Ga naar de inhoud

AED’s steeds toegankelijker, ook in jouw buurt?

Update:
AED

Het aantal aangemelde Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) in Nederland neemt toe. Op dit moment zijn er bijna 18.000 geregistreerd. Dit is een stijging van zo’n 45% vergeleken met vorig jaar.

Lees hier waar de burgerhulpen snel ter plaatse zijn met een AED. Is dat ook in jouw buurt?

Hartschokapparaten dag en nacht beschikbaar

Ongeveer 70 procent van deze AED’s is dag en nacht beschikbaar. De toegankelijheid is daarmee versterkt. Ook is het aantal burgerhulpverleners in een tijdsbestek van 5 maanden toegenomen, van 170.000 vrijwilligers naar 225.000 vrijwilligers.

AED vrijwilliger sneller te plaatse dan ambulance

Burgerhulpverleners ontvangen via een speciaal systeem een waarschuwing wanneer iemand in hun nabije omgeving een hartstilstand ervaart. Zij handelen snel door ofwel onmiddellijk een AED naar het slachtoffer te brengen of zelf met reanimatie te beginnen. Over het algemeen zijn zij gemiddeld 2,5 minuut eerder ter plaatse bij een slachtoffer dan de reguliere hulpdiensten met een ambulance.

Jaarlijks 17.000 hartstilstanden

In Nederland krijgen jaarlijks 17.000 mensen te maken met een hartstilstand. Met voldoende burgerhulpverleners en verspreide AED’s in het hele land is hulp sneller ter plaatse en dat redt mensenlevens.

Niet alle AED’s zijn permanent beschikbaar omdat ze in bedrijven of instellingen hangen die vaak in de avonden gesloten zijn. Gelukkig groeit het aantal reanimatieapparaten in woonwijken dankzij initiatieven van de Hartstichting die woonwijken de mogelijkheid geven een AED met korting aan te schaffen.

Werk aan de winkel in de 4 grote steden

De spreiding van AED’s over het land voldoet alleen nog niet volledig aan de wensen van de Hartstichting. Waar Noord-Brabant, Gelderland en Limburg het uitstekend doen, blijft het aantal AED’s in Zeeland, Groningen en Flevoland nog achter. 

In de grote steden is er nog werk aan de winkel volgens de Hartstichting. In Rotterdam en Den Haag vindt een actieve werving van burgerhulpverleners plaats die de situatie in de wijken moet verbeteren. Amsterdam heeft zich pas recent aangesloten op het alarmeringssysteem.

Weten waar een AED in jouw buurt is? Installeer de HartslagNu app. In het menu van de app kun je bij ‘Omgeving’ op een kaartje zien waar de dichtstbijzijnde AED in jouw buurt zich bevindt.

Gezond leven verkleint hartstilstand

Het is belangrijk om een gezonde leefstijl na te streven. Dit voorkomt de kans op een hartstilstand. Testen of jouw hart nog gezond klopt? Op de website van de Hartstichting staan tests die je kunt doen.

Ook is gezond eten belangrijker voor je hart dan je soms denkt. En dan hebben we het niet over snacks, snoep en fastfood die je beter kunt laten staan, maar de voedingsstoffen waarvan je te weinig binnenkrijgt en die in groenten, fruit, bonen, noten en zaden zitten.

Woon je in een dorp of stad met onvoldoende AED’s binnen handbereid? Overweeg dan een eigen hartschokapparaat aan te schaffen en mensen in je buurt erover te informeren.

Bronnen: Hartstichting, NOS.

Meer over: