Mag de politie onaangekondigd en ongevraagd je huis binnentreden?

Betreft een lekkage waarbij de onderburen last hadden. De bewoners van de desbetreffende woning zijn niet op de hoogte gesteld. Politie is zonder aankondiging samen met een timmerman de woning binnengedrongen en hebben de sloten tevens vervangen. Huurbaas en huurders zijn niet ingelicht over dit incident. Het incident viel onder kantoor uren. Dus de huurbaas had in eerste instantie ingelicht kunnen worden. Er was verder geen enkele aanleiding of vermoeden van een delict.

Weet jij het antwoord?

/2500

De politie mag alleen een huis betreden als ze toestemming van de bewoner hebben. Verder mogen ze naar binnen als na een misdrijf het nodig is dat ze de woning betreden, ze moeten dan echter een verklaring overleggen van de officier of hulp-officier van justitie of ze moeten vergezeld zijn van de burgemeester van de gemeente en deze moet als zodanig herkenbaar zijn, dus met de ambtsketen om.

Bij gevaar voor personen of goederen mag de politie je huis zonder toestemming betreden, vraag eens bij de onderburen hoe ernstig de lekkage was en bekijk de schade indien mogelijk, als er echt stralen water naar beneden kwamen, dan is het dus toegestaan de goederen van de onderburen te beschermen tegen onnodige schade, wat er waarschijnlijk ook gebeurd is. In alle andere gevallen heeft de politie toestemming van hoger hand nodig gehad, als je daaraan twijfelt, ga om nadere uitleg vragen en schakel eventueel een advocaat in.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100