waarom komt er rook uit de open haard als we het deurtje openen ?

Wij hebben een open haard ( met een deurtje dus niet echt open ) in de woonkamer die wij dagelijks gebruiken. Voor ca. een week terug begon de haard ineens te roken op het moment dat we willen bijvullen; het is niet veel maar telkens net genoeg om te zorgen dat er wel erg veel rooklucht in de woonkamer hangt. En het is niet gewoon, we hebben eigenlijk geen problemen gehad tot nu toe dan.

De pijp is schoon en wordt 2 x per jaar geveegd, de haard zelf wordt diverse keren per jaar schoongemaakt, we stoken berkenhout wat goed droog is en niet te grote blokken. We vullen niet bij als er nog vuur is, dus pas als het hout op is.

De pijp loopt langs de buitenzijde van het huis en we hebben wel eens last van een "warmtekussen" halverwege, maar dat heffen we op door een stuk krant te verbranden onderaan de pijp ( aan de buitenzijde ) zodat de pijp wordt voorverwarmt. Dit werkt altijd goed. ( dit ontstaat doordat de buitentemperatuur dan te laag is en de warmte terugdringt; is mij uitgelegd.. het is hier soms -25 tot -30 in de winter vandaar ).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik ken de situatie bij jou niet, maar heb jij in je huis een mechanische afzuiging ? Anders zou dat de oorzaak kunnen zijn, want die trekt heel wat lucht uit je huis en als je dan je deurtje opent gebruikt hij dat als inlaat van lucht (rook) Toegevoegd na 1 dag: Je kan ook een Gek op je schoorsteen plaatsen dan heb je geen last meer van inslaande wind.

Bronnen:
http://www.kachelmaterialen.com/rookgasafv...

Slechte trek of onderdruk in de kamer waar de haard staat. Het kan ook dat er iets scheef zit dat de wind net verkeerd staat, maar als het de wind is zou je het vaker gehad hebben. Je zou de pijp kunnen isoleren, natuurlijk wel met materiaal dat hittebestendig is, dan wordt de trek beter. Meer ventilatie kan ook, maar je wilt natuurlijk geen raam openzetten.. Het mooiste zou een gesloten systeem zijn, misschien is dat alsnog (bijna) te maken.

De wind factor moet niet worden onder schat. Wanneer het einde van een schoorsteen niet hoog genoeg is kan je krijgevn wat jij beschrijft. Laatste heb ik gesproken met een vakantie huis eigenaar welke precies het zelfde probleem had als wat jij beschrijft. De eerste paar jaar ging het goed en nu niet meer. De wind staat nu steeds verkeerd waardoor de rook de verkeerde kant op gaat. Je schoorsteen moet goed uitstekken boven je dak en/of een dak dicht bij de schoorsteen in de buurt. Indien de schoorsteen te laag is kan je te maken krijgen met val wind en dan krijg je rook in je woonkamer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100