In hoeverre is een "eigen" geschillencommissie rechtsgeldig, die niet volgens het geëigende wettelijke protocol is opgericht?

Deze vraag is naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf van enige weken geleden. In de colum van makelaar Hans Broeren maakt hij melding van een eigen geschillencommissie van de stichting Vast en Zeker aan Huis. Deze stichting heeft ook een eigen Keurmerk in het leven geroepen, waarvan blijkt dat een van de grote aangesloten bedrijven Kroon Kozijnen is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het werk van een geschillencommissie is een vorm van bindend advies (in een conflict) die wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Als u en Kroon Kozijnen een overeenkomst aangaan om uw geschil te laten beslissen door de 'eigen' geschillencommissie, dan bent u in beginsel aan hun oordeel gebonden, behalve als de commissie niet op een goede manier te werk is gegaan, maar niet als u het achteraf met hun oordeel niet eens bent. De overeenkomst om geschillen door een geschillencommissie te laten beslissen kan ook in algemene voorwaarden staan. Daaraan bent u echter niet gebonden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100