Schutting plaatsen tussen koopwoning en sociale huurwoning. Wie betaald?

Wij hebben sinds kort een koopwoning, voormalige sociale huurwoning. Op dit moment hebben wij nog geen schutting op de erfafscheiding met de buren. De woning van onze buren is nog steeds een sociale huurwoning. Wij hebben het vermoeden dat hun niet zoveel voelen voor een schutting en zeker niet voor eventuele kosten. Uiteraard gaan we later nog het gesprek hierover aan maar ik wil graag weten of de kosten op de woningcorporatie te verhalen zijn. Hun zijn immers de eigenaren van het erf en niet de huurders. Wellicht maakt dat alles iets makkelijker om het balletje op te gooien over onze schutting wens.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als jij een schutting wil en je buurman niet of niet wil mee betalen mag jij op eigen kosten een schutting zetten op je erfgrens. De woningbouw heeft daar niets mee te maken dat doet ze ook niet voor haar huurders.

Burenrecht in het Burgerlijk Wetboek geldt tussen eigenaren. Je moet dus inderdaad bij de verhuurder zijn. Die heeft er ook belang bij dat er een goede afscheiding staat, maar wil daar waarschijnlijk zo min mogelijk aan uitgeven. Gewoon vragen en overleggen, zou ik zeggen, dan weet je waar ze staan. In principe zullen ze de helft moeten betalen, en gedogen dat de schutting precies op de erfgrens staat. Maar als zij slechts willen betalen voor een zo goedkoop mogelijke afscheiding (houten palen met een ijzerdraadje?), en jij wilt iets mooiers of stevigers, zul je de extra kosten voor je rekening moeten nemen. Leg wel schriftelijk vast wat je afspreekt. Als later de schutting onderhouden of vervangen moet worden, dat dan helder is wie wat moet doen.

De huurder betaalt en jij betaalt samen ieder de helft. Alleen de vraag is aan wat, de goedkoopste schutting is al voldoende: https://www.srk.nl/nieuws/archief-2016/huren-burenrecht-beschutting Art. 5:49 BW bepaalt dat “[Een] ieder der eigenaars [huurders] van aangrenzende erven in een aaneengebouwd gedeelte […] van een gemeente te allen tijde [kan] vorderen dat de andere eigenaar ertoe meewerkt, dat op de grens van de erven een scheidsmuur van twee meter hoogte wordt opgericht, voor zover een verordening of een plaatselijke gewoonte de wijze of de hoogte der afscheiding niet anders regelt. De eigenaars[huurders] dragen in de kosten van de afscheiding voor gelijke delen bij. [cursivering AH]” De feitelijke betekenis van art. 5:49 BW Art. 5:49 BW geeft u weliswaar een vorderingsrecht (dan wel plicht) tot uw buur tot het meewerken en meebetalen van bijvoorbeeld een schutting op de erfgrens, in het concrete geval zal u er alsnog samen met uw buur uit moeten komen. De wet bepaalt namelijk niet de soort scheidsmuur, de prijs van de scheidsmuur of de wijze van onderhoud aan deze scheidsmuur. Met andere woorden: uw vorderingsrecht naar uw buur bestaat uit een dat en niet uit een wat moet worden geplaatst. Als u er niet met uw buur uit kan komen, kan het lonen de muur op uw (gehuurde) erf tegen de erfgrens aan te plaatsen. U heeft dan geen toestemming nodig van uw buur en uw buur mag geen gebruikmaken van uw muur. (Let op: u heeft veelal wel toestemming nodig van uw verhuurder.) --- Meewerken en –betalen Art. 5:49 BW stelt dat de ene buur kan vorderen van de andere buur mee te werken aan het plaatsen van een scheidsmuur en de helft van de kosten hiervoor te dragen. U kunt uw buur (en uw buur kan u) dus verplichten mee te werken en te betalen aan bijvoorbeeld het plaatsen van een schutting op de erfgrens. Dit is nogal wat! In het bijzonder voor huurders. Aangezien huurders na het plaatsen van de scheidsmuur het (gedeelde) eigendom van de afscheiding verliezen aan de eigenaar van het erf dat zij huren. Ja dat leest u goed! De eigenaars van de erven, worden ook eigenaars van bijvoorbeeld de schutting die u als huurders op de erfgrens heeft geplaatst.

Toegevoegd op 26 februari 2019 12:08: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100