Hoe kom ik er achter of die vervelende geur in kleding e.d. schimmel is en niet iets anders?

Mijn handdoeken en linnengoed in de linnenkast hebben een zeer nare geur, waarvan ik nog steeds niet weet of dit aan de oude kast ligt, ik last heb van motten of dat dit schimmel is.
Ik heb nu meerdere keren mottenballen geplaatst, maar de geur blijft penetrant aanwezig, zelfs na wassen. Het is niet echt een muffe geur, alsof de kast al jarenlang niet geopend is, maar neigt hier wel een klein beetje naar.

Mijn kleding in de kledingkast heeft ook al een rare en voor mij niet te plaatsten geur. Mijn dochter zegt dat het wel erg naar mijn honden ruikt, maar het vreemde is dat de geur blijft hangen, zelfs na het wassen (40 graden/linnen 60 graden) en dat niet al mijn kleren in die kast zo ruiken.

Als het motten zijn, geeft dit dan een bepaalde geur af dat makkelijk herkenbaar is?
En als het schimmel is (niet zichtbaar), hoe kan ik dit dan vaststellen middels de geur?
Kortom, hoe kom ik er achter wat die geur is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoewel we helaas geen geurcomputers heben, ben ik er vrij zeker van dat het vetluis is. Dat is geen luis (en ook geen schimmel trouwens), maar een soort residu van zeep- en vuilresten die zich ophoopt ergens in de wasmachine, en vooral wordt veroorzaakt door het wassen op lage temperaturen en met vloeibare wasmiddelen. Daarbij hopen zich bacteriën op die niet gedood worden en een nare geur afgeven. (Ze zijn verder trouwens onschadelijk). Al komt je was nog zo fris de machine uit (na een tijdje valt ook dat tegen), als het twee, drie dagen op de plank ligt heeft het al een wat muffe, zurige lucht, terwijl je WEET dat het schoon is. De makkelijkste manier om er van af te komen is de machine een keer - soms twee keer - (evt. leeg) een kookwas te laten draaien (minimaal 75 graden), met een kopje soda . Probeer je daarna aan te wennen eens in de zoveel tijd een kookwas te draaien, hoe onnodig dat tegenwoordig voor de was en de vlekken ook is, het moet voor de machine. Dat hoeft niet altijd leeg ; 100 % huishoudkatoen en linnen (handdoeken, theedoeken, vaatdoeken) kunnen die temperatuur prima hebben, en zijn dan ook weer lekker

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vetluis

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100