Wie beslist in gekocht huis?

Ik en men partner hebben een huis gekocht maar nog geen jaar later zijn we uit elkaar gegaan en hebben we ruzie over het huis ik heb een voorstel gedaan maar hij wilt niet luisteren nu is mijn vraag wie beslist over het huis wij 2 zijn mede-eigenaar

Weet jij het antwoord?

/2500

Samen moeten jullie over het huis beslissen. Lukt dat niet met zijn tweeën, dan moet er een bemiddelaar komen: dat kunnen er ook meer dan één zijn. Eventueel kan je ervoor kiezen dat beide partners een advocaat in de arm nemen om zo tot een oplossing te komen.

Uiteindelijk kun je naar de rechter. Daar kun je zelfs terecht voor futiliteiten als overhangende takken, het recht van overpad of een boom die op 30 cm van de erfgrens staat... Je kunt ook samen met je ex-partner een deskundige inschakelen op dit gebied die het vertrouwen van jullie allebei heeft en die de kwaliteit van een rechter heeft. Met die persoon stel je vooraf een "bindend advies-overeenkomst" op waarin jullie beiden verklaren dat je je zult houden aan de uitspraak van die adviseur. Zo werkt het programma De Rijdende Rechter ook. Toevallig is degene die het advies uitbrengt daar rechter maar dat hoeft niet.

Als beide eigenaar bent van de woning is het bij de scheiding zo dat de overwaarde van de woning wordt verdeeld. Je beslist dus beide dat je gaat delen. Overwaarde is de waarde van het huis getaxeerd door een makelaar minus de hypotheek die nog openstaat. Dat bedrag dat overblijft of te kort komt deel je door twee elk de helft. Het kan dus voorkomen dat de partner die in de woning wil blijven dit bedrag niet kan betalen dan zal de woning verkocht moeten worden of een afspraak over hoe dit bedrag wel betaald gaat worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100