Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zit er asbest in deze platen achter onze radiator?

Wij willen nieuwe kozijnen laten plaatsen. Nu zitten deze platen achter onze radiator boven. Zit hier asbest in? De woning is van 1963.

Verwijderde gebruiker
2 jaar geleden
in: Wonen
4.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Een vuurtest kan ook uitsluitsel geven. Vezels die blijven gloeien wanneer je er een vlam aan houdt maar die geen vuur vatten en kapotgaan, bevatten meestal asbest. Smelten de vezels weg, dan zit er geen asbest in. Om echt 100% zeker te zijn of het om asbest gaat, vraag je best een labotest of laboratoriumanalyse aan.
(Lees meer...)
fremar
2 jaar geleden
Inekez1
2 jaar geleden
-
Dit is overduidelijk een plaat zonder asbest. En bovendien hartstikke brandbaar. Een vuurtest aanraden voor een plaat van geperst stro is een heel slecht advies, al mag ik aannemen dat het dan de bedoeling zou zijn om een stukje materiaal mee naar buiten te nemen en daar te testen. Was het echter wel asbesthoudend materiaal, dan is het weer zeer onverstandig om een stuk plaat af te breken om mee naar buiten te nemen.
Nee. Dit zijn platen van geperste stro. Als er asbest in zou zitten, is er altijd ook een hechtmiddel nodig, want asbest zijn kleine vezeltjes. Vaak werd daar cement voor gebruikt. Platen kregen daardoor een grijzig uiterlijk en werden ook harder en steviger. Dat is hier overduidelijk niet het geval, het stro is gewoon op elkaar geperst met een licht bindmiddel. Dat kun je veilig verwijderen. Stofmasker is wel aan te raden ivm fijne stofdeeltjes.
(Lees meer...)
Inekez1
2 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding