Wat is de beste plaats in huis om een brand of rookmelder op te hangen?

Ik heb pas een BHV opleiding gehad, en jammer genoeg ben ik dat vergeten te vragen... Wel alle bedrijfsruimtes werden besproken. Maar zo rond de feestdagen zijn er altijd veel branden in en om het huis door kaarsen en vuurwerk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In principe heb je niet voldoende aan 1 rookmelder. Beoordeel eerst waar je het grootste brandrisico inschat: dat is waarschijnlijk de woonkamer. Dan zorg je dat je daar in het midden van de kamer een rookmelder aan het plafond hangt. Voorts: als je rookt, en je doet dat ook nog eens in bed, dan is een rookmelder in de slaapkamer geen overbodige luxe. Dan: in de keuken is een rookmelder niet zo'n geweldige oplossing, omdat door stoom e.d. de rookmelder te gemakkellijk een ongewenst alarm geeft. Maar zorg wel dat je een branddeken in de keuken hebt, daar kan je heel veel mee doen.

Het beste is natuurlijk om in elke ruimte/kamer zo'n melder te hangen. Ik zou beginnen boven de meterkast omdat daar nogal eens problemen ontstaan door kortsluiting.

Dat ligt ook aan de indeling en het soort huis dat je hebt. Bij een huis met meerdere verdiepingen i.i.g. op elke verdieping 1, bij voorkeur bij het trapgat. Brandblusser i.i.g. 1 in de woonkamer, bij voorkeur een CO2 blusser aangezien de meer gangbare poederblussers meteen al je apparatuur in huis vernachelen en de schuimblussers gevaar op kunnen leveren bij elektrabranden. Als je het je kunt veroorloven dan op de overige verdiepingen ook een blusapparaat, zeker als je een droger op zolder hebt staan. Bevestig in de keuken een melder die reageert op hitte ipv rook EN zorg voor een blusdeken in de keuken. Voor verdere aanwijzingen zie: http://www.brandblusserinfosite.nl/new_page_23.htm

Rook gaat naar boven, dus overal waar de rook zich tegen een plafond kan verzamelen zou je zo'n ding moeten ophangen. Verder zou ik er in ieder geval voor zorgen dat in alle risico-ruimten er een hangt (boven de open haard, gasfornuis, meterkast, zware apparaten die kortsluitingsgevaar met zich meedragen, kerstboom,..) Succes! Bij mij liggen ze nog steeds op een plankje in de bijkeuken ;-)

Alle antwoorden wijzen in de goede richting maar... als je verder kijkt is een brandmelder alleen niet genoeg. Als er mogelijkheden zijn zet er dan daar waar de problemen kunnen ontstaan; verwarmingsketelruimte e.d. ook eens een koolmonoxidemelder bij. Koolmonoxide is een sluipmoordenaar en dat wordt vaak vergeten! Pieter

Wij hebben 2 jaar terug een huis gebouwd en volgens de NEN norm moesten er 2 komen 1 in de hal en 1 op de overloop en die moesten met elkaar geschakeld worden dus als er 1 afgaat gaat de andere ook af ik vond deze plaatsen niet de meest onveilige wat brand betreft omdat wij namelijk in de bijkeuken de was en droogmachine hebben staan ik heb daarom gebeld met de brandweer en die om een mening gevraagd ze zeiden dat ik idd gelijk had de brandweer heeft daarop contact gezocht met de gemeente omdat die de plaatsen hadden bepaald maar de gemeente weigerde om er ook maar over na te denken ik mocht er wel 1 extra ophangen als ik wilde maar in de hal en op de overloop moest er 1 komen {die zitten 2.5 meter van elkaar af} maar ik vind dat je ze het beste kunt plaatsen waar het gevaar het grootst is en in de hal lijkt mij dat niet ik heb namelijk nog nooit een jas of paraplu spontaan zien gaan branden maar neem wel goede melders ook voor koolmonoxide die zijn wel iets duurder maar als het nodig is gaan ze wel af

Bij kleine woningen met één bouwlaag (bungalow, flat) is één rookmelder meestal voldoende. De beste plaats is aan het plafond in de gang of hal waar de meeste kamers op uitkomen. Zorg ervoor dat u het geluid van de rookmelder in iedere slaapkamer kunt horen. Dus... eerst even testen! Bij woningen met meerdere woonlagen doet u er verstandig aan op iedere verdieping minimaal één rookmelder te hangen. Weer het beste in de gang of hal.

Bronnen:
http://www.brandwonden.nl/page/347

ik heb een brandmelder op zolder en een brandblusser op de eerste verdieping puls brandmelder en 1 brandmelder in de keuken plus een blusdeken in de keuken . Dit ook na een BHV cursus.