Hoe 'tam' is een woelmuis ?

Twee dagen geleden heeft mijn dochter een (veld-? aard-? woel-? dwerg-? in elk geval geen 'gewone') muis gevonden in de keuken ; vermoedelijk een 'kadootje' van de kat. We dachten dat het beestje wel dood zou gaan, maar inmiddels zijn we bijna twee dagen verder, en hij is nog springlevend.

Wel wil hij nergens heen ; hij kruipt al twee dagen over mijn dochters heen, zit als ze er zijn is en 's nachts op en om haar bed en loopt niet weg, eet uit de hand, wast zich op de hand en slaapt op de hand. Hij kruipt over ons heen , door onze kleren en door ons haar en doet helemaal niks (behalve, uiteraard, zijn behoefte ;-)
Los in de woonkamer (als de kat er niet is, natuurlijk) kan hij in theorie overal heen, zelfs naar buiten, maar hij blijft maar bij ons in de buurt rondhangen.

Buiten zetten, mijn eerste ingeving, lijkt me (inmiddels) eigenlijk wel een beetje hetzelfde als doodslaan ; het diertje maakt geen schijn van kans met al die katten en roofvogels in de buurt, zo traag als hij is. En eerlijk is eerlijk, ik heb tamme muizen, ratten en hamsters gehad die een stuk minder lief en aanhankelijk waren. Zelfs hele jonge beestjes.

Ik kan er op Internet niks over vinden, dus vraag me af in hoeverre dit normaal gedrag is voor een (woel)muis, en of het wellicht toch een idee is hem een eigen onderkomen te verzorgen voor als we niet thuis zijn (of de meiden het gesjouw met hem zat worden).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De muis is waarschijnlijk een woelmuis. Maar wilde muizen, blijven wilde muizen, dat hij zo tam is, is niet gewoon, het beestje is of ziek, of het was al een tamme muis. Mogelijk ook heeft hij gif naar binnen gekegen, waardoor hij net niet dood gaat, maar zich ook niet normaal gedraagt. Buiten zetten is inderdaad nog even geen optie.

Heeft dat tam en langzaam zijn niet iets te maken met een (misschien besmettelijke) ziekte van de muis in kwestie?. Verder ben ik niet ter zake kundig en kan je dus geen antwoord geven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100