Tips om luchtvochtigheid in huis te verhogen?

De luchtvochtigheid in huis is zeer laag (meestal zo'n 20%), heb bakjes aan de verwarming hangen, extra bakjes op de verwarming staan, een paar mooie grote planten in huis, ik droog de was binnen, kook als het enigszins kan zonder de wasemkap aan te zetten.
Liever zet ik niet zo'n groot lelijk bevochtigingsapparaat in huis want zo groot is mijn huisje nou ook weer niet.

Iemand tips om de luchtvochtigheid te verhogen? En hoe verdwijnt het eigenlijk uit huis?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Man, 20% Rv dat lijkt me stug. Zou maar even de hygrometer van de buren lenen. Meestal ligt de vochtigheidsgraad in de winter bij 20 gr C op 40-50 Rv. Kijk net even op de mijne, 43 Rv. Ideaal is 50-60%. Als het werkelijk 20 Rv bedraagt dan ventileer je veeeel te weinig. Op dit moment regent het hier en dan is de Rv 90 -100%, natuurlijk bij 10 gr C. Paar tochtraampjes open en de vochtige lucht stroomt binnen. De vocht die je eventueel m.b.v. een luchtbevochtiger in huis blaast hoeft zich niet te verwijderen. Je wilt het toch vochtiger hebben in huis? Die apparaten regelen zich zelf en verhogen de luchtvochtigheid tot de ingestelde waarde. Maar nogmaals, volgens mij is je huis potdicht en dat is zeer ongezond. Of heb je soms een warmteterugwinningssysteem in je huis. Dan wordt het weer een heel ander verhaal, maar dat hoor ik dan nog wel even. ps. Een bierfeest wil ook wel helpen en daarna moet je weer ventileren. Werkt dubbel op zo'n systeem!!!!

Bronnen:
http://www.infotalia.com/nld/wonen/huishou...

20% is wel heel erg droog ja.. De lucht is oa zo droog door goede ventilatie (De vochtige warme lucht het huis uit, en de droog gevroren lucht naar binnen). BV als je een houtkachel hebt, of een goede afzuiging: Die zuigen lucht van buiten aan, en blazen veraarmde lucht naar buiten toe Met een plantensproeier je verwarming bevochtigen kan zeer effectief zijn, maar is wel iets wat je zeer regelmatig zou moeten doen. Wij zetten wel eens grote plantenschotels op de verwarming. Deze hebben een groot oppervlak. Als je een tegelvloer met vloerverwarming hebt: dweilen. En je kan een waterkoker lekker door laten koken. De afzuiger niet aan zetten als je je ontbijteitje kookt etc

Beter bevochtigen dan met een luchtbevochtiger zal helaas niet werken ben ik bang. Er zijn ook kleintjes in de handel als je niet zo'n grote wil. Bakjes op de verwarming zullen de lucht wel iets vochtiger maken, maar je zou bijna door je hele huis emmers water neer moeten zetten om het optimaal te krijgen. Een luchtbevochtiger verwarmt het water en doet het verdampen, deze damp vermengt zich veel sneller en makkelijker met de lucht in huis. Een paar uur per dag aanzetten is voldoende.

Ons zeeaquarium verdampt 10 l. water per week en dit heeft nauwelijks invloed op de luchtvochtigheid. Je zou het dus flink aan moeten pakken met een luchtbevochtiger, wat bakjes water is geen optie.

mischien is dit een oplossing voor je. http://www.eurofelhomeshop.nl/products.php?category=2&r=0

Wij hebben dit probleem ook. Ik merk het vooral aan mijn droge ogen, neus en keel. Ik leg constant behoorllijk natte theedoeken op de verwarmingen. En steeds als er een droog is, weer natmaken en op de verwarming. Daardoor krijgen wij de luchtvochtigheid met zo'n 5 procent omhoog. Maar waarschijnlijk helpt een echte luchtbevochtiger het beste, denk ik ook...

Wellicht dat je (aardewerk) bakjes onvoldoende worden verwarmt. Op onze verwarming heb ik 4 plastic bakken van bijv. Tiramisu staan. Het water hierin verdampt zeer goed!

Ventilatieroosters open laten ! omdat het buiten toch vochtiger is dan binnen . En als je een nieuw huis hebt de makelaar vragen waar het probleen vandaan komt omdat het waarschijnlijk een foutje is van de architect . En ook even vragen aan de buren of zij ook hetzelfde probleen hebben .

Huis beter isoleren. Heeft ook positieve invloed op je energierekening (duurt wel een aantal jaar voordat je 't eruit hebt). Tochtkatten / tochtstrips kopen, ramen dicht houden.

Bij mij werkt het aquarium wel goed. En ook erg goed! Maar dat is wel een zoetwater aquarium. Zou geen verschil moeten maken met zout water lijkt me. Het is een 360 liter bak die dus ook geen 10 liter per week verdampt.

aromadiffuser geeft een heerlijke geur en verspreidt daarbij vocht! Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100