Waarom staat onze woonkamer steeds vol rook?

Als het buiten een beetje waait en we onze houtkachel aanmaken, staat de laatste tijd steeds de woonkamer binnen de kortste keren vol rook. Het lijkt wel alsof de rook niet naar boven toe afgevoerd wordt, maar teruggeblazen wordt....?
Wat gaat er mis?
(het rookkanaal zit trouwens niet verstopt en we hebben bij het aanmaken de luchttoevoerkanalen van de kachel helemaal open staan)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Controleer of een eventueel aanwezige afsluitklep in de verbindingspijp in de juiste positie (open) staat. Bij het opwarmen komt soms rook terug omdat de schoorsteen nog niet opgewarmd is. De schoorsteen trekt alleen als hij van binnen warmer is als de buitenlucht. Verwarm de schoorsteen door een stuk krantenpapier op te rollen tot een fakkel en deze in de kachel te houden totdat de trek de juiste kant op gaat. Vooral schoorstenen die langs de buitenwand lopen hebben vaak enige “opwarming” nodig. De diameter van de schoorsteen mag nooit kleiner zijn dan de diameter van de afvoeraansluiting van de kachel. Een hoge schoorsteen trekt meer. Als de trek niet voldoende is volstaat het soms om de schoorsteen hoger te maken. Een schoorsteen met een ronde inzetpijp geeft normaal gesproken een betere trek dan een met een vierkante.

Bronnen:
http://www.uwrookkanalen.be/rookkanalen-ti...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100