Als ik alle dagen 2 verse eieren wil rapen, hoeveel kippen/haan moet ik dan houden enwat is minimum aan plaats dat ze nodig hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Deelantwoord. "Een biologische kip legt ongeveer 275 eieren per jaar. Een gangbare kip legt ongeveer 310 eieren per jaar." aldus de site http://www.adopteereenkip.nl/content/hoeveel-eieren-legt-een-kip Gaan we uit van de standaardkip, dan zegt mijn snelle rekensom dat je 3 à 4 kippen nodig hebt om de gewenste minimale prestatie te garanderen. Hoe meer kippen je hebt, hoe kleiner de kans dat je niet elke dag het gewenste aantal eieren hebt. Naarmate een kip ouder wordt, zal ze ook minder eieren gaan leggen.

Meestal wordt de legkip opgeruimd na een jaar, soms laat men ze ruien door een beperkt dieet en verminderd licht, waardoor ze weer klaar zijn voor een nieuw legperiode daarna. Je zou genoeg hebben aan twee legkippen, die je weer vervangt als de eileg stopt. Kippen hebben in principe heel weinig ruimte nodig, zo uit mijn hoofd had men er vaak vier in een kooitje van 50 bij 30 cm. Ook de scharrelkippen hebben betrekkelijk weinig ruimte. (wiki zegt 550 cm^2 per kip in een legbatterij, en 1100 cm^2 per kip voor een scharrelkip (bron2).) Hanen heb je niet nodig, je kunt de legkippen gewoon kopen bij gespecialiseerde bedrijven, die de beschikking hebben over geschikte raskippen als ouders (marktplaats). Deze bedrijven verkopen een soort kruisingen van twee raskippen die erg uniform in hun legeigenschappen zijn. Als je zelf gaat fokken krijg je geen legkippen met dit soort vaste en goede eigenschappen. Toegevoegd na 18 uur: Ben nog wel het een en ander vergeten, je moet bijlichten, bij voorkeur in de ochtend met een led lamp (kippen kunnen niet tegen flikkerende tl buizen. In de normale thuishouderij rekent met met 1500 cm^2 per kip en de kippen moeten een leggelegenheid hebben, (klein donker kistje met stro.) waar je de eieren kunt rapen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100