Is asbest in mijn koop appartement erg ?

Ik ga vanmiddag als het goed is het koopcontract tekenen voor mijn appartement. alleen nu blijkt er in te staan dat er in het onroerend goed asbest verwerkt is... Is dit iets om me zorgen over te maken ?

Het appartement is van 1986

Weet jij het antwoord?

/2500

dit kan alleen maar problemen geven als je daar eventuele werken zou uitvoeren waar asbeststof dan zou vrijkomen,als je alles met rust laat zijn er geen problemen.Je zou goed moeten weten op welke plaatsen er overal asbest verwerkt zit.Maar daar men vlug de neiging heeft vroeg of laat veranderingwerken uit te voeren bij iets wat men gekocht heeft zou ik mij hier toch zorgen om maken want die eventuele werken moeten dan daar een speciale firma uit gevoerd worden.Dus bezin algouw nog maar eens...

Omdat het gebruik van asbest in de bouw pas in 1994 verboden is, kun je ervan uitgaan dat in veel oudere gebouwen asbest verwerkt is. Asbest in de spouw(muren) levert geen gevaar op als hieraan niet "geknutseld"wordt. Bij het vervangen van bijvoorbeeld kozijnen, komt gevaar om de hoek kijken. De asbest delen moeten dan door een specialist verwijderd worden, en dat is erg duur. Als je echt geen asbest in je gebouw wilt hebben, dan is het zaak een woning na 1994 te kopen. Maar realiseer je dat de aanwezigheid van asbest op zich geen gevaar voor de gezondheid oplevert, mits hieraan niet gewerkt wordt.

In de meeste gevallen niet. Het zit vaak in de ventilatieschachten als eternit ( dat hebben wij hier ook) en zolang daar niets aan wordt veranderd, is er niets aan de hand. Zou het als plafondaftimmering worden gebruikt in de huiskamer, dan zou ik me nog even bedenken, maar meestal is het isolatiemateriaal ergens op zolder of in de schuur en zolang het geschilderd is of op andere manier weggewerkt is, is er weinig aan de hand. Geen idee of het al te laat is, maar je zou de kosten voor verwijdering van alle asbestkunnen bereken bij de koopprijs. Zou je 150.000 moeten betalen en is het verwijderen zeg naar 5000, dan wordt de koopprijs navenant lager.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100