Is de jaarafrekening -in dit geval van Essent- definitief? Kan ik daar blindelings op vertrouwen dat dat goed uitgerekend is?

Niet bijvoorbeeld zoals bij de belastingdienst, met hun voorlopige aanslag e.d.?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Die afrekening is definitief. De berekening is namelijk buitengewoon simpel. Gewoon kWh, m3, btw, etc. Als de meterstandenm kloppen, klopt de berekening Bij de boekwinkel krijg je ook geen voorlopige afrekening. De belastingwetgeving bevat véél meer regels, uitzonderingen, situaties, bijzondere gevallen etc.

kijk even of de meterstanden kloppen met wat jij opgegeven hebt. Het komt ook voor dat de energieleveranciers de meterstanden schatten naar aanleiding van voorgaande jaren. Dat kan wel eens een verschil opleveren.

Als de meterstanden overeenkomen met wat jij hebt doorgegeven dan rekent de energieleverancier eenvoudigweg jouw verbruik uit. Verbruik X prijs = rekening. Ik zou er dus vanuit gaan dat de rekening klopt als de meterstanden op de rekening kloppen. Als je zelf geen meterstanden hebt doorgegeven dan heeft de energieleverancier een schatting gemaakt, in dat geval is het zeker aan te raden dat je alsnog de meterstanden doorgeeft en even contact opneemt met de energieleverancier. Vaak valt de schatting hoger uit dan de daadwerkelijk verbruikte energie.

De berekening klopt meestal , afgezien van de reeds vermelde zaken. Wel kan de meter niet goed werken. Als u daaraan twijfelt kunt u dit laten onderzoeken door de netwerkbeheerder of leverancier. De kosten hiervoor (ca.€1200 !!) dient u wel eerst zelf te betalen maar worden gerestitueerd als blijkt dat de meter niet goed werkt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100