is de prijs van een huis te achterhalen?

Ik sta op de markt om een huis te gaan kopen!
Mijn vraag daar in is.
Een huis wat nu te koop staat voor €250.000,00
Dat hoeft het huis niet perse waard te zijn.

Stel:
25 jaar geleden heeft die persoon dat huis gekocht. Duidelijk gezien was toen de gulden tijd nog aanwezig en een andere markt wijze. De vorige bewoner heeft weinig aan het huis gedaan als zijnde verbeteringen alleen onderhoud.
Is er te achterhalen wat de bewoner "verkopende" partij betaald heeft voor zijn huis.

en wat als de persoon in de stelling nou een woon coöperatie is.
verschild dat veel?

hopelijk is mijn vraag duidelijk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De betaalde prijs destijds is te achterhalen. Per sms kun je die opvragen (zie bron). De prijs van destijds zegt echter niets over de waarde nu. Je kunt beter op funda.nl kijken welke vergelijkbare huizen in de buurt pas zijn verkocht en daarvan de prijs opvragen. Wat je zeker ook moet doen is lid worden van eigen huis. En dan een aankoopkeuring laten doen. Kost een paar 100 euri maar dat is zeker de moeite waard omdat je exact ziet welke kosten er in het huis verborgen zijn. En ter info: ik kocht een jaar geleden een huis voor vraagprijs 250 voor 217,5 duizend. Het stond al 3/4 jaar te koop en zag er minder netjes uit. Feitelijk was het een kwestie van wat verf en was er niets écht ergs aan de hand.

Bronnen:
http://www.kadaster.nl/web/Particulier/Won...

Bij het kadaster kun je de laatste koopprijs van een woning opvragen. Dus het bedrag wat de vorige koper er voor heeft betaalt. dan weet je natuurlijk nog niet wat de waarde van het huis in de tegenwoordige tijd is. de huizenprijzen zijn veranderd en wellicht zijn er dingen vervangen of versleten. om de huidige waarde te laten bepalen kun je een taxatiemakelaar in de arm nemen.

Bronnen:
http://www.kadasterservice.nl/?gclid=CLSm8...

Via koopsominformatie kan geen aankoopprijs van woningen verkocht vóór 1993 verkregen worden. Als je deze prijs wilt weten, is een Afschrift uit de registers een goed alternatief. Kanttekening: Gemiddeld kostte een huis in 2012 € 215.000 25 jaar geleden was de gemiddelde huizenprijs € 68.000 Zelfs al zou je weten dat het huis dat je op het oog hebt destijds € 40000 of € 80000 gekost heeft, dan geeft dat m.i. geen indicatie over de huidige waarde van het huis. Het is lang geleden en de prijzen zijn sindsdien zeer gestegen. Bekijken wat huizen die vergelijkbaar zijn met ”jouw huis” op dit moment doen, lijkt me een betere optie. Toegevoegd na 24 minuten: O ja, en vraag de WOZ-waarde van het huis. Dat geeft ook een indicatie.

Bronnen:
http://www.iexprofs.nl/Column/Overig/83626...
http://www.kadaster.nl/web/artikel/product...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100