Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Mag je naakt in je eigen tuin zonnen ook al woon je in een rijtjeshuis?

Veel mensen zonnen naakt in eigen tuin of op balkon. Maar mag dat zomaar? Aan naakt zonnen zijn verschillende (fatsoens)regels verbonden. Met deze tips en informatie kan jij of je buur met een gerust gevoel naakt zonnen. 

Tekst gaat onder de advertentie verder.

Naakt zonnen in de tuin, hoe zit dat met de wetgeving?

Op naakt zonnen in de tuin zijn 2 wetten van toepassing. Te beginnen met artikel 430a Wetboek voor Strafrecht, dat gaat over naaktloperij. In dit wetsartikel staan alle regels over naaktloperij beschreven. Dit is echter een wat ingewikkelde wet omdat het onduidelijk is wat er precies van toepassing is op het naakt zonnen. Ook het artikel 239 van het Wetboek van Strafrecht is van toepassing. Deze wet gaat over de schennis van de eerbaarheid. Je kunt namelijk anderen aanstoot geven, als je zelf naaktloopt. Dit houdt in dat je niet zomaar in het openbaar naakt mag rondlopen. Omdat je tuin een privéterrein is, is ook deze wet wat ingewikkeld. Maar hoe het precies zit met naakt zonnen, is in de loop van de jaren steeds duidelijker geworden. Het is uiteindelijk aan de rechters wat wel en niet mag – en daar is het volgende uitgekomen. 

Naakt zonnen in je tuin of op je balkon

Je mag naakt zonnen in je tuin of op het balkon, mits je buren of andere omstanders je niet kunnen zien. Zodra zij jou wel naakt zien zonnen, kunnen zij jou aanklagen door gebruik te maken van wet 239: openbare zedenschennis. De straf hiervoor bestaat uit 8 dagen tot 1 jaar gevangenis, of een geldboete van €26 tot €500. Je kunt wel zeggen dat dit een best heftige straf is voor een ontspannen uurtje in je tuin.

Gelukkig kun je deze aanklacht makkelijk voorkomen. De meest voor de hand liggende manier is om het simpelweg aan je buren te vragen. Hebben je buren er problemen mee als jij naakt in de tuin zont? Als je buren minderjarige kinderen en geen schutting hebben, dan is de kans aanwezig dat je buren het niet zo fijn vinden. Ben je slecht zichtbaar, dan is het vaak geen probleem. Door dit te vragen, weet je waar je aan toe bent. Als je buren het geen probleem vinden, kun je met een gerust gevoel weer naakt gaan zonnen. Als je buren het niet fijn vinden, zou je een heg, een overkapping of een schutting kunnen overwegen. Of wat dacht je van een parasol? Zo kom je er samen vast uit.

Naakt zonnen met een tuin aan een openbare weg

Grenst je tuin aan een openbare weg of kunnen ook andere mensen dan je buren je tuin inkijken? Dan is naakt zonnen absoluut geen slim idee. Niemand mag namelijk ‘last’ hebben van jou. Geen enkele omstander mag jou naakt zien zonnen, dus zorg ervoor dat je goed beschut zit. Gebruik daarnaast altijd je gezonde verstand. Het heeft ook te maken met normen en waarden. Wat jij waarschijnlijk niet prettig vindt, vindt een ander ook niet prettig. Houd dit altijd in je achterhoofd.

Mijn buren zonnen naakt in de tuin

Je buren zonnen regelmatig naakt in hun tuin. Dit kan erg vervelend zijn, vooral als je veel zicht hebt op de tuin van je buur. Maar wat kan je er precies aan doen? Als de tuin van je buren goed is afgesloten, kun je er weinig tegen doen. Alleen als de tuin van je buren niet goed is afgesloten, mogen je buren niet zomaar volledig naakt zonnen. Als je dit vervelend vindt, neem dan contact op met je buren en leg hen het probleem voor. Dit kan natuurlijk lastig zijn, maar het is altijd slim om het probleem aan te kaarten. Misschien is de oplossing dichterbij dan je denkt. Liever een goede buur dan een verre vriend!

Tips voor naakt zonnen in de tuin

1. Blijf uit het zicht

Als je naakt in je tuin of op je balkon wil zonnen, zorg er dan voor dat niemand je kan zien. Anders kunnen mensen je aanklagen voor openbare zedenschennis. Zorg voor een goede erfafscheiding of koop een parasol. 

2. Bescherm je huid

Zon je vaker naakt? Dan weet je vast wel dat je je goed moet insmeren, vooral op de plekjes die normaliter geen zon zien. Deze zijn namelijk extra gevoelig. Smeer je daarom goed in.

3. Wees voorbereid op bezoek

Als je aan het zonnen bent, kan er altijd iemand (onverwacht) thuis of op bezoek komen. Denk bijvoorbeeld aan de postbezorger, een buurman of een vriend. Houdt daarom altijd een handdoek of een badjas dichtbij. 

4. Informeer bij twijfel

Twijfel je of je buren je kunnen zien? Schroom niet om het dan gewoon te vragen. Dan zit je in ieder geval veilig en kan je met een gerust gevoel naakt zonnen.

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal