is hout branden in een gesloten haard slecht voor het milieu?

Toegevoegd na 5 minuten:
ik bedoel een haard met een deurtje ervoor

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een openhaard heeft een hele slechte verbranding. Een openhaard met een deurtje er voor, is de verbranding iets beter. Een houtkachel met een laag rendament, is de verbranding nog beter. Een houtkachel met een hoog rendament, is de verbranding bijna volledig. Hoe slechter de verbranding is, hoe meer schadelijk het is voor het milieu. Hoe meer de schoorsteen rookt, hoe meer gassen er niet zijn verbrand, hoe slechter voor het milieu. Bij een optimale verbranding, komen er vrijwel geen schadelijke stoffen in het milieu en vrijwel geen rook.

als de bovenkant dicht is hellemaal dicht is niet echt geen 1 kiertje maar dan brand het niet. Dus dan is het denk ik bij jouw ook milieu vervuilend. Danny

bijna alles wat je doet is slecht voor het milieu. de kachel is alleen niet zo heel erg slecht. een windmolen maken is nog slechter voor de stroom om het huis te verwarmen is slechter

Neen. Ook in een open haard is het niet schadelijk voor het milieu, hout verbranden is namelijk CO neutraal, of het voldoende warmte oplevert is een andere vraag.

Of het slecht is voor het milieu is nogal subjectief. Er zijn efficieëntere methoden om warmte op te wekken. Vergelijk je een open haard met een dichte houtkachel dan is een dichte "beter" voor zowel eht buitenmilieu, het binnenmilieu (in je huiskamer) als milieu in het algemeen (minder hout nodig om je huis te verwarmen). Hoe hoger het rendement van de haard hoe effectiever en hoe minder uitstoot aan schadelijke gassen. Er zal bij de verbranding natuurlijk altijd CO2 vrijkomen. Daarnaast moet er hout voor gekapt worden. Als je een haard uitzoekt kan je er een kiezen met een hoog rendement en weinig uitstoot. Een houtkachel met heel hoog rendement kan zelfs zijn zuurstof van buiten halen en heeft systemen om het hout goed te verbranden. Het is dan echt een gesloten systeem.

Het antwoord op deze vraag is vrij lastig te geven. Je moet heel veel gegevens in ogenschouw nemen. Ten eerste moet je een goede definitie vinden van 'slecht voor het milieu'. In principe doe je met alles wat je doet een aanvraag op het milieu, je leefomgeving, op de aarde enzovoort. Dus in dat perspectief is alles, ook een houtkachel slecht voor het milieu. Maar nu gaat het natuurlijk om: Is het een relatief schone vorm van verbranding? Hierover verschillen de meningen. Ten eerste heb je natuurlijk te maken met rendament en dat verschilt nogal per houtkachel, opstelling (dus trek, schoorsteenpijp, warmtegebruik) en zelfs wat je erin brandt. Als je gaat kijken naar uitstoot, dan is een houtkachel CO2-neutraal. Dat is een voordeel ten opzichte van CV, dat niet CO2-neutraal is. CO2-neutraliteit is echter maar één aspect van de milieusituatie. Het rendament is zeker ook belangrijk; Een C.V.-installatie heeft een veel hoger rendament en doet daardoor gemiddeld een veel lager beroep op natuurlijke bronnen. Het hangt ook nog af van het gebruik; Als je een haard gebruikt om af en toe wat bij te branden en je gebruikt bijvoorbeeld vooral hout van zieke bomen, dan is het eigenlijk wel behoorlijk milieuvriendelijk te noemen.

Alles is slecht voor het milieu van verbranding, als je iets verbrand komen er altijd gassen en of stikstoffen vrij die niet vrijkomen als je het niet verbrand. Londen was vroeger heel bekend om zijn smog omdat iedereen met houtkacheltjes en kolen stookte. Een gesloten haard zal minder schadelijk voor jezelf zijn dan een open haard, want dan adem je alles nog eens in ook.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100