Draai voor klassieke weergave

De leukste uitjes met Pinksteren

Pinksteren is het ideale moment om lekker een lang weekend leuke dingen te doen. De natuur in, heerlijk actief zijn of cultuur opsnuiven in een mooie stad. We hebben de leukste uitjes voor een lang weekend dichtbij huis alvast voor je uitgezocht. Zo geniet je optimaal van je vrije tijd tijdens de feestdagen!

Cultuur opsnuiven

Onze havenstad Rotterdam is een bezoek meer dan waard. Een prachtige skyline, moderne architectuur en een no-nonsense sfeer maken de stad indrukwekkend. Een tocht over de Maas om de bedrijvigheid in de havens te zien mag niet ontbreken tijdens je bezoek. En daarnaast kun je genieten van mooie musea en bijzondere stadsparken. De markthal mag je tijdens je weekendje Rotterdam ook niet missen.

Voor chocoladeliefhebbers is Brugge niet te versmaden. De talloze chocolaterieën hebben de heerlijkste lekkernijen. Je vindt er daarnaast een heus chocolademuseum. Het middeleeuwse centrum van Brugge is een waar openluchtmuseum. Met een rondvaart door de vele kleine kanaaltjes zie je waarom men deze stad ook wel het Venetië van het noorden noemt. Vooral het Prinselijk Begijnhof is prachtig.

Net over de grens met België ligt in Noord-Frankrijk het fraaie Lille. Deze stad, Rijsel genoemd door de Vlamingen, kent een verrassend aantal hoogtepunten. De sfeer in deze studentenstad is geweldig. Bezoek zeker de boekenmarkt in het oude Beursgebouw, of het Museum Palais des Beaux Arts. Culinaire liefhebbers vinden altijd een gezellig restaurant voor een betaalbare prijs.

De natuur in

De Waddenzee is een natuurgebied dat uniek is in de hele wereld. Vanaf de Nederlandse Waddeneilanden kun je optimaal genieten van het getijdenspel en de vele vogel- en plantensoorten die hier voorkomen. Ieder Waddeneiland heeft zijn eigen sfeer en charme. Een wandeling langs de uitgestrekte en verlaten stranden is een belevenis. Maar daarnaast kun je de Waddeneilanden uitstekend op de fiets verkennen.

Met een kustlijn van meer dan 600 kilometer is een rustig strand in Zeeland nooit ver weg. Fietsend langs de kust geniet je van prachtige vergezichten, Hollandse luchten en fraaie landschappen. Maar naast de prachtige stranden heeft Zeeland leuke steden zoals Middelburg en Vlissingen. Natuurlijk mag een bezoek aan Deltapark Neeltje Jans niet ontbreken bij een bezoek aan Zeeland.

Nationaal Park De Biesbosch is een van de weinige zoetwatergetijdengebieden ter wereld. Je kunt het gebied varend of kanoënd door de talloze riviertjes verkennen. Geniet van de natuur, de rust en het gezang van de vele vogelsoorten die hier voorkomen. Een weekend in de Biesbosch kun je heel goed combineren met een bezoek aan Dordrecht. Met een historische binnenstad en 1000 monumenten een geweldig leuke stad.

Actief zijn

Het rondje IJsselmeer per fiets lijkt een geweldige opgave. Maar als je het in drie of vier dagen doet, is het gemakkelijk vol te houden. En houd je voldoende tijd over om te genieten van de leuke plaatsen die je onderweg aandoet. Zo passeer je Monnickendam, Hoorn en Medemblik in Noord-Holland. Makkum, Hindeloopen en Lemmer in Friesland. En natuurlijk het Urk in de Noordoostpolder.

Nederland kent diverse Lange-Afstand-Wandelpaden. De bekendste is wel het Pieterpad, dat loopt van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg in Limburg. Maar er zijn er veel meer. Daarnaast zijn er ook streekpaden, die meestal in één regio blijven. Met een wandeltocht geniet je van een prachtige natuur en kom je door verrassende dorpen en steden. Een lang weekend is een mooie gelegenheid om te beginnen met een prachtige wandeltocht.

Nederland is een land van water en watersport. Het Nederlandse waterwegennetwerk telt maar liefst ruim 5.000 km, waarmee we het derde land van Europa zijn. Met de vele rivieren en de geringe grootte van Nederland, zijn alle bezienswaardigheden dichtbij. Tijd om Nederland vanaf het water te ontdekken! Met een riviercruise, waarbij geen vaarbewijs nodig is, krijg je een heel andere kijk op het Nederlandse landschap.

Meer inspiratie nodig?

Het platform grijsopreis.nl is een blog voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Naast inspirerende verhalen over vele bestemmingen en de hoogtepunten die je niet mag missen, vind je veel praktische informatie.