Ga naar de inhoud

De onbedoelde missers bij afval scheiden

Update:

Waar hoort afval thuis: in de groene bak, blauwe bak, oranje bak, gele zak, de papierbak, de composthoop of de glasbak? Om verantwoord afval te scheiden, moet je tegenwoordig hebben doorgeleerd. Logisch denken helpt, maar niet altijd. Wist je bijvoorbeeld dat een theezakje niet in de groene bak thuishoort en een wijnglas niet in de glasbak? Dit zijn de onbedoelde missers bij het scheiden van afval.

Afvalscheidingswijzer

Je bent niet de enige die het afval scheiden ingewikkeld vindt. Milieu Centraal heeft er speciaal een afvalscheidingswijzer voor in het leven geroepen en maakte vervolgens een top 10 van de grootste vraagstukken. Dat wil nog niet zeggen dat er op deze lijst de meest gemaakte missers staan, want soms lijkt iets zó logisch dat mensen er niet naar vragen. Denk bijvoorbeeld aan dat gebroken wijnglas: je zou denken dat het in de glasbak hoort. Mis! Hier mag alleen doorschijnend verpakkingsglas terechtkomen. Geen zwart glas, geen wijnglas, geen kapotte bloemenvaas en géén kruik. Die horen allemaal bij het restafval.

Koffiepads en theezakjes afval mogen vanaf 2023 bij het GFT

Gebruikte koffiepads en theezakjes mogen sinds 2023 bij het groente- fruit- en tuinafval worden gegooid. Een groot deel van de koffie- en theedrinkers deed dat stiekem al, terwijl dit absoluut niet de bedoeling was. De koffiepads en theezakjes bevatten namelijk plastic en andere materialen die niet verteerbaar waren. De koffiepads en theezakjes zijn dusdanig aangepast, dat ze voor het overgrote deel composteerbaar zijn. Daarom mogen ze nu gewoon bij het GFT afval! 

Verpakkingsmateriaal weggooien

2 andere veelgehoorde missers zijn de chipszak en het melkpak. Omdat er een laag aluminium aan de binnenkant van de chipszak zit, moet deze bij het restafval. Puur aluminiumfolie, zoals de wikkel van chocolade of de folie die je in de keuken gebruikt, mag juist wél bij het PMD. Verwarrend! Het melkpak mag, platgedrukt, bij het PMD. De D van PMD staat voor drinkpakken, handig te weten. Ook blikjes, van aluminium en metaal, mogen bij het PMD. Maar een metalen deodorant spuitbus juist weer niet. Vanwege de restjes drijfgas die er vaak nog in zitten, moet deze bij het restafval en in sommige gemeenten zelfs ingeleverd worden bij het chemisch afval.

Meest gebruikte afvalbak

Als je het goed doet, is de PMD (of PBD) -bak of de gele zak waarschijnlijk de meest gebruikte. Dat geldt in elk geval voor 6 op de 10 huishoudens. Er mag meer in dan je denkt. PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en dus de genoemde drinkpakken. Soms wordt het PBD genoemd: plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Het slimste foefje om te onthouden is dat het verpakkingsmaterialen moeten zijn. Verpakkingen van bijvoorbeeld plastic, karton en metaal. Maar géén hard plastic zoals; speelgoed, plastic servies, een kapotte leuning van een tuinstoel, plastic slippers. Dit is allemaal restafval of geschikt voor het grofvuil.

Oud papier

In Nederland gebruiken we nog steeds 80 kilo papier per persoon per jaar. Maar niet alles wat van papier is, hoort bij het oud papier. De grootste instinker: een kassabon. Deze worden bijna altijd gedrukt op chemisch bewerkt papier, wat niet recyclebaar is. Ook niet geschikt zijn enveloppen met bubbeltjespapier, het plastic dat om reclamefolders zit, zelfklevende etiketten, pizza- en taartdozen met etensresten of aluminium binnenkant, stickervellen, treinkaartjes en foto’s.

Instinkers afval scheiden

De meeste afvalsoorten hebben we hierboven beschreven. Er zijn nog een paar instinkers, die van belang zijn om te weten. Dit zijn:

  • Piepschuim – klein bij restafval, groot naar milieustraat
  • Doordrukstrips medicijnen – restafval
  • Cd’s (en verpakking) – restafval
  • Luiers – restafval
  • Eierdozen – oud papier
  • Kattenbakkorrels, restafval

Tip! Ben je ergens niet zeker van en kun je het niet terugvinden in de afvalwijzer? Kies dan altijd voor restafval.

Voordelen van afval scheiden

  1. Je spaart grondstoffen uit die anders op 1 hoop verbrand worden (van oud papier kun je bijvoorbeeld nieuw papier maken).
  2. GFT, papier, oude kleding en glas kunnen alleen gerecycled worden zolang het gescheiden is ingezameld. Belangrijk om zoveel mogelijk te scheiden om te kunnen hergebruiken.
  3. Afval scheiden en dus recyclen zorgt voor minder CO2 uitstoot, omdat er minder afval op de grote restafval hoop terecht komt die verbrand wordt waarbij afvalstoffen vrijkomen. 
  4. Door afval te scheiden worden bij het sorteercentrum geselecteerde producten gesmolten en hergebruikt. Dit kost veel minder energie dan het winnen van grondstoffen, waar nieuwe producten van worden gemaakt.

Lees ook:

Meer over: