Ga naar de inhoud

Wat zijn de beste nummers van The Beatles?


The Beatles: De meest succesvolle band aller tijden, met 600 miljoen verkochte platen wereldwijd de onbetwistbare kampioen. Bovendien staken ze met kop en schouders uit boven The Rolling Stones en Queen in onze online poll met de vraag: ‘Wie is was vroeger jouw favoriete band? Maar wat zijn eigenlijk de beste nummers ooit van The Beatles? En hoe zijn deze nummers ontstaan?

Het succes van The Beatles

De fab four uit Liverpool kwamen bij elkaar in 1960. John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr en George Harrison verbroken alle records: ze hebben de meeste nummers ooit in de Amerikaanse Billboard Hot 100, de meeste gouden platen, ze staan in de Rock and Roll Hall of Fame en op nummer 1 van de lijst van 100 meest invloedrijke artiesten van muziektijdschrift Rolling Stone.

In Nederland hebben ze 22 keer op nummer 1 gestaan, vaker dan welke band of artiest ook. In juni 1964 waren de Beatles in Nederland, ze kwamen op televisie in een muziekprogramma van de VARA en gaven twee optredens in de veilinghal in Blokker, waar nu een Beatles-monument staat.

De band heeft dus veel successen gekend. Maar welke nummers van The Beatles kunnen we de beste noemen? Dat is een onmogelijke vraag. Verschillende muziekbladen en muziekliefhebbers hebben hun favoriet gekozen. Naast de beste nummers geven we ook aan hoe deze nummers ontstaan zijn:

1. A Day in the Life

Dit is het favoriete nummer van popprofessor Leo Blokhuis. Hij noemt het in een interview ‘het beste nummer aller tijden’. Ook Charles Curtis, muziekjournalist bij USA Today, vindt ‘A Day in the Life’ het allermooiste nummer van the Beatles. ‘Als je een onderzoek onder fans zou doen, zou dit nummer door de meeste genoemd worden denk ik,’ zegt Charles. ‘Het is niet echt een liedje, het is meer een symfonie. (…) Het is ook een mooi bewijs van de perfecte samenwerking tussen Lennon en McCartney: John schreef de teksten, Paul de muziek, met dat prachtige pianostuk erin. Elke keer als ik het hoor, heb ik kippenvel.’

‘A Day in the Life’ is het laatste nummer op ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’, het beroemde album uit 1967. De teksten zijn vooral geïnspireerd op krantenberichten, bijvoorbeeld over gaten in de weg in Lancashire en het dodelijke auto-ongeluk van Tara Brown, erfgename van het Guinness-bierimperium. De zin ‘I’d love to turn you on’ zou verwijzen naar het gebruiken van LSD, en daarom wilde de BBC het nummer in eerste instantie niet uitzenden. Dat er verwijzingen naar drugsgebruik in het nummer, en in de hele plaat, te vinden zijn, is niet zo gek: zowel Paul McCartney en George Harrison gaven later toe dat ze flink met drugs experimenteerden tijdens het schrijven en opnemen van dit album.

2. While my guitar gently weeps

Muziektijdschrift Rolling Stone heeft een boek uitgebracht over de beste nummers van The Beatles en ‘While my guitar gently weeps’ is volgens hen nummer 1. De tekst is geschreven door George Harrison, geïnspireerd op een willekeurige regel uit een boek dat hij opensloeg: ‘gently weeps’. In de tekst verwijst hij naar de ervaringen van The Beatles in India, waar ze zich in een ashram ich hadden verdiept in transcendente meditatie. Het was toen geen koek en ei tussen de vier, en daar voelde Harrison zich verdrietig over. Later noemde hij het nummer een universele boodschap over liefde en acceptatie.

Eric Clapton, een goede vriend van Harrison, speelt de gitaarsolo op de plaat. Ze hebben het nummer ook een paar keer samen gespeeld, bijvoorbeeld bij het legendarische concert voor Bangladash. Een jaar na het overlijden van Harrison speelde Eric Clapton het nummer als eerbetoon op het Concert for George, met McCartney en Ringo Starr in de begeleidingsband.

