Waarom bestaat er geen snoeiplicht ?

In het burgerlijk wetboek ontbreekt een artikel over snoeiplicht.
Bijvoorbeeld: de eigenaar van de beplanting moet er voor zorgdragen zijn
beplanting binnen de erfgrens te houden. Ik mag de beplanting afknippen
wanneer de buurman dat niet doet (eerst een verzoek sturen). Het gevolg is dat ik de tuinman van de buurman ben geworden.
Weet iemand waarom er geen artikel over snoeiplicht in het wetboek staat ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat dat helemaal geen vaststaand feit is. Vaststaat dat je niemand mag vermoorden of door rood rijden. Het is niet logisch dat het absoluut verboden is om plantjes over de erfgrens te laten groeien. Veel mensen hebben daar namelijk totaal geen probleem mee. Verder zijn er WEL regels over het beplanten zelf, een boom mag vaak niet binnen 2 meter van de erfgrens geplant worden.

Omdat het wetboek zich niet met alle "neuzelarijen tot op de vierkante millimeter" bezig kan houden. Stel dat het erin zou staan. Dan moet eerst het begrip 'snoeien' worden gedefinieerd. Hoe vaak moet het gebeuren (is afhankelijk van boom/struik), wat is het criterium om vast te stellen of aan de verplichting voldaan is, op welke wijze wordt gecontroleerd of eraan voldaan is, enz. Als het al iets is wat vastgelegd zou moeten worden, dan niet in het burgerlijk wetboek maar in een algemene plaatselijke verordening. Je moet er ook nog een handhavingsbeleid op loslaten. (BOA-werk waarschijnlijk.) Je zult ook geen verplichting aantreffen om de stoep sneeuwvrij te maken, hoewel dit wel door velen gewaardeerd zal worden.

Dat staat in de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente waarin je woont; hier een voorbeeld (blijkbaar staat er wel iets over in de wet waaraan hier gerefereerd wordt!): Artikel 4:17 Afstand tot de erfgrenslijn De afstand als bedoeld in artikel 5:42 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek wordt vastgesteld op 0,5 meter voor bomen en op nihil voor heggen en heesters.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100