Is een koud huis slecht voor het huis?

Het is afgelopen weken altijd redelijk "fris" in m'n huis, gemiddeld een graad of 15 a 16. De kachel gaat niet vaak aan.
's Nachts staat de thermostaat ingesteld op 10 graden, maar zo koud word het huis niet. De volgende ochtend is het vaak nog rond de 15 graden ('s ochtends staat de thermostaat ook nog laag, CV gaat 's ochtends niet aan).
Begin van de avond gaat de thermostaat pas aan, gaat dan naar 17 graden, als ik die avond thuis ben. Op dagen dat ik weet dat ik 's avonds niet thuis kom, dan houd ik de thermostaat (via vakantie modus) op de 10 graden (huis blijft dan evengoed nog rond de 15 graden).
Op deze manier heeft m'n gasmeter in de afgelopen week geen gas verbruikt (meterstand is nog steeds hetzelfde, controleer dagelijks de stand).

Nu hoor ik van sommigen dat het slecht voor het huis zou zijn, om het huis "koud" te laten worden? Slecht voor de muren en de meubels? Klopt dit of is dit pas bij thematuren die nog lager liggen (bv onder de 10 graden)?

Toegevoegd na 6 dagen:
Luchtvochtigheidsgehalte is momenteel rond de 43% in het huis

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een aanvulling op het antwoord van Fremar. Kou op zich, kan geen kwaad. Waar je wel op moet letten is de lucht vochtigheid. Als je huis afkoelt, stijgt daardoor de luchtvochtigheid, ook al komt er geen nieuw vocht bij. Op zich is dit ook nog geen probleem. Maar er zullen wat plekken zijn, de koudebruggen, meestal in de hoeken van de kamer, en onder ramen zonder radiator, waar de buitenmuur extra koud is. Dat zijn de plekken waar de extra vochtige lucht (bij lage temperaturen) gaat condenseren en na verloop van tijd donkere schimmelplekken veroorzaken. Die schimmel is ongezond. Lucht kan steeds minder water bevatten naar mate de lucht kouder is, daarom condenseert het op koude oppervlakken. Met een hygrometer in die koelste hoeken, kun je onderzoeken of jouw huis hier last van heeft. Als je huis in een nacht maar 2 graden afkoelt (bij vorst buiten), zijn er waarschijnlijk maar weinig van dat soort plekken. Maar als die 2 graden afkoeling optreedt als het buiten 10 graden is, dan zullen er wel degelijk flinke warmte lekken in je huis zitten. Als je een altijd werkende centrale afzuiging hebt, kun je overwegen om die gedeeltelijk uit te zetten als je afwezig bent. Bijvoorbeeld als je 10 uur afwezig bent, pas 2 uur voor je thuis komt weer aan zetten. Dat spaart ook energie. Ventileren is wel nodig om het vocht van ademen, koken, wassen, lekkages en planten af te voeren. Het is dus belangrijk voor je vraag, te weten hoe vochtig het is. Toegevoegd na 1 minuut: Er zijn overigens CV installaties die 5 graden aanhouden als minimum, om bevriezen van water en CV leidingen te voorkomen.

Er kan enig gevaar zijn:Warme lucht bij een koude muur of vloer koelt af en moet zijn vocht kwijt. Er ontstaan dan druppels op het koude oppervlak. Dit gebeurt op plekken in de woning waarbij er een directe verbinding is tussen de kou van buiten en de binnenzijde van de woning. Denk hierbij aan metalen kozijnen, betonnen draagconstructies of vervuilingen in de spouwmuur. Deze plekken heten koudebruggen.

Bronnen:
http://www.eigenhuis.nl/onderhoud-en-verbo...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100