Ga naar de inhoud

Aantal sekspartners: Waarom hebben Nederlanders minder bedpartners?

Update:
Sekspartners wereldwijd

Een recent onderzoek onthult dat Nederlanders gemiddeld minder sekspartners hebben dan het wereldwijde gemiddelde. Terwijl Nederlanders zo’n 7 bedpartners hebben gedurende hun leven, ligt het wereldgemiddelde op 9.

Het gemiddeld aantal bedpartners in Nederland lag in 2017 nog op 5. Er is sprake van een verhoging, maar we tikken de koppositie nog lang niet aan.

Hoogste en laagste gemiddelden bedpartners

Uit dit onderzoek kwamen interessante verschillen per continent en land naar voren. Het land dat het hoogste aantal bedpartners noteerde, is Turkije, gevolgd door Australië en Nieuw-Zeeland. Natuurlijk moeten er ook landen zijn die minder hoog scoren. Uit de studie bleek dat mensen in India, China, Vietnam en Hongkong de minste bedpartners hebben gedurende hun leven.

Snijvlakken van cultuur en seksualiteit

Het onderzoek onthult meer dan alleen cijfers en landenrankings. Het biedt interessante inzichten in hoe cultuur en seksualiteit elkaar kruisen.

Eén van die opvallende patronen is dat buurlanden vaak vergelijkbare gemiddelden blijken te hebben. Zo heeft Canada een vergelijkbaar gemiddelde als de Verenigde Staten. In dezelfde trant hebben Australië en Nieuw-Zeeland ook overeenkomstige cijfers. Dit kan het resultaat zijn van gedeelde culturele normen, waarden en verwachtingen op het gebied van seksualiteit.

Landen met de meeste bedpartners:

  1. Turkije: 14,5
  2. Australië: 13,3
  3. Nieuw-Zeeland: 13,2
  4. IJsland: 13
  5. Zuid-Afrika: 12,5
  6. Finland: 12,4
  7. Noorwegen: 12,1
  8. Italië: 11,8
  9. Zweden: 11,8
  10. Zwitserland en Ierland: 11,1

Landen met de minste bedpartners:

  1. India: 3
  2. China: 3,1
  3. Vietnam: 3,2
  4. Hongkong: 3,7
  5. Indonesië: 5,1
  6. Slowakije: 5,4
  7. Maleisië: 5,8
  8. Duitsland: 5,8
  9. Polen: 6
  10. Spanje: 6,1

Seksualiteit in Nederland

In Nederland, bekend om zijn liberale seksuele moraal, is het gemiddelde aantal sekspartners lager dan het wereldgemiddelde. Dit kan te maken hebben met de manier waarop Nederlanders seksualiteit benaderen.

Het kan ook verband houden met elementen zoals uitgebreide seksuele voorlichting, open gesprekken over seks en een cultuur die de nadruk legt op toestemming en veilig vrijen.

Mannen verdubbelen vaak het aantal bedpartners en vrouwen doen het omgekeerde

Klopt deze stelling?

Wat betekenen deze cijfers?

Hoewel dit type onderzoek het mogelijk maakt om trends op te sporen en landen te vergelijken, is het belangrijk om te benadrukken dat het aantal sekspartners dat iemand heeft, persoonlijk is en kan variëren.

De cijfers betekenen niet dat de ene cultuur ‘beter’ of ‘slechter’ is dan de andere. Het doel is inzicht te krijgen in menselijk gedrag en de invloed van cultuur en geografie op seksualiteit. Elk individu heeft recht op zijn of haar eigen seksuele keuzes, zolang deze gezond zijn, gebaseerd op wederzijdse instemming en veiligheid.

Maakt het een man uit hoeveel bedpartners zijn vriendin heeft gehad?

Wat vinden mannen nou echt belangrijk in deze tijd?

Bekijk de video hieronder >>

Bron: metronieuws

Meer over: