het fijn om naakt te zijn, maar daar houdt het bij op. Naturisten zijn ook graag naakt, maar willen graag bloot zijn omdat ze in harmonie met de natuur willen leven. Naturisme wordt daarom ook meer gezien als een levensfilosofie. Een naturist heeft erg veel respect voor zichzelf, voor anderen en de natuur. Naaktcreatie is de overkoepelende term voor nudisten en naturisten.

Wat is er zo leuk aan om naakt rond te lopen?

De voornaamste reden voor naaktrecreanten is dat je je veel vrijer voelt. De meeste mensen voelen zich verbonden met de natuur als ze naakt zijn. Ook is de sfeer van de naaktrecreatie terreinen, omdat men veel respect heeft voor elkaar en de omgeving, een reden. Het is er dan ook erg schoon. Naturisten ruimen namelijk hun eigen rommel op, maken niet onnodig veel lawaai en hebben veel respect voor de natuur.
Naaktstranden en naturistencampings bevinden zich vaak in mooie, ruim opgezette natuurgebieden. Soms bezoeken mensen deze gebieden puur voor de natuur, niet eens om naakt te zijn.

Naakt zijn betekent ook dat er minder onderscheid is tussen mensen – iedereen is gelijk en even ‘kwetsbaar’. Hierdoor wordt sneller toenadering gezocht tot anderen. Een praatje aanknopen gaat dan ook gemakkelijk als je met naturisten onder elkaar bent. Tot slot heb je geen last van knellende badkleding en word je streeploos bruin.

Mag je overal naakt rondlopen?

In Nederland is het sinds 1986 officieel toegestaan om naakt te recreëren op plaatsen die daarvoor geschikt zijn. De plek moet niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en het merendeel van de aanwezigen heeft geen bezwaar tegen naaktrecreatie. Je mag niet overal naakt rondlopen. In Nederland is de openbare naaktrecreatie bij de wet vastgelegd in artikel 430a. Hierin staan verschillende regels geschreven. Er staat bijvoorbeeld waar en wanneer je wel naakt mag rondlopen. Als je toch naakt bent op verboden plekken, kan je een boete van maximaal 380 euro krijgen.

Nudistencampings in Nederland

• Boomgaardcamping Hermitage in Oostkapelle
• Camping De Kikker in Hall
• Camping Nieuw Moscou in Hollandscheveld
• Minicamping De Andere Kant in Aalten
• Minicamping De Kreiterheide in Udenhout
• Minicamping Het Zwarte Gat in Groede
• Natupark Het Verlaat in Valthermond
• Naturistencamping Abtwoudse Hoeve in Delft
• Naturistencamping Achter ut Huus in Beers
• Naturistencamping De Groenlanden in Annen
• Naturistencamping De Heksenhut in Melderslo
• Naturistencamping Dwingelderhof in Dwingeloo
• Naturistencamping Elsendorp in Elsendorp
• Naturistencamping Flevo natuur in Zeewolde
• Naturistencamping Het Reterink in Lettele
• Naturistencamping Hof van Heden in Vollenhove
• Naturistencamping Natukreek in Zwartewaal
• Naturistencamping Panta Rhei in Erica
• Naturistencamping Smallegange's dijk in Burgh-Haamstede
• Naturistencamping Zeelandia in Ritthem
• Texelcamping Loodsmansduin in Den Hoorn

Nudistenstranden in Nederland

Je hebt overal in Nederland naaktstranden, bijvoorbeeld in Bloemendaal, Bergen aan Zee of Zandvoort. Als je echt gericht een naaktstrand wil bezoeken, is het slim om online een naakstrand te zoeken. Hier vind je alle naaktstranden in Nederland. Verder zijn er campings, sauna’s, zwembaden en accommodaties voor nudisten te vinden. Kortom: alle naaktrecreantgebieden in Nederland.

Tips voor een beginnende nudist

Lijkt het jou ook wat om naar een naaktstrand of nudistencamping te gaan? Bezoek dan - als je dat nog niet hebt gedaan - eerst eens een sauna. De sauna is de ideale plek om te achterhalen of jij het prettig vindt om naakt te zijn in het openbaar.
Tip: ga de eerste keer samen met iemand - die al langer naakt recreëert - naar het naaktstrand. Je zult zien dat het dan veel minder spannend is.

Lees ook

Auteur: Ilse Bloemendal