Draai voor klassieke weergave

Is de EHBO-koffer compleet? Controleer met deze tips je verbandtrommel

De meeste mensen hebben een EHBO-koffer in huis, een verbandtrommel met handige artikelen. Maar je weet hoe het gaat met die dingen: iemand haalt de pleisters eruit, een ander grijpt de watten voor een sinterklaassurprise of leent even de schaar. Voor je het weet heb je de trommel een keer nodig, en heb je een lege trommel met alleen een oud rolletje hechtpleister. Wat moet er in de EHBO-trommel zitten?

Check de verbanddoos eens in de zoveel tijd om te zien of de voorraad nog op peil is. Het Rode Kruis adviseert om dat eens per half jaar te doen. Hechtpleister niet uitgedroogd? Zitten alle verpakkingen nog dicht? Geen medicijnen over de datum?

Insectenpen, tekenpincet, gewone pincet

Deze staan niet op het officiële lijstje, maar is wel heel handig: een insectenpen die je kunt gebruiken als iemand is geprikt door een bij of een wesp. Komen teken in je omgeving voor, stop dan ook een tekenpincet in de verbandtrommel. Een gewone pincet is altijd onvindbaar als je ‘m nodig hebt, maar om een splinter te verwijderen heb je een scherpe pincet echt nodig – leg ‘m in de EHBO-koffer.

Alcoholdoekjes of ontsmettingsspray

Individueel verpakte doekjes met alcohol zijn nodig om een wond te ontsmetten. Deze doekjes blijven lang goed. Ook een tube Betadine of een ontsmettende spray hoort in elke verbandtrommel te zitten.

Hechtpleister

En rolletje pleister om verband of gaasjes vast te plakken. Een hechtpleister heeft niet het eeuwige leven: na verloop van tijd droogt het uit en dan plakt het niet meer zo goed. Vervang het daarom eens in de zoveel jaar voor een vers rolletje, te koop bij de drogist of apotheek.

Verbandschaar, vette watten, driehoekige doek

Vette watten vormen een dikke rol verband, die je kunt gebruiken om te verbinden. Het is zacht, maar stevig en omdat het vet is, gaat het niet vastzitten aan de huid. De verbandschaar, een schaar met een rare hoek, heb je nodig om die watten en het verband zelf door te knippen. Dat kan niet met de keukenschaar, omdat die ook wordt gebruikt om verpakkingen in de keuken open te knippen of tuinkruiden af te knippen. De schaar is dan niet meer steriel genoeg om verbandmateriaal af te knippen. De driehoekige doek is handig om een verstuikte pols te ontlasten of een gekneusde arm te ontzien: je maakt er een mitella van, waar de arm in kan rusten.

Snelverband, zwachtel, gaascompres

Allemaal middelen om snel een wond te verbinden. Een snelverband is eigenlijk een superpleister, met een stuk gaas aan de binnenkant en een klevende rand rondom. Zo kun je snel een grotere wond afdekken. Zwachtels zijn bedoeld om verband op z’n plek te houden, maar ook als drukverband om een verzwikte pols of enkel in te pakken. Het is een rekbaar verband, dat je maar één keer kunt gebruiken. De gaascompressen zijn kleine, individueel verpakte gaasjes, waarmee je wondjes kunt afdekken.

Handschoenen

Niet verplicht, wel handig: doktershandschoentjes. Moet je een wondje verzorgen, dan wil je zeker weten dat je geen viezigheid in de wond brengt. Met een paar latex handschoenen, die je voordat je ze gebruikt uit een steriele verpakking haalt, loop je dat risico niet.

Op vakantie: medicijnen

Neem je de verbandtrommel mee op vakantie? Vul de voorraad dan aan met wat medicijnen voor onderweg; iets tegen wagenziekte, een algemene  pijnstiller en een middel tegen diarree. 

In de auto: reddingsdeken

Een EHBO-koffer in de auto is ook handig. Daar kunnen dezelfde spullen in zitten als de trommel die je thuis hebt staan, met als aanvulling: een reddingsdeken. Dat is een piepklein pakketje dat uitvouwt tot een grote lap van folie. Je gebruikt ‘m - met de zilverkleurige kant naar binnen - om iemand die onderkoeld raakt, bijvoorbeeld omdat hij of zij in het water heeft gelegen, weer op te laten warmen. Door het folie blijft de lichaamswarmte binnen. Is iemand juist oververhit, dan gebruik je ‘m met de goudkleurige kant naar binnen.

Verstop de EHBO-koffer niet!

Stop de verbandspullen niet in een gewone krat of een kartonnen doos, maar in een koffer of trommel die herkenbaar is als EHBO-koffer. In een kartonnen doos zijn de verbandspullen niet goed beschermd, bijvoorbeeld tegen vocht of juist droogte. En het is handig als iedereen in een noodsituatie de verbandspullen makkelijk kan vinden, ook mensen die niet vaak bij je thuiskomen zoals de thuiszorg of buren. Leg de koffer op een voor de hand liggende plek, bijvoorbeeld in een keukenkastje of op de onderste plank van een boekenkast, waar hij niet in de weg staat, maar wel eenvoudig bereikbaar is.

Is de voorraad in de EHBO-koffer op peil? Check dan ook even of de medicijnvoorraad niet over datum is

Bronnen: EHBO
Auteur: Sabina Posthumus