Welke bruine torren . kevers vliegen op dit moment in groten getale rond ?

Mijn man moest vanavond door omstandigheden een flink eind fietsen, en werd onderweg de hele tijd overvallen door dikke, bruine, rondvliegende kevers / torren die we normaliter eigenlijk nooit zien of althans, is ons niet eerder opgevallen.

Is dit een speciaal soort dat op dit moment gewoon heel actief is ? Of is het toeval ? Wat voor kever zou het kunnen zijn ?

Het zijn bruine kevers van een centimeter of drie, vier zonder opvallende kenmerken (voor zover je ze van heel dichtbij bekijkt in het donker op je jas).

Toegevoegd na 8 minuten:
Maar waarom precies nu ? En waarom zo veel ? Ik dacht dat meikevers zeldzaam waren. Ik kan me namelijk niet herinneren er ooit eentje gezien te hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je bent toch pas verhuist? Je woont dan nu in een andere streek, waar meikevers misschien wel veel voorkomen, komt bij dat het ongekent warm is voor de tijd van het jaar en de kevers nu allemaal tegelijk wakker worden, wat ook mogelijk is, dat het vorig jaar voor deze diertjes het een heel goed jaar was en de koude winter is ook al goed voor het overleven in de winter, in zachte winters gaan veel insecten dood door schimmels.

De meikever

Dat zijn meikevers, en met een beetje mazzel halen ze mei nog wel...

Dat kan niet missen, de meikever. Toegevoegd na 21 minuten: meikever Deze forse bruine kever is de laatste jaren weer iets vaker in Oost- en Midden-Nederland te zien. Vroeger waren meikevers in het hele land zeer algemeen en vormden soms een plaag door eikenbomen kaal te vreten. De larven (engerlingen) leven onder de grond van plantenwortels. Ze ontwikkelen zich in 3 tot 4 jaar tot volwassen meikevers. Ze ontpo Gevonden op http://www.natuurinformatie.nl/ndb.wnf/n Toegevoegd na 23 minuten: Ik woon zo ongeveer midden tussen de eikebomen en hier in Drenthe barst het er elk jaar van, en dan die vieze engerlingen in de grond, bbbrrrr.

Bronnen:
http://www.betsievanderkruijs.nl/kevers%20...

Mei kevers zijn inderdaad een poos een zeldzaamheid geweest. Meikevers hebben namelijk de onhebbelijkheid dat de larven, de zogeheten engerlingen, wortels van gras en granen eten. De kever zelf is dol op bladeren van loofbomen zoals eiken en beuken. En dus moest de meikever te vuur en te zwaard bestreden worden. Dat is zo goed gelukt(?) dat hele generaties Nederlanders nog nooit een meikever hebben gezien. Maar ze zijn inmiddels weer aan een opmars bezig. Vroeger speelden veel kinderen met meikevers. Dan bonden ze garen aan een pootje en lieten ze zo hoog mogelijk wegvliegen. Wie zijn kever het hoogst kon laten vliegen had dan gewonnen. Toegevoegd na 1 dag: En inderdaad Marleen, bronvermelding is wel zo netjes! Dus bij deze alsnog.

Bronnen:
http://www.brabantsdagblad.nl/regios/bomme...

Waarom nu terwijl we in de mei periode zitten laat zich raden en na een aantal dagen stijgende temparatuur komt dit deel van de natuur weer tot leven na een lange koele periode. Ze zijn inderdaad een tijd behoorlijk zeldzaam geweest, maar gelukkig breid de populatie zich weer gestaag uit.

Yup, meikevers. Hier in de buurt was het afgelopen week ook raak. Meikevers wachten -na 3-5 jaar in de bodem als larve te hebben gezeten, en gedurende herfst - winter van larve (De Engerling) naar adulte fase (de meikevers) zijn overgegaan op de juiste weersomstandigheden. Na de eerste zomerse dag met 28 graden afgelopen week, vlogen overal de meikevers uit. De komende tijd zullen deze zich vol vreten aan de eiken en beuken in de omgeving, waarna ze eieren leggen, en het hele schouwspel weer voorbi is. In prcipe is er elke 10 jaar een dergeijk shouwspel. Echter, sinds de jaren 40 is de populatie meikevers in elkaar gezakt. Pas sinds de laatste 10-15 jaar neemt de populatie toe, wat ook verklaart waarom de aantallen die zich vorige week voordeden zo bijzonder leken: Het was bijzonder!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100