wat is het verschil tussen;a.een woningbouwverenigingb. een woningbouwstichtingc. een woningbouwcoporatie

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij een woningbouwvereniging zijn de bewoners leden. zij kiezen de bestuursleden. een woningbouwstichting is een ideële instelling, zonder leden. Bij een woningbouwcorporatie waren de leden vroeger ook mede-eigenaar van het totaal. In de loop der jaren zijn de groenstructuren aardig verwaterd en door elkaar gebusseld.

Een woningbouwvereniging of -stichting: die had je vroeger. Dat waren woonbedrijven die als nutsvoorziening waren ingesteld en dus zonder winstoogmerk moesten werken, omdat ze gecontroleerd werden door de overheid, de politiek dus (en dus door de kiezer: wij kiezen immers onze volksvertegenwoordigers). De woningmarkt is inmiddels vrijgelaten op de 'markt' en nu heb je dan corporaties, die winst mogen maken zoals ieder ander bedrijf. Tegelijkertijd is daarmee de core business verschoven: je ziet dus ook dat men nu het accent legt op verkoop van huurwoningen en nieuwbouwprojecten. Ook is de invloed van de politiek hiermee teruggedrongen. Vandaar dat men nu ook zo te hoop loopt vanwege de bonussen, maar men feitelijk weinig eraan kan doen. Of dit een goede of slechte ontwikkeling is, laat ik wijselijk in het midden ... maar een goed verstaander heeft aan bovenstaande genoeg ...

De drie termen worden eigenlijk altijd door elkaar gebruikt. Het zijn alledrie organisaties die zich zonder winstoogmerk (ook de corporaties) op het bouwen, verhuren en beheren van woonruimte. De laatste jaren is daar ook de verkoop bijgekomen. Het verschil zit m in het juridische aspect. Corporaties zijn verzelfstandigd, terwijl verenigingen het bestuur moet bestaan uit leden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100