Werkt een rolluik voor je raam ook tegen de hitte?

Ik overweeg om een rolluik te laten plaatsen voor mijn slaapkamer raam. Ook i.v.m. nachtdienst. Maar dan werkt een goed verduisterend gordijn ook. Maar nu komt de warmte er weer aan, en onze slaapkamer ligt pal op het zuiden. Werkt een rolluik dan ook tegen de hitte? En welke kleur werkt het beste dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, rolluiken werken prima tegen de hitte. Zie ook deze ervaringen: https://www.zwangerschapspagina.nl/threads/wie-heeft-rolluiken-en-werkt-het-tegen-hitte.272543/ Wit weerkaatst zonlicht, kies daarom voor witte rolluiken. Natuurlijk moet je er geen wonderen van verwachten: bij een test werden een controlekamer met binnenzonwering en een kamer met rolluiken vergeleken. De kamertemperatuur varieerde in de controlekamer tussen 20º C en 24,9º C en in de kamer met rolluiken tussen 18.6º C en 22.5º C. Als je kamerraam op de straat uitkijkt: omdat wit het zonlicht weerkaatst, kun je daar beter geen witte rolluiken gebruiken. Dan liever grijs o.i.d.

Toegevoegd op 23 juni 2019 09:50: tekst
Bronnen:
https://research.brighton.ac.uk/files/2861...

In warme landen met de hele zomer temperaturen soms ver boven de 30graden heeft iedere woning rolluiken. Als voorbeeld neem ik Italië. Vorig jaar in de buurt van Bozen twee maanden tegen de 40graden. De rolluiken blijven de hele dag van vroeg tot laat naar beneden. In ieder geval lang voordat de zon op de ramen staat. Pas als de zon gaat zakken, zo rond zes, zeven uur savonds gaan de luiken omhoog om de kamers te luchten. Daarna de rolluiken vast zakken op de spiekstand. De kleuren zijn meestal grijs (de goedkoopste in hun soort), donkergroen of bordeauxrood. Ligt eraan of het gemeentebestuur een bepaalde kleur voorschrijft, maar in geen geval wit, die het zonlicht aan de straatkant reflecteren. De kleuren hebben weinig tot geen invloed op de binnentemperatuur, daar zijn de gesloten dunne overgordijnen aan de binnenkant voor. Rolluiken omhoog om de kamers te luchten zal in Nederland voor de meeste woningen gelden aangezien in Nederland de ramen naar buiten opengaan, zo gauw je de grens overgaat zul je zien dat de ramen naar binnen opengaan. Vandaar dat het beroep glazenwasser geen brood op de plank brengt. In Nederland vóór de avond valt en de kinderen in de buurt al slapen, de rolluiken naar beneden op de spiekstand, overdag gesloten houden, avonds de omhoog en de kamer luchten. Dunne overgordijnen aanbrengen voor de sier en omdat de eventuele warmte er achter blijft hangen. Kies je voor rolluiken: kies voor grijs of voor een kleur die bij de kleur van je huis past. Zeker geen handmatige met bandopwinder en geen witte. Witte rolluiken worden sterk afgeraden, wegens het weerkaatsen van de zon aan de straatkant. Zeer onprettig voor de eventuele overburen en de ogen van de voorbijgangers. Maak van voorbijgangers geen blindgangers. Op de foto's lijken sommige rolluiken wit, maar dat zijn deze in werkelijkheid niet. Hetgeen bij rolluiken wit wordt genoemd is niet wit maar iets er tegenaan, Crème wit bijvoorbeeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100