3. Hey Jude

Het nummer heette eigenlijk ‘Hey Jules’, want Paul mcCartney schreef het als een hart onder de riem voor Julian Lennon, de zoon van John. Julian had het niet makkelijk toen zijn vader een relatie begon met Yoko Ono en zijn ouders gingen scheiden. Gek genoeg dacht John Lennon een hele tijd dat het liedje voor hem was geschreven, en dat Paul McCartney met ‘Hey Jude’ liet weten dat hij de relatie van John en Yoko goedkeurde.

Het nummer is maar liefst zeven minuten lang en daarmee een van de langste liedjes die in de Britse hitlijsten stond. In 2000 kocht Julian Lennon op een veiling de aantekeningen die tijdens de opname in de platenstudio zijn gemaakt. ‘Het is een vreemde gedachte dat iemand een liedje over me geschreven heeft. Het raakt me nog steeds,’ schreef hij.

4. Yesterday

Toen de Beatles op tournee waren in Parijs, werd Paul McCartney wakker met de melodie van ‘Yesterday’ in z’n hoofd. Hij zong en speelde het voor verschillende mensen, om zeker te weten dat hij het niet per ongeluk ergens van kopieerde, maar nee: het kwam niemand bekend voor. Het enige probleem: Paul had er geen tekst bij gedroomd. De werktitel van het nummer was dus een hele tijd ‘Scrambled Eggs’, oftewel roerei.

Tijdens een vakantie in Portugal, met zijn toenmalige verloofde Jane Asher, schreef hij gelukkig de huidige tekst. Het grote publiek kreeg het nummer voor het eerst te horen toen de Beatles het live speelden tijdens de Ed Sullivan Show, een Amerikaans muziekprogramma op televisie. Een toneelknecht vroeg aan Paul McCartney, voordat het doek opging: ‘Ben je nerveus?’ ‘Neehoor’, zei de Beatle koelbloedig. ‘Zou wel moeten, er zitten 73 miljoen mensen naar dit programma te kijken.

‘Yesterday’ is het eerste Beatles-nummer waar alleen Paul McCartney op te horen is. Het werd een hit: toen het uitkwam in september 1965 schoot het naar nummer 1 van de Engelse en de Amerikaanse hitparades. Het blijft populair, het is het meest-gecoverde Beatles-nummer en vorig jaar was het de titelsong van de film ‘Yesterday’, over een jongen die zich alle Beatles-liedjes herinnert terwijl de rest van de wereld ze is vergeten.

5. Let it be

Het hoogste Beatles-nummer in de Top 2000 van de afgelopen jaren is ‘Let it be’, het stond in 2019 op nummer 53. Het nummer gaat over Mary, de moeder van Paul McCartney, die in 1965 overleed aan kanker. Paul was toen nog maar veertien. Ook dit liedje begon met een droom. Paul McCartney droomde dat zijn overleden moeder hem bezocht en hem geruststelde. In Carpool Karaoke vertelt McCartney: ‘Ik werd wakker en dacht: wat was dat nou? Mijn moeder zei: let it be. Dat was goed. Positieve woorden. Dus toen heb ik het nummer geschreven.

John Lennon had een hekel aan dit nummer, waarschijnlijk door het religieuze gevoel dat hij kreeg van ‘mother Mary’. Bij de opname maakte hij grapjes dat het wel een kerstliedje leek en hij regelde dat het volgende nummer op de plaat Maggie Mae was, een liedje over een prostituee. Maar hij is de enige, want het nummer is en blijft een wereldwijde hit. Het stond op de plaat ‘Let it Be’, de twaalfde en laatste elpee van de Beatles.

Interessant: de Beatles waren niet de eerste die het nummer opnamen, want dat was Aretha Franklin. Het stond op haar elpee ‘This Girl’s In Love With You’, twee maanden voordat The Beatles het uitbrachten. Aretha en haar muzikanten hadden veel contact met Paul McCartney, hij stuurde demo-tapes naar de studio. Een van de muzikanten heeft nog steeds spijt dat hij die bandjes niet achterover heeft gedrukt, vooral omdat ze waarschijnlijk in de prullenbak zijn gegooid. 

Ben jij het eens met de samengestelde top 5 of heb jij een ander favoriet nummer van The Beatles die niet in deze lijst staat? Laat het ons weten!

Lees ook:

Meer over: