Wat bepaalt de binnenhuisarchitect in je huis?

Ik weet dat de binnenhuisarchitect bepaalt hoe groot/klein de kamers in een huis worden enzo, maar bepalen zij ook waar precies bijvoorbeeld de wasbak in een badkamer/wc is? Of op welke plek de wc pot is. Wie bepaalt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

"De Binnenhuisarchitect is verantwoordelijk voor de inrichting en uitstraling van een bepaalde ruimte. Deze ruimte kan een bepaalde kamer zijn, maar ook het interieur van een heel gebouw. De inrichting wordt vooraf bepaald door middel van gesprekken met de opdrachtgevers, en het vervaardigen en bewerken van een uitgangsschets. Pas als de schets goedgekeurd is, wordt er een definitief ontwerp gemaakt. Hiermee kan de binnenhuisarchitect aan het werk om de details goed neer te zetten en het uiteindelijke ontwerp te realiseren. De Binnenhuisarchitect moet niet alleen creatief zijn, maar ook technisch inzicht hebben en realistisch kijk op de haalbaarheid van de uitvoering. De Binnenhuisarchitect moet alles in de ruimte in de gaten houden, bijvoorbeeld omvang, lichtinval, plaats van deuren en bovenal de functie van de ruimte. Wanneer mogelijk moet hij ook met de architect van het gebouw kunnen samenwerken.De werkzaamheden moeten binnen een bepaalde tijdslimiet plaatsvinden, waardoor het noodzakelijk is dat de Binnenhuisarchitect goed met stress en druk om kan gaan.. Het is belangrijk dat de schets waarmee de Binnenhuisarchitect werkt niet alleen goed getekend is en de juiste elementen bezit, maar ook de opdrachtgever overtuigt. Hiervoor moet de Binnenhuisarchitect niet alleen kennis van zaken hebben, maar mensen en hun wensen en eisen goed weten in te schatten. Het gaat meestal niet uitsluitend om de indeling van de ruimte, maar ook om het gevoel dat de toekomstige gebruikers erbij hebben. Details zoals kleur of lichtval kunnen hierbij cruciaal zijn. Om op de hoogte te kunnen blijven van de laatste ontwikkelingen en trends, moet een Binnenhuisarchitect de vakbladen goed in de gaten blijven houden en bovendien zelf bepaalde evenementen bezoeken." "Een Binnenhuisarchitect werkt aan allerlei soorten projecten, zowel gericht op gebruik als uiterlijk. Het is dan niet alleen belangrijk dat alles er uiteindelijk goed uitziet, maar ook dat het goed werkt. Een badkamer mag er dan nog zo modern uitzien; als de kraan niet werkt is de klant toch niet tevreden. Een Binnenhuisarchitect streeft naar een zo perfect mogelijk resultaat (...). Daarnaast is er natuurlijk veel inlevingsvermogen nodig om een ontwerp zo te maken dat het past bij de ruimte en bij de toekomstige gebruikers." Een binnenhuisarchitect kan dus in overleg met een architect bepalen waar precies de wasbak in een badkamer komt of waar de wc-pot, maar een architect kan dit ook alleen doen.

Bronnen:
http://www.nationaleberoepengids.nl/Binnen...

Vroeger noemden we de miep die leuk kiezelsteentjes, kaarsjes en kussentjes bij elkaar kon shoppen "binnenhuisarchitect", waarmee de suggestie werd gewekt dat het om een geschoold beroep gaat. Dat was het echter niet. Iedereen kon zich binnenhuisarchitect noemen, en je hoefde de ballen verstand te hebben van bouw of indeling of zelfs praktisch gebruik van een woning (tapijt op het toilet enzo....), maar de taak van de "architect" beperkte zich puur tot de aankleding en inrichting van een bestaande binnenruimte. Inmiddels / tegenwoordig is binnenhuisarchitectuur - ook wel interrieurarchitectuur - WEL een beschermd beroep, compleet met master-opleiding en gelijkwaardig aan architect. De taken van deze persoon verschillen inderdaad hemelsbreed van die van bovengenoemde, wat tegenwoordig "interrieurstylist" heet. Vroeger werd de interieurarchitect pas ingeschakeld nadat de architect het gebouw had ontworpen. Nu wordt meer en meer ontwerp van gebouw en inrichting gecombineerd. Dat zorgt voor meer eenheid. De interieurarchitect kan dus al bij de ontwerpfase van een huis betrokken zijn, maar ook bij bijvoorbeeld een grote verbouwing. Door middel van tekeningen maakt de interieurarchitect de plannen duidelijk; plattegronden, doorsneden, maquettes en 3d visualisaties helpen een helder beeld te scheppen voor de opdrachtgever en de uitvoerenden. Veel van de details die je noemt, en die voornamelijk hebben te maken met de praktische indeling / layout van de woning, zullen bepaald worden aan de hand van wettelijke voorschriften, in samenspraak met de (hoofd)architect (die dat ook vaak zelf doet trouwens), en eventueel de toekomstige bewoner / koper - zeker als die het huis in opdracht laat bouwen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Interieurarchitect

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